קדימה ליועמ"ש: בדוק ההסכם בין ישי לאוצר
בהמשך לדברי ישי על הסכם בנושא חוק האברכים שהושג לכאורה "מתחת לשולחן", באופוזיציה פונים ליועץ המשפטי לממשלה בדרישה לחשוף פרטים. הסטודנטים יבקשו היום מח"כים לתמוך בחוק נגדי: קצבאות רק למי שעובד
כשסערת "חוק האברכים" מסרבת להירגע, החליטו הסטודנטים - לאחר כמה צעדי מחאה - לנסח הצעת חוק חלופית שאותה יגישו היום (יום ג') לחברי הכנסת, בניסיון לגייס את תמיכתם בה. במרכז אותה הצעה, דרישה לעודד היציאה לעבודה כתנאי לקבלת אותו תגמול מהמדינה. בינתיים, הסערה הפוליטית מתמקדת בהסכם שנחתם או לא בין אלי ישי לאנשי האוצר, וקדימה דורשת מהיועץ המשפטי לממשלה להיכנס לתמונה.
- לקריאת נוסח ההצעה המלאה - לחצו כאן
בדברי ההסבר להצעת החוק, נכתב כי זו מעגנת את זכותם של הסטודנטים והאברכים לקבל מלגת קיום תפיסה שלפיה הזכאות לקבל את קצבאות הקיום חייבת להיקבע באופן שוויוני, תוך התחשבות במאפיינים היחודיים של כל הציבורים וצרכיהם.
את ההצעה ניסחו בימים האחרונים סטודנטים מצטיינים שאליהם התלוו אנשי אקדמיה וכלכלנים, מתוך כוונה להציג חלופה ריאלית והולמת להצעת החוק "עוקף בג"ץ" של ח"כ משה גפני מיהדות התורה. במהלך מאומץ לכדי להעמיד חלופה הולמת להצעת החוק של ח"כ משה גפני.
במרכז הצעות החוק, מבקשים הסטודנטים לקבוע כי התנאי לקבלת המלגה יהיה יציאה לעבודה - הן מצד סטודנטים והן מצד האברכים, במשכורת בגובה של מחצית משכר המינימום. אם מדובר בזוגות נשואים, מבקשים הסטודנטים להתנות את קבלת הקצבה בכך שגם בן-הזוג יהיה מועסק לכל הפחות ב-30 אחוזי משרה, וכן להגביל את תשלומה רק לסטודנטים ולאברכים בני פחות מ-28 שנים.
עוד מבקשת הצעת החוק לקבוע, כי אלו שיש בבעלותם דירה או רכב לא יהיו זכאים לקבלת המלגה, פרט לאלו שיש ברשותם קטנוע. את גובה התשלום הם דורשים לעגן בחוק התקציב השנתי.
באגודות הסטודנטים הסבירו כי "עתיד המדינה תלוי בהשתתפות של כלל המגזרים בשוק העבודה. ככל שהמדינה תשכיל לתרום ולעודד רכישת השכלה גבוהה והשתלבות בשוק התעסוקה בקרב הדור הצעיר, כך היא תסייע לצמצום הפערים החברתיים בעתיד, כדי להביא לחברה שוויונית, פורייה ויוצרת".
יו"ר התאחדות הסטודנטים בישראל, איציק שמולי, הוסיף כי "לאחר שקיבלנו מספר הצעות פשרה שלדעתנו לא עמדו במבחן הסבירות, קיבלה מנהיגות הסטודנטים החלטה לצאת במהלך אקטיבי ולהציג לפני הציבור חלופה שוויונית שתאפשר לסטודנטים ולאברכים שזקוקים לתמיכה לקבל אותה לפי קריטריונים הוגנים".
הסכם או סיכום?
הסערה האחרונה בנושא התעוררה עקב דברים שאמר השר אלי ישי לאתר חרדי, בהם הודה למעשה בקיום הסכם "מתחת לשולחן" בינו לבין משרד האוצר בנוגע לכספים שבג"ץ אסר לכלול בחוק התקציב. לכאורה, מנוגד בהפרה של חוק יסוד: הממשלה, שמחייב הצגה של כל הסכם שכזה. חברי כנסת מקדימה תובעים מהיועץ המשפטי לממשלה, יהודה ויינשטיין, להורות על חשיפת ההסכם.
"ההתחייבות שלנו להבטחת הכנסה, זה הסכם קואליציוני... הסכם על תקציב. לא הסכם קואליציוני בכניסה לממשלה, אלא הסכם בין ש"ס לבין משרד האוצר. הכנסנו שם סעיף על תקציב הבטחת הכנסה, וזה נכנס", אמר ישי
מקדימה נמסר בתגובה כי: "נתניהו שוב משקר לציבור והפעם במחיר עבירה על החוק. הסירחון הפוליטי אשר נחשף אינו רק מריח רע, אלא נודף ממנו ריח של עבריינות. בצעד פחדני בחר נתניהו שלא להתמודד עם הלחץ הציבורי, לעבור על החוק ביודעין ולא לדווח על הסכמים חשאיים כפי שקובע החוק במפורש.
עתה נחשף כי בזמן שהציבור והסטודנטים זעקו לשיוויון ראש הממשלה התנהג כעסקן וסגר דיל מתחת לשולחן למען שרידותו הפוליטית".
בלשכתו של שר האוצר יובל שטייניץ הכחישו את הדברים ומסרו כי "אין כל הסכם חתום בין שר האוצר לבין שר הפנים או כל גורם אחר מש"ס בנושא האברכים. ייתכן ששר הפנים לא הובן כהלכה, ובכל מקרה, מדובר בניסיון פאטתי נוסף מצד גורמים בכנסת להרוויח כותרת ולהסית את הציבור נגד הממשלה".
גם בלשכתו של שר הפנים מסרו גרסה ברוח דומה. "לא היה הסכם אלא הסכמה וזו נקבעה כבר לאחר החלטת בג"ץ שפסק כי יש להסדיר בחוק את כל הסוגיה".