שתף קטע נבחר

 

אובמה: תומך בצירופה של הודו למועצת הביטחון

נשיא ארה"ב חתם עם ראש ממשלת הודו על שורת הסכמי סחר ושיתופי פעולה במאבק בטרור העולמי, אך הנושא המרכזי שעומד לנגד עיניו הוא כיצד להוציא את הכלכלה האמריקנית מהבוץ לקראת כינוס G20. ר"מ הודו: "לא רוצים לגנוב מארה"ב משרות"

חיזוק למאבק העולמי בטרור, עסקות סחר בהיקף מיליארדים, הסכמים לשמירה על סביבה ירוקה ורמז לתמיכה אמריקנית במושב קבוע להודו במועצת הביטחון - אלה הם הנושאים שעמדו במרכז ביקורו של נשיא ארה"ב, ברק אובמה, בשלושת הימים האחרונים בהודו. אובמה, הנמצא במסע בדרום-מזרח אסיה ובמזרח הרחוק, ימשיך מחר לאינדונזיה ומשם ליפן ולדרום-קוריאה - שם ישתתף בוועידת G20 בשבוע הבא.

 

בהופעה בפני הפרלמנט בניו-דלהי, אמר הנשיא האמריקני כי הוא "מעניק תמיכה מלאה" למאמציה של הודו להצטרף כחברה קבועה במועצת הביטחון של האו"ם. "אני מביט קדימה לעבר רפורמה במועצת הביטחון, הכוללת את הודו כחברה קבועה בה".

 

עבור הודו מדובר בהצהרה משמעותית, שכן היא פועלת לחיזוק כוחה הבינלאומי באופן שישקף את התעצמות כוחה בכלכלה הגלובלית. מועמדותה של הודו - לצד מדינות נוספות כמו ברזיל - נתקלת לפי שעה בהתנגדות מצדה של סין.


החיבוק ההודי-אמריקני מתחזק. אובמה וסינג (צילום: AFP)

 

עוד קודם לכן, קיים אובמה מסיבת עיתונאים משותפת עם ראש ממשלת הודו, מנמוהן סינג. השניים התחייבו לפעול יחד נגד הטרור העולמי, לחלוק מודיעין ולהדק את אבטחת נמלי התעופה האוויריים והימיים. אובמה שיבח את יחסי וושינגטון-ניו דלהי וכינה את השותפות בין המדינות כ"אחת השותפויות שיגדירו את המאה ה-21". השניים חתמו גם על הסכמים לשימוש באנרגיה ירוקה והצהירו כי יעמדו בראש ועידה בינלאומית לחינוך שתתקיים בשנה הבאה.

 

אובמה התייחס בדבריו גם לסכסוך ארוך השנים בחבל קשמיר ואמר כי להודו ולפקיסטן "יש אינטרס משותף להפחית את המתיחות באזור אולם ארה"ב אינה יכולה לכפות פתרון על בעיותיהן. נשמח לקחת חלק בתהליך ולהשתתף בו בכל דרך שבו הצדדים מוצאים לנכון".

 

מכונת הטרור הפקיסטנית

הסכסוך על השליטה בקשמיר, מחוז שמרבית תושביו מוסלמים הדורשים עצמאות הן מהודו והן מפקיסטן, נמצא בלב הסכסוך בין שתי המדינות הגרעיניות. פקיסטן דרשה בעבר מעורבות זרה בפתרון הסכסוך - דבר שלו הודו מתנגדת נחרצות. ארה"ב מצדה, מתנגדת באופן עקבי לקחת חלק פעיל בתיווך.

 

ראש ממשלת הודו אמר במסיבת העיתונאים כי הוא מאמין שפקיסטן חזקה ומתונה היא אינטרס הודי ואינטרס אזורי, אך הדגיש כי הודו אינה יכולה להתקדם במגעים עם איסלמבאד כל עוד "מכונת הטרור הפקיסטנית פעילה יותר מאי פעם". על השאלה אם פקיסטן היא מדינת טרור - העדיף סינג להתחמק.


קבלת פנים מלכותית, לימוזינה ושטיח אדום. אובמה בניו-דלהי (צילום: AP)

 

ראש ממשלת הודו אמר במסיבת העיתונאים כי הוא מאמין שפקיסטן חזקה ומתונה היא אינטרס הודי ואינטרס אזורי, אך הדגיש כי הודו אינה יכולה להתקדם במגעים עם איסלמבאד כל עוד "מכונת הטרור הפקיסטנית פעילה יותר מאי פעם". על השאלה אם פקיסטן היא מדינת טרור - העדיף סינג להתחמק.

 

נושא מרכזי אחר שעומד במרכז ביקורו של אובמה במזרח, הוא ניסיונו לגבש חזית אחידה מול סין בכל הנוגע ל"מלחמת המטבעות", וזאת לקראת ועידת G20. אובמה וסינג הדגישו במסיבת העיתונאים את סדרת הסכמי הסחר שחתמו בסוף השבוע, הנאמדים בכ-10 מיליארד דולר, וציינו כי יפעלו להקלות בייצוא ההודי. סינג נשאל על שיעור האבטלה הגבוה בארה"ב, אמר כי לארצו "אין עניין לגנוב משרות מארה"ב". אובמה מצדו אמר כי הוא סבור שהודו "איננה כלכלה מתפתחת. היא כלכלה מפותחת".

 

אחרי סעודה מלכותית לכבוד אובמה ורעייתו מישל, שהתקיימה אמש במעונו של סינג בהשתתפות פוליטיקאים ואנשי עסקים רבים, זכה הבוקר נשיא ארה"ב לקבלת פנים מלאת הוד והדר במעונו של נשיא הודו. שומרים רכובים על סוסים הובילו את הלימוזינה של בני הזוג אובמה אל השטיח האדום המוביל למעון. 

 

משם המשיכו בני הזוג לקבלת פנים גדולה ולקחו גם בטקס באנדרטה לזכרו של מהטמא גנדי. הם חלצו את נעליהם כשהתייצבו מול אש התמיד לזכרו של המנהיג הרוחני והפוליטי שהוביל את ההתנגדות הלא אלימה נגד השלטון הבריטי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הזוג אובמה באנדרטה לזכר גנדי
צילום: AFP
מומלצים