שתף קטע נבחר

"החזרנו לקו הירוק את צבעו העז"

רגע לפני שהיכל התרבות באריאל פותח את שעריו, יוזמי מכתב האמנים מספרים על הכוונות והאכזבות. מנגד, המחזאי רשף לוי שעתיד להופיע בהיכל מדגיש את הסכנה הטמונה במחאה: "מהלכים כאלה רק מחזקים גורמים פשיסטיים"

רגע לפני ששחקני תיאטרון באר שבע יפתחו את היכל התרבות החדש עם ההצגה "פיאף", מדברים יוזמי מכתב אריאל על הכוונות מאחורי הוצאתו ועל הקולגות שהתעלמו ממנו. אחרים טוענים קולות אחרים כי אין זה מקומה של האמנות לבחור את קהלה.  

 

"בתמימותנו קווינו שאולי חלק מההצגות יבוטלו, לצערי זה לא קרה", אומרת הדרמטורגית ורדית שלפי, מיוזמי מכתב האמנים על גלגוליו השונים, אך עם זאת מדגישה כי אין מדובר בכישלון. "מה שבאמת חשוב במהלך שעשינו היה להציף את הנושא. בשנים האחרונות הקו הירוק קצת טושטש ואריאל קיבלה לגיטימציה. הצלחנו להחזיר לקו הירוק את צבעו העז, הזרחני וזה מה שחשוב".

 

לשחקנים והאמנים שעתידים להופיע על במת ההיכל באריאל היא אומרת: "ההחלטה על קיומן של ההופעות באריאל, היא כמובן של הנהלות התיאטראות, אבל שחקן אינו יכול לפטור את עצמו בטענה שהוא רק ממלא פקודה".


היכל התרבות באריאל. "מבחינתנו עוד ישוב" (צילום: AFP)

 

בתיאטרון באר שבע, שהחל רק אתמול בחזרות על ההצגה "הרבה רעש על לא כלום" על פי שיקספיר, עושה הרושם שבהחלט לא מבינים על מה המהומה. שמוליק יפרח, מנכ"ל התיאטרון, אומר ל-ynet: "אנחנו מוכרים הצגות בכל הארץ, אריאל מבחינתו היא עוד ישוב". יפרח הוסיף כי "אם שחקן יסרב להופיע מטעמים מצפוניים כאלה או אחרים, אכבד את זה ואחליף אותו. עם זאת, כתיאטרון ציבורי שנתמך על ידי המדינה, לא נסרב להופיע בשום מקום".

 

"לא אגע בתמלוגים מאריאל"

אם יממה לאחר פרסום המכתב הראשון רמז ראש הממשלה בנימין נתניהו כי ממשלת ישראל לא תממן מי שמחרים את אזרחי ישראל והצטרף בכך לדברים דומים שאמרה גם שרת התרבות לימור לבנת, עושה הרושם שעם פרסום מכתב האמנים השני, איומים של פגיעה בתמיכות בגופי תרבות "סרבניים" הפכו לבון טון.

 

המוזיקאי והמתרגם דורי פרנס, שחתום בין היתר על תרגום המחזה "פיאף" ועל פס הקול של ההצגה "הרוזן ממונטה כריסטו", שתי הפקות של תיאטרון באר שבע שיעלו באריאל, אינו מתרגש. "התגובה הזו של שלטון שאומר 'אם תגידו דברים שנעים לנו לשמוע, תקבלו כסף ואם לא, אז לא', תמיד היתה תמוהה בעיני. זו לא משוואה. לא בשביל זה אמנים כותבים או יוצרים".


"פיאף" של תיאטרון באר שבע. ללא בעיות סאונד (צילום: יוסי צבקר)

 

פרנס מבקש להזכיר תכניות סאטיריות כמו "ניקוי בראש" שעסקו בביקורת על החברה הישראלית והעומדים בראשה. "היום מסתכלים על זה כעל נוסטלגיה בשחור לבן בערוץ 1, אבל איזה רעש זה עשה בזמן אמת?" הוא מזכיר. "גם אז היו קריאות לבטל את תקציב רשות השידור. מה שמצחיק או עצוב, זה שגם התוכנית ההיא נגעה בדיוק באותו הנושא שבו אנחנו עוסקים היום".

 

פרנס, שחתום גם על מכתב האמנים המקורי, אמר בעבר כי "אם זה תלוי בי, יצירות שלי לא יבוצעו מעבר לקו הירוק. שיעלו את 'מונטה כריסטו' בלי סאונד מבחינתי. זו הדרך היחידה שלי להביע מחאה והתנגדות לכיבוש. לא אתן יד למפעל ההתנחלות". היום, לאחר ייעוץ משפטי, מתברר שמדובר בסוגיה חוזית מורכבת יתר והוא מבקש להבהיר: "גם אם אין ביכולתי למנוע את השימוש בפס הקול או בתרגום, אין לי כל כוונה לגעת בתמלוגים מההצגות באריאל".

  

המחזאי והסטנדאפיסט רשף לוי, שמתוכנן גם הוא להופעות באריאל, חושב אחרת. מכתבי האמנים מטרידים אותו ולטענתו מסבים נזק למחנה השלום שבשמו הם פועלים. "יש המון גופים על סף הפשיזם שהולכים ומתחזקים במדינת ישראל", אומר לוי. "אני חושב שמהלכים כמו מכתבי האמנים רק מחזקים אותם. כשאתה יוצר ניכור ומרחיק מעליך 90 אחוז מהציבור הישראלי, אתה מחזק גורמים מיליטריסטיים שמתנגדים באופן מהותי לכל סוג שלום ויתרה מכך, גם לחופש הביטוי ולתמיכה באמנות. שני הנושאים האחרונים חשובים בעיני לא פחות משלום".

 

לוי הוסיף ואמר: "סגר שמונע מילדים בעזה לאכול ספגטי או סגר שמונע מילדים באריאל לצרוך תרבות, הם אקטים קיצוניים שאני לא יכול לקחת בהם חלק. צריך להקטין את האש. דיון האם צריכה או לא צריכה להיות תרבות באריאל, הוא לא טוב למדינה ולאנשים שגרים פה. עדיף שמחנה השלום יתנחל בלבבות ולא יגרום לאנטגוניזם".

 

השתתפה בהכנת הכתבה: אילנה קוריאל

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לוי. "שמחנה השלום יתנחל בלבבות"
צילום: דלית שחם
לאתר ההטבות
מומלצים