תנו לאוכלוסיות החלשות לשרת
המדינה לא מקצה מספיק תקנים לשירות אזרחי לצעירים שהצבא לא מעוניין בגיוסם. יש להגדיל את המכסה עבור האוכלסיות המוחלשות, כי האיום המסוכן מכולם הוא הפערים החברתיים
בהיותי חבר בוועדת חוץ וביטחון, אישרנו את תקנת השירות האזרחי. הרעיון היה לספק את האפשרות לשתי אוכלוסיות - ערבים וחרדים - לבצע שירות התנדבותי במקום המגורים שלהם ובמסגרת הקהילה שלהם. לימים, כשהחלטנו להכניס גם לירוחם תוכנית כזו, התברר לי היתרון הענק הטמון בהזדמנות שהשירות האזרחי מעניק לאוכלוסיות מסוג נוסף: צעירים וצעירות בסיכון. צעירים "בקצה הרצף."
מדובר בצעירים וצעירות הנמנים באחת הקבוצות המוחלשת ביותר בחברה. רובם לא מסיימים תיכון, ומידת החיבור שלהם לחברה שואפת לאפס. עבורם, נקודת המוצא לחיים הבוגרים נמוכה משמעותית מזו של מקביליהם בני ה18- המגוייסים לצבא. הם נתקלים בקשיים להשתלב בשוק העבודה ולהתקבל למוסדות אקדמיים, כאשר השכלה גבוהה, כידוע, היא הגורם החשוב ביותר למוביליות חברתית.
לא מקבלים הטבות
בנוסף, הצעירים הללו אינם זכאים להטבות שמקבל בן גילם ששירת בצבא או בשירות לאומי מתוקף חוק חיילים משוחררים.
הבעיה נעוצה בתקנים שהמדינה מקצה. עבור כלל האוכלוסיות שאינן מגוייסות לצה"ל יש כיום רק 14 אלף תקני שירות לאומי, ורק כ15%- מתוכם מיועדים לאוכלוסיות מוחלשות. משמע, רק כ2,000- צעירים יכולים ליהנות מאמצעי מהותי כל כך לשיפור עתידם.
עם האוכלוסיות המוחלשות נמנים צעירים מהחברה הערבית, צעירים עם מגבלה פיזית או נפשית, וגם אותם צעירים בקצה הרצף, שלרוב אינם עוברים את סף הגיוס - ומספר התקנים הקיים כיום רחוק מלהספיק לאוכלוסייה כה רחבה.
האיום הגדול ביותר על ישראל אינו איראן, לא חמאס וגם לא האנטישמיות בעולם. האיום הוא המסוכן מכולם הוא הפערים החברתיים, שלא רק שלא השכלנו להתמודד איתם, אלא הם הולכים וגדלים לאורך השנים.
בעת סיום התיכון, הצעירים שסיימו עם ציונים טובים דוהרים קדימה, ואילו אלה שלא סיימו תיכון או שציוניהם היו נמוכים - נשארים מאחור. בשירות האזרחי טמון כלי בעל יתרונות רבים לצעירים אלה. השירות מקנה ביטחון עצמי, מלמד מהי אחריות
אישית, מאפשר לצעירים להכיר את היכולות שלהם, לחלום ולהאמין שיש להם כוחות להגשים את חלומם ולשנות את גורלם. יתר על כן, אם נצליח כמדינה לטפל בחולייה החלשה הזו של החברה, נחזק את השרשרת כולה.
כדי להביא לשינוי הזה יש להגדיל את מספר התקנים שהמדינה מקצה לשירות אזרחי של אוכלוסיות מוחלשות. בירוחם לבדה, למשל, יש צורך בהכפלתם. המטרה צריכה להיות, שכל צעיר אשר צה"ל פוטר משירות צבאי יופנה לשירות האזרחי, וכל אחד שיהיה מעוניין בכך תהיה לו האפשרות והזכות לשרת.
המאמר התפרסם ב"ידיעות אחרונות"