מסגד נהרס ברהט, מאות שוטרים נרגמו באבנים
באישון ליל ותחת אבטחה כבדה, עלו הדחפורים על בית התפילה שהקימה התנועה האסלאמית ליד בית ספר בעיר הבדואית. "זה פשע של המדינה נגד ציבור שלם", טען ראש העיר. גורם במינהל: המסגד הוקם על אדמת מדינה בניגוד לחוק וכדי להתריס
עימות אלים סביב הריסת מסגד ברהט. כוח גדול במיוחד של כ-700 שוטרים איבטח לפנות בוקר (יום א') את אנשי מנהל מקרקעי ישראל שהרסו מסגד ברהט שבנגב, שנבנה ללא היתרי בנייה. מאות מתושבי העיר התאספו במחאה, וכמה מהם יידו אבנים לעבר השוטרים. איש לא נפגע, אולם המתח הרב נותר גם אחרי שהדחפורים סיימו את עבודתם.
בעת הריסות המבנה, שהוקם ליד בית ספר, החלו מספר תושבים ליידות אבנים לעבר השוטרים. איש לא נפגע והמתפרעים פוזרו תוך זמן קצר באמצעות גז מדמיע. מלבד התקרית הזו, לא נרשמו אירועים חריגים. לאחר שהסתיימה ההריסה, החלו אנשי מינהל מקרקעי ישראל לעזוב את המקום, אולם כוחות משטרה רבים מהמחוז הדרומי נותרו בעיר. המשטרה עדיין נמצאת ברהט בכוננות גבוהה מחשש שיתפתחו מהומות.
מפכ"ל המשטרה, רב-ניצב דודי כהן, שהגיע למקום, אמר כי "מדובר במבצע אכיפה מורכב ורגיש. כוחות המשטרה בפיקודו של מפקד המחוז, ניצב יוחנן דנינו, מילאו את תפקידה של משטרת ישראל ומערכת אכיפת החוק. המבצע, בעל אופי של קונפליקט רגיש, הסתיים בשקט יחסי הודות לרמת ביצוע גבוהה, ומהירה ונטולת סיכונים בה נטלו חלק כוחות ערוכים ומיומנים".
גם מפקד המחוז הדרומי במשטרה, ניצב יוחנן דנינו, שיבח את הכוחות: "פעלנו באופן נחוש לאכוף את החוק. פעולתנו העבירה מסר כי משטרת ישראל לא תעלים עין ולא תאפשר פגיעה בשלטון החוק, וזאת תוך התחשבות מקסימאלית ברגשות בני הדת המוסלמית". דנינו ציין שבתי המשפט פסקו כי מדובר במבנה בלתי חוקי שנבנה על קרקע ציבורית, ביישוב בו אין מחסור במקומות תפילה אחרים. "בית המשפט קבע כי מדובר בפולשים שפעלו בחוסר לב כדי ליצור עובדות בשטח", הוסיף.
מאות שוטרים ליוו את המבצע הלילי ברהט (צילום: רועי עידן)
מנגד, אמר ראש העיר רהט, פאיז אבו סהיבן, כי "זה פשע של מדינה וממשלה נגד ציבור שלם. אני מזועזע וזועם". הוא הבטיח: "בבוקר נכריז על שביתה כללית בעיר, ונביא את התלמידים לראות את הריסות המסגד".
גורם במינהל ציין כי "המסגד נבנה מתרומות של התנועה האיסלאמית על אדמת מדינה, בניגוד לחוק וכדי להתריס ולפגוע בשלטון החוק". לדבריו, הריסת המסגד בוצעה רק לאחר שהוצאו ממנו כל חפצי הקודש ועל פי חוק.
"ההרס מרתיח את הדם"
ראש העיר טען שלא ידע מראש על הצעד, שעוסק במקום רגיש. "המשטרה הגיעה לשטח השיפוט של רהט אבל אנחנו כנראה במדינת עולם שלישי. אנחנו נמצאים בהליך בבית המשפט והמדינה יכלה להפעיל שיקול דעת בנושא". אבו סהיבן אמר כי "ניתן היה לדחות את ההריסה ולהגיע לפשרה, אך זו ממשלה מרושעת". מהמשטרה נמסר בתגובה כי "הליך הפינוי החל לאחר שמוצו מאמצי ההידברות ונסתיימו ההליכים המשפטיים".
הריסות המסגד ברהט (צילום: רועי עידן)
יונס אבו ג'אנם, תושב העיר, צפה בהריסת המסגד: "היינו מתפללים במסגד, ולראות אותם הורסים אותו זה מרתיח את הדם. אני רואה את זה והלב כואב. המבצע הזה עולה למדינה מיליונים. אם זה היה בית כנסת לא היו הורסים מטר אחד".
עודה, אחד התושבים: "ככה להרוס מסגד זו גזענות. פעם האזור הזה היה תחנת ממכר לסמים, והקימו את המסגד כדי למגר את התופעה". תושב אחר זעם: "אנחנו בתור אזרחים שווים לאפס. איך אפשר להביא כוח כזה גדול רק בשביל להרוס מסגד? אין שוויון במדינה".
העימות בין אנשי המינהל לבדואים התמקד לאחרונה בעיקר בהריסות הכפר הלא מוכר הסמוך לרהט, אל עראקיב. לפחות חמש פעמים בתוך מספר חודשים עלו הדחפורים על מבני הכפר, והתושבים הקימו אותם מחדש.