לאדינו אני מבשלת לך
אילו תבשילי קדירה אוכלים בטנג'יר? מה יש ברוטב חמוץ-מתוק שמגיע היישר סרייבו? ומה אמר העוף לטבח? ספרה של מתילדה כהן-סראנו, "לבשל בטעם לאדינו", מאגד בתוכו מתכונים מקהילת יהודיות בעולם וחושף אותנו לעולמות חדשים
כיסוני פילו ממולאים באורז - Filikaz De Arroz
מתכון של ג'ויה אלבוקרק - איסטנבול
המרכיבים:
1 כוס אורז שטוף
1 בצל קצוץ
250 גרם בשר טחון
2 כוסות מים
1 חבילת בצק פילו
שמן
מלח ופלפל (לפי הטעם)
אופן ההכנה:
- מטגנים את הבצל בשמן.
- מוסיפים את הבשר הטחון ומטגנים עד שישחים.
- מוסיפים את המים ומביאים לרתיחה.
- שופכים פנימה את האורז ומאדים על אש נמוכה. מסירים מן האש.
- פותחים את עלה הפילו. חותכים אותו לריבועים. ממלאים את הריבועים במילוי האורז והבשר, תוך השארת שולי בצק נקיים, ומהדקים.
- מטגנים בשמן חם.
- מגישים חם.
(צילום: סטוארט גרפילד)
סירות חצילים - Kezadas De Berendjena
מתכון של ברטה אשכנזי - אדירנה (תורכיה)
המרכיבים:
לבצק:
1 ק"ג קמח
2 ביצים
2 שקיות אבקת אפייה
200 גרם מרגרינה בטמפ' החדר
300 גרם חמאה בטמפ' החדר
1 כוס מים רותחים
למילוי:
1 ק"ג חצילים
2 ביצים טרופות
100 גרם גבינת קשקבל מגוררת
150 גרם גבינה בולגרית "פטה", מעוכה במזלג
מלח ופלפל (לפי הטעם)
לב של חצילים. סירות חצילים (צילום: סוזן ברלינר)
אופן ההכנה:
- בוחשים את החמאה והמרגרינה עם הקמח, אבקת האפייה והביצים.
- תוך כדי ערבוב, מוסיפים לאט לאט את המים הרותחים, ליצירת בצק רך.
- מותירים את הבצק לנוח למשך כחצי שעה, לאחר מכן מרדדים אותו לעלה בעובי של כחצי סנטימטר.
- קורצים עיגולים בקוטר של 10‑15 ס"מ ומסדרים אותם בתבנית טפלון בעלת שקעים (אחד בכול שקע), תוך כדי יצירת סירות.
- צולים את החצילים על אש גדולה, מסירים להם את הקליפה ומועכים אותם עם מרית עץ או פלסטיק.
- מוסיפים את המחית לחומרים האחרים, אך מותירים בצד מעט ביצה טרופה ומעט קשקבל.
- בוחשים היטב וממלאים במילוי זה את הסירות. מברישים בביצה טרופה ומפזרים הגבינה המגוררת.
- אופים ב–180 מעלות למשך כ–40‑45 דקות.
- מגישים חם או פושר.
סופריטו ירושלמי - Sofrito De Yerushalayim
מתכון של מתילדה כהן-סראנו
המרכיבים:
1 ק"ג בשר כתף חתוך לקוביות
2 בצלים קצוצים
4 תפוחי אדמה גדולים או 6 קטנים, חתוכים לקוביות
1 כף אבקת מרק בשר
1/4 כוס שמן
2 כוסות מים רותחים
מלח ופלפל (לפי הטעם)
אופן ההכנה:
- מטגנים קלות בסיר את הבשר עם שמן.
- מוסיפים את הבצל וממשיכים לטגן.
- מוסיפים כוס מים רותחים ומבשלים על אש קטנה, עד שהבשר מתחיל להתרכך.
- מוסיפים את אבקת המרק, מלח ופלפל. יוצקים לסיר את כוס המים הנוספת וממשיכים לבשל עד שהבשר רך.
- במחבת נפרדת מטגנים את קוביות תפוחי האדמה בשמן. (ניתן גם לדלג על שלב הטיגון).
- מוסיפים אותן לבשר.
- מוסיפים עוד מעט מים חמים (לפי הצורך) וממשיכים לבשל עד שתפוחי האדמה ראויים לאכילה.
- מגישים חם.
(צילום: סוזן ברלינר)
לצ'ו פורטוגז (קרם קרמל) - Lecho Portugez
מתכון של מתילדה כהן-סראנו
המרכיבים:
4 ביצים שלמות ו-2 חלמונים טרופים
150 גרם סוכר
1/2 ליטר חלב
קליפה מגוררת מלימון אחד
קורט מלח
אופן ההכנה:
- מערבבים את הכול במערבל.
- שמים על האש 3‑4 כפות סוכר נוספות בתוך סיר וממיסים ליצירת קרמל (סוכר שרוף).
- מסירים מן האש, יוצקים לקערת פיירקס ומוסיפים מעל את תערובת הביצים.
- מניחים את הקערה בתוך תבנית אפייה מלאה מים ואופים בתנור למשך כשעתיים, עד שהמעדן מתייצב.
- מקררים, הופכים ומגישים.
(צילום: סטוארט גרפילד)
- "לבשל בטעם לאדינו - לקט מתכונים מהקהילות היהודית-ספרדיות" מאת מתילדה כהן-סראנו, בהוצאת ש. זק, ירושלים