אחרי הבחירות: אלפים נמלטו ממיאנמר לתאילנד
חילופי אש פרצו בכמה מעברי גבול בין מיאנמר לתאילנד בשעה שאלפי פליטים, השייכים למיעוטים החיים במדינה הנשלטת על-ידי החונטה הצבאית, ביקשו לקבל מקלט מצדו התאילנדי של הגבול. בנה של אונג סן סו-צ'י: הבחירות הן קשקוש אחד גדול
חילופי אש פרצו הבוקר (יום ב') בין מורדים בורמזים לבין כוחות הביטחון של מיאנמר הנאמנים לחונטה הצבאית השולטת במדינה. העימותים פרצו במקביל בכמה מעברי גבול, יממה אחרי הבחירות הכלליות שהתקיימו לראשונה מזה 20 שנה וצפויות להוביל לחיזוק כוחה של החונטה.
בתקריות במעברי הגבול נפצעו לפחות 10 בני אדם והן הסימן הראשון למתיחות במיאנמר אחרי סגירת הקלפיות. על-פי הדיווחים מינגון, כעשרת אלפים אזרחים נמלטו לתאילנד השכנה בניסיון לקבל מקלט. המורדים, השייכים לכמה מיעוטים אתניים המהווים כ-40 אחוז מאוכלוסיית מיאנמר, הזהירו מפני "מלחמת אזרחים" - אם תנסה החונטה לאכוף את החוקה הגוזלת מהמיעוטים את מרבית זכויותיהם.
נמלטים אל החופש, גבול מיאנמר-תאילנד (צילום: AP)
למרות אחוזי ההצבעה הנמוכים והעובדה שהתוצאות הרשמיות עדיין לא פורסמו, החונטה במיאנמר מיהרה לשבח את הליך הבחירות ולקבוע כי מדובר בצעד משמעותי לעבר הדמוקרטיה. למרות זאת, מרבית המשקיפים טוענים כי הבחירות זוייפו לחלוטין ונועדו לחזק את השלטון הצבאי במדינה. נשיא ארה"ב, ברק אובמה, המבקר בהודו השכנה, אמר כי הליך הבחירות "לא היה חופשי ולא היה הוגן" והדגיש כי וושינגטון תמשיך להפעיל לחץ כדי להוביל לשינוי במיאנמר.
למרות ההתנגדות העממית לאורך 48 שנות שלטון החונטה, אין לאיש במדינה ספק כי גם הפעם יזכו נציגי הצבא למרבית המושבים בשני בתי הפרלמנט וב-14 בתי המחוקקים האזוריים. יצויין כי ללא קשר לתוצאות הבחירות, החוקה במיאנמר מעניקה רבע מהמושבים בפרלמנט לנציגי הצבא.
החוקה גוזלת את מרבית זכויות המיעוטים (צילום: AFP)
מחוץ לגבולות מיאנמר נשמעת ביקורת חריפה על הבחירות. מרבית מנהיגי העולם (למעט סין) גינו את הבחירות החד-צדדיות וכך גם ארגון הגג של התנועות הפועלות לקידום הדמוקרטיה בבורמה. לדברי הארגון, אחוז ההצבעה הנמוך בבחירות הוא הצבעת מחאה של הציבור הבורמזי נגד החונטה, המשולבת בפחד שלו לצאת להצביע עקב שמועות על הטמנת מטעני חבלה בקלפיות.
תומכי האופוזיציה הדמוקרטית ממתינים כעת לשחרורה של כלת פרס נובל לשלום, אונג סן סו-צ'י, בשבת הקרובה ממעצר הבית שלה.
פרקליטה של מנהיגת הדמוקרטיה שניצחה בבחירות שהתקיימו ב-1990 ומאז הושמה במעצר לפרקי זמן ארוכים, אמר כי תומכיה מכינים לה קבלת פנים גדולה.
אחד מבניה של סו-צ'י, קים אריס, פנה הבוקר לשגרירות מיאנמר בבנגקוק בבקשה לקבל אשרה כניסה למדינה. קים, החי בבריטניה, אמר כי מקווה שבסוף השבוע הקרוב יזכה לראות את אמו לראשונה מזה 10 שנים. "אני מנסה להיות אופטימי, אך אין הרבה סיכויי שזה יקרה. אני קורא לבחירות האלה - קשקוש אחד גדול", אמר.