שתף קטע נבחר

ועכשיו - הוריקן: פליטי האיטי לא מתפנים מהמחנות

האסונות לא מפסיקים לרדוף את המדינה: אחרי רעש האדמה שבו נהרגו יותר מ-250 אלף איש, ומגפת הכולירה שתקפה אלפים, כעת מכה בה סופת ההוריקן "תומס". פליטים מסרבים להתפנות מהאוהלים למחסה אחר, מחשש שלא יותר להם לשוב

סופת ההוריקן "תומס" היכתה היום (ו') בהאיטי, רק עשרה חודשים אחרי רעש האדמה ההרסני שפקד את המדינה, והותיר אותה עם יותר מ-250 אלף הרוגים ותשתיות חרבות. בעקבות פגיעת ההוריקן, ששטף בין השאר את ההריסות שעדיין מוטלות ברחובות כתוצאה מהרעש האדיר, נאלצו משפחות רבות שכבר איבדו את בתיהן באסון הקודם למצוא לעצמן מחסה חדש. בבירה, פורט או-פרנס דחו פליטים מהרעש את הקריאות לנטוש את מחנות האוהלים שלהם.

 

רוחות עזות פקדו היום את העיירה לאוגנה שלשפת הים, מערבית לבירה פורט או-פרינס ש-90 אחוזים ממנה נהרסו ברעש האדמה ב-12 בינואר. עשרות משפחות באחד ממחנות האוהלים של פליטי הרעש לקחו את חפציהן, וכשהן פוסעות בשלוליות מים עד לגובה הירך העבירו אותם לתחנת מוניות סמוכה וגבוהה יותר, ממתינים שהסופה תשכך מעט כשהם עטופים בשמיכות.


רחובות האיטי, בעקבות הוריקן תומס (צילום: רויטרס)

 

"נאלצנו להימלט, ואנחנו פשוט מחכים שהסופה תעבור", אמר ג'וני ג'וזף, תושב בן 20. "אנחנו לא יכולים לעשות דבר". סופת ההוריקן הביאה עמה רוחות המנשבות במהירות של כ-140 קילומטרים לשעה, ופגעה בקצה המערבי של חצי האי הדרומי של האיטי. לדברי הרשויות, לפחות שלושה בני אדם כבר נספו כתוצאה מההוריקן. עוד לפני הגיעה להאיטי גרמה הסופה למותם של לפחות 14 בני אדם במזרח האיים הקריביים.

 

עם הגיעה של הסופה להאיטי שטף את פורט או-פרינס גשם כבד, ועננים שחורים כיסו את שמיה. הגשם הפך את העיר לאוסף תעלות מוצפות, שבהן צף הזבל לאורך הרחובות. צפונה משם, בעיר החוף גונייב, המשטרה נאלצה לפנות כ-200 אסירים מבית כלא לבית סוהר אחר.

 

"פוחדת שאם אעזוב - הם יהרסו"

עובדי הסיוע מודאגים מהאפשרות שהסערה תחריף את מגפת הכולרה שהיכתה לאחרונה בהאיטי, ושגרמה כבר למותם של יותר מ-440 בני אדם. יותר מ-6,700 חולים נוספים שנדבקו בנגיף אושפזו בבתי החולים.


נאבקים במגפת הכולרה בהאיטי. 1.3 מיליון איבדו בתיהם ברעש (צילום: AP)

 

רשות ההגנה האזרחית בהאיטי קראה לאנשים שחיים במחנות הפליטים, שהוקמו עבור 1.3 מיליונים האזרחים שאיבדו את בתיהם ברעש האדמה, לעבור לבתי חברים ובני משפחה. אמש כבר היה ברור לכל כי ברוב המחנות הדיירים הזמניים אינם נשמעים לעצה. מעט אחרי רדת החשכה נסעו אוטובוסים סביב מחנות הפליטים בניסיון לפנות תושבים, אך רק מעט הביעו נכונות להיענות להושטת היד.

 

רבים מתושבי המחנות העדיפו להישאר מחשש שיאבדו את חפציהם, ויתרה מכך - שלא יינתן להם אישור לשוב כשהסערה

תחלוף. "אני חוששת שאם אעזוב, הם יהרסו את המקום", הסבירה אחת הנשים שסירבו להתפנות, קלריס בת ה-21. "אין לי כסף לשלם עבור בית במקום אחר". גם נמל התעופה של פורט או-פרינס צפוי להישאר סגור לאורך כל היום.

 

רוב הפליטים שאיבדו את בתיהם ברעש האדמה עדיין חיים במחנות אוהלים ובסככות על אדמות פרטיות, ושם הם נאבקים ממושכות נגד כוונות לפנותם. לפי דו"ח של האו"ם מלפני כחודשיים, 29 אחוזים מ-1,268 המחנות שנבדקו נסגרו בכוח, מהלך שפירושו פינויים של רבבות בני אדם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מחנה פליטים בהאיטי. "מה נעשה?"
צילום: AFP
מגפת הכולרה. מאות כבר מתו
צילום: AP
מומלצים