עיריית תל-אביב תנציח בכיר בתנועה האיסלאמית
כיכר ביפו תיקרא על שמו של השייח באסם אבו-זייד, פוסק ומחזיר בתשובה. ההחלטה נפלה בתום קרב ציבורי שהוביל איש מרצ במועצה, ולבסוף גם בליכוד הסכימו. עוד הוחלט על שמות שכונות חדשות בצפון ת"א. הכירו את נופי ים, צוקי אביב וגלילות
הקרב על הנצחת שם מייסד התנועה האיסלאמית ביפו הוכרע: ועדת השמות וההנצחה בעיריית תל-אביב החליטה הערב (יום א') לקרוא לכיכר על-שם באסם אבו-זייד, שהיה מבכירי התנועה האיסלאמית בישראל והקים את מרכז התנועה ביפו. במשך עשרות שנים נחשב לפוסק ולסמכות העליונה בקרב תושבי יפו והיה מחזיר בתשובה. הוא מת ביולי 2008 ממחלה קשה, ומאז מותו, ניטש קרב על הנצחתו.
הכיכר בפינת הרחובות הדולפין ויהודה הימית תיקרא על שמו של השייח, שהעדיף להישאר ניטראלי לאחר פילוג התנועה האיסלאמית לפלג הצפוני ולפלג הדרומי. בשנה שעברה התנהל מאבק ציבורי סוער סביב הנצחת השייח. מוביל המאבק, חבר מועצת העיר אחמד משהראווי (מרצ), שהתפטר על רקע המאבק מתפקידו בהנהלת העירייה, אמר הערב ל-ynet: "העובדה שהשייח באסם לא השתייך לאף זרם, צפוני או דרומי, הפכה אותו לאהוד מאוד גם בקרב חוגים יהודיים, כי הוא הקפיד לשמור על מתינות ודו קיום. מדובר בטיפה בים. רק ביפו עצמה יש מאות רחובות שקרואים על שמות יהודיים, חלקם מהמקרא, וחלקם אפילו בלב שכונת עג'מי, דבר שהוא אבסורד".
ראש סיעת הליכוד בתל אביב וחבר המועצה, ארנון גלעדי, הביע תמיכה מפתיעה: "הליכוד דוגל בהנצחת וכיבוד אישים שתרמו לדו קיום ולמתינות למען שגשוגה של מדינת ישראל, בין אם הם ערבים ובין אם הם יהודים".
בנוסף, הוחלט בוועדת השמות העירונית לקרוא רחוב נוסף על שם אישיות ערבית. זה הרחוב השביעי בעיר שייקרא על שם ערבי: יעקוב ג'ורג' חנאניא, שהיה יו"ר האגודה האורתודוקסית ביפו וזכה בתואר יקיר העיר.
"לא נשנה שמות היסטוריים"
ומיפו, לנדל"ן בצפון העיר. הוועדה בעיריית תל-אביב קבעה שמות לשלוש השכונות החדשות שנמצאות בשלבי הקמה ותכנון בצפון מערב העיר, בין רדינג לגבול עם הרצליה. הן ייקראו (מדרום לצפון): נופי ים, צוקי אביב וגלילות. בנוסף, החליטה הוועדה, שרוב חבריה הם אקדמאים, מדענים וגורמים מקצועיים, להעניק בהקדם שמות לארבעה מתחמי נדל"ן חדשים שהוגדרו בעירייה כשכונות: מגדלי יו/פארק צמרות (בין מגדלי אקירוב לנתיבי איילון), דרום הקריה (גני שרונה/גינדי), מתחם הגן הזואולוגי בתל כביר והשוק הסיטונאי הסמוך לרחוב המלך ג'ורג'.
השמות שיינתנו לשכונות הללו יבחרו כבר באחת מישיבות הוועדה הקרובות, במטרה לא לקבע בתודעת הציבור את השמות שנתנו היזמים למתחמים החדשים. כמו כן מתכוונת הוועדה להעניק שם חדש ל"רמת אביב החדשה", שכונה קיימת בצפון העיר, הממוקמת ממערב לדרך נמיר, בשיתוף פעולה ובתיאום עם חברי ועד השכונה והתושבים.
יו"ר ועדת ההנצחה והשמות, עו"ד חביבה אבי-גיא מסיעת הגמלאים בתל-אביב, סיפרה ל-ynet כי הענקת השמות לשכונות נעשית במסגרת תהליך ממושך שהחל לפני כשנתיים, ובו הוגדרו וסומנו מחדש 66 השכונות של תל-אביב, יחד עם מהנדס העיר, מכון המחקר בעירייה וראש העיר, רון חולדאי. "מטרת התהליך היא לתת שמות לשכונות, אבל כמובן שלא נשנה שמות היסטוריים כמו כרם התימנים או נווה צדק. זה צעד חשוב שכמותו לא נעשה במשך 101 שנות קיומה של העיר. זה תהליך מעניין שגם יגבש את הקהילה".
ראש סיעת הליכוד גלעדי הציע לקרוא לשכונת מגוריו, כפר שלם, על שמו של ראש הממשלה המנוח מנחם בגין. אבי-גיא לא ממש מתלהבת מהרעיון:
"המדיניות שלנו היא לא לקרוא למקומות בעיר על שמות של אישים היסטוריים. תאמין לי שזה היה פותר לי הרבה בעיות". גלעדי השיב: "אני מצר על הבורות ועל חוסר התבונה של יו"ר ועדת ההנצחה בנושא הנצחת בגין, שהיה ראש הממשלה הראשון שהביא שלום. אם מנציחים אישים, ואכן מנציחים אישים כמו ראש הממשלה המנוח יצחק רבין, ראוי שגם הוא יונצח באופן ראוי ושכונה תיקרא על שמו".
תיקון נוסף של עיוות היסטורי שאושר הערב בוועדה: שכונת רמת החייל הותיקה בצפון מזרח תל אביב, כונתה בחלוף השנים רמת החי"ל (חיל יהודי לוחם), ואפילו נכתבה כך בשלטי הכוונה ובפרסומים רשמיים. "אחרי עבודת מחקר ובדיקה בארכיונים הבנו שמדובר בטעות, והשם הנכון הוא רמת החייל, על שמות חיילי ונכי צה"ל ממלחמת העצמאות", הסבירה אבי-גיא, "אין לי מושג איך זה השתרש, ובכל מקרה, המקום היחיד בעיר שכן קרוי על שם החי"ל - שדרות החי"ל בשכונת יד אליהו - ימשיך להיקרא כך גם בעתיד".
Read this article in English