משרד החקלאות שוקל: הורדת מחיר הקוטג'
נציג משרד החקלאות הודיע בכנסת כי תוקם ועדה שתבחן בשלושת החודשים הבאים את התייקרות מוצרי החלב ותחליט אם להחזיר את הפיקוח על חלק מהמחירים: "לא חזינו זינוק של 50% במחירי הקוטג'". המועצה לצרכנות: התייקרות המוצרים שהוסרו מפיקוח גבוהה פי 2.5 מהמוצרים המפוקחים
משרד החקלאות יקים וועדה שתבחן בשלושת החודשים הבאים את התייקרות מוצרי החלב בכלל ואת התייקרות מחירי הקוטג' בפרט. הוועדה אמורה להחליט גם אם להחזיר לפיקוח חלק מהמוצרים. סמנכ"ל המשרד, יצחק בן דוד, המפקח על המחירים במשרד החקלאות אמר זאת היום (ב') לוועדה לביקורת המדינה של הכנסת שהתכנסה לדיון מיוחד על התייקרות מוצרי החלב.
- ועדת הכספים תדון בעליית מחירי החלב והמזון
- בקרוב: תנובה תייקר את מוצרי החלב
- האוצר אישר: פטור ממכס על חמאה ותפו"א
יו"ר הוועדה, ח"כ יואל חסון, ביקש מהמשרד להעביר אליו את מסקנות הבדיקה, ועל פיהם יוחלט אם הוועדה תבקש ממבקר המדינה להגיש חוות דעת מיוחדת על התייקרות מוצרי החלב. חוות דעת כזו עלולה להביא להקמת וועדת חקירה ממלכתית בנושא.
ח"כ חסון: לא מורגשת תחרות אמיתית
נציג משרד החקלאות הבטיח לשקול את הורדת מחיר הקוטג' בעקבות לחץ כבד שהופעל עליו בדיון מצד חברי הכנסת וארגוני הצרכנים. חסון אמר על ההודעה בעניין הקמת הוועדה: "כשלתם שלא חשבתם על כך קודם לפני שהציבור יתקומם".חסון אמר כי מדובר במצרך יסוד שאין לו תחליף ולרוב המשפחות בישראל הוא נצרך ביותר. לדבריו לא מורגשת תחרות אמיתית בשוק מוצרי החלב, ולראייה העובדה שאין הבדלים אמיתיים בין החברות.
ההחלטה להקים את וועדת הבדיקה באה בעקבות דרישת חסון לעדכן את רשימת מוצרי החלב שבפיקוח, אשר לדבריו איננה משקפת עוד את תרבות הצריכה בישראל, בעיקר לא בקרב השכבות החלשות ומעמד הביניים שהם רוב האזרחים.
משרד החקלאות: מגוון מוצרי החלב מעל ומעבר
בן דוד ציין בראשית תגובתו כי הקוטג' היה מוצר מפסיד ולכן הושם בפיקוח. הוא הודה כי המשרד צפה שמחירו יעלה לא יותר מ-15% אך לא העריך זינוק של כ-50% במחירים.
בן דוד טען כי ענף החלב נמצא עדיין במסגרת פיקוח של מסגרת הייצור השנתי שנקבעת על ידי המדינה. הוא טען, כי "יש ייקור מסוים במחיר מוצרי החלב והמחירים היו אולי קצת יותר נמוכים אם היינו מאפשרים רפורמה שתקים רפתות ענק צמודות למחלבות במקום הרפתות הרבות הפרוסות ברחבי הארץ".
לדברי בן דוד, מגוון מוצרי החלב הוא מעל ומעבר להיצע לצרכן בכל העולם המערבי והסרה הדרגתית של הפיקוח באה בעקבות כניסת מחלבות חדשות קטנות לשוק כדי להגדיל את התחרות. לדבריו התחרות נקבעת לא רק במחיר אלא בקצב יציאת מוצרים חדשים לשוק.
אמון הציבור: מדפים נפרדים למוצרים בפיקוח
עו"ד אהוד פלג, מנכ"ל המועצה הישראלית לצרכנות, הציג ממצאי סקר שערכה המועצה, לפיהם בשלוש וחצי השנים, עד מחצית 2009, התייקרו מוצרי החלב שיצאו מהפיקוח ב-25% לעומת מוצרים שנשארו בפיקוח. ההתייקרות של המוצרים שמהם הוסר הפיקוח עומדת בממוצע על 24% לעומת ההתייקרות של המוצרים שבפיקוח שהתייקרו רק ב-9%.
הוא ציין את התייקרות הקוטג' ב-28% ומעדני החלב בשיעור של 30% עד 39%. פלג הדגיש, כי לחלק מהמוצרים שהוסר מהם הפיקוח, כמו הקוטג', הגבינה הקשה הפרוסה והמעדנים, אין תחלופה זולה, ולטענתו צעד זה מאפשר לחברות הגדולות לנצל את כוח השוק שלהן ולייקר את המחירים כמעט ללא הגבלה. לדבריו, עליות המחירים בישראל היו גבוהות, ביחס לעליות המחירים באירופה.
פלג ציטט ממצא חשוב בדו"ח מבקר המדינה משנת 2006, שבו נכתב כי חברת יעוץ ששכרה ועדת המחירים במסגרת בדיקת היקף הפיקוח על מוצרי החלב המליצה להשאיר בפיקוח מספר מוצרים שאין בהם תחרות. המבקר ציין בדו"ח, כי מידע זה הוסתר מעיני הממשלה ולא נכלל בהצעת הוועדה שהוגשה להחלטתה בעניין המשך הפיקוח.
רונן רגב מעמותת אמון הציבור ציין כי כשיש פיקוח המחירים לא בהכרח עולים, וכי יש מוצרים שמחיריהם צונחים ברגע שמוסר מהם הפיקוח. לדבריו, רוב הציבור איננו יודע איזה מוצרים תחת פיקוח ואיזה לא, ומהו המחיר המיועד תחת הפיקוח. הוא דרש להקצות מדפים מיוחדים ומסומנים של מוצרים בפיקוח.