ארה"ב לסוריה: תנו גישה לכור או שנשקול צעדים
כשברקע הספר שבו מאשר הנשיא לשעבר בוש שאולמרט ביקש ממנו להפציץ בסוריה - ופעל בעצמו, הזהיר השליח האמריקני לסוכנות הגרעין כי אם דמשק לא תאפשר לפקחים גישה לאתר "סבא"א תשקול את כל האמצעים". בעבר רמז לצעד חריג, שבו סירוב סורי נוסף לבדיקה יעביר את הנושא למועצת הביטחון
ג'ורג' בוש העלה נשכחות מהכור הסורי , ו-וושינגטון ממנפת זאת כדי להזכיר שדמשק טרם סיפקה תשובות מלאות: ארצות הברית הזהירה היום (ו') את סוריה כי מועצת הנגידים של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית עשויה לנקוט צעדים נגדה, אם לא תאפשר לפקחיה גישה להריסות האתר שעל פי החשד היה כור גרעיני במדבר הסורי. לפי מקורות זרים, ישראל הפציצה את האתר בשנת 2007.
יותר משנתיים עברו מאז שסוריה אפשרה לאחרונה לפקחי הסוכנות (סבא"א) לבקר באתר בדיר א-זור. לפי דוח"ות מודיעין
אמריקניים, מדובר היה במתקן שנבנה בהשראה צפון-קוריאנית ושהתאים לייצור פצצה. סוריה, בת בריתה של איראן שנמצאת בעצמה תחת עינה הפקוחה של סבא"א בשל תוכנית העשרת האורניום שלה, מכחישה כי הסתירה פעילות גרעינית מעיני הפקחים.
השליח האמריקני לסבא"א, גלין דיוויס, אמר בנאום שפורסם באתר האינטרנט של המשלחת האמריקנית היום כי "דחוף וחיוני" שסוריה תיענה לבקשות פקחי האו"ם גישה לאתרים, לאנשי צוות ולחומרים". דיוויס הזהיר כי "בהיעדר פעילות ברורה מצד סוריה לשיתוף פעולה מלא עם סבא"א, אנחנו מתקדמים במהירות למצב שבו מועצת הנגידים תיאלץ לשקול את כל האמצעים האפשריים...".
"פיקוח מיוחד" לראשונה מאז 1993?
מוקדם יותר השנה הזהיר דיוויס כי כמה מדינות החלו לתהות האם יש כבר להשתמש באמצעי "הפיקוח המיוחד" נגד סוריה. צעד שכזה יספק לפקחי סבא"א את הרשות לבחון כל מקום בסוריה תוך מתן התראה קצרה בלבד.
סבא"א, גוף המסונף לאו"ם, נקטה את הצעד החריג בפעם האחרונה בשנת 1993 נגד צפון-קוריאה. לפי שעה לא נראה כי סוריה תהיה היעד הבא של צעד כזה, ודיפלומטים ופרשנים מעריכים כי סבא"א תימנע מהסלמה של המתיחות עם דמשק, בשעה שהמתיחות עם איראן גואה דיה.
כך או כך, אם יינקט נגד סוריה צעד של "פיקוח מיוחד", והיא תסרב להישמע לו, הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית
יכולה להעביר את העניין לטיפולה של מועצת הביטחון של האו"ם, כפי שעשתה במקרה של איראן לפני ארבע שנים. מועצת הנגידים של סבא"א תתכנס בפעם הבאה בחודש דצמבר.
סוריה טוענת כי הסוכנות אינה צריכה לשוב לאתר המפוצץ בדיר א-זור, משום שכבר יש בידיה "הוכחה מלאה" לכך שאין מדובר באתר צבאי גרעיני - עמדה שנסתרה על-ידי דו"חות סבא"א. דמשק טוענת כי שאריות האורניום שהתגלו שם מקורן בנשק שבו השתמשה ישראל כשהפציצה לכאורה את האתר. גורמים בסבא"א העריכו כי הסבירות לכך נמוכה ביותר.