שתף קטע נבחר

 

מורים נגד טיולים: "לא לשקי שינה וקפה מגזייה"

ההנחיה לכלול לינת שטח בטיולים שנתיים הביאה למרמור אצל מורים ותיקים. "הילדים יכולים לטייל עם ההורים, לא בבית ספרנו", כתב מפיץ מכתב מחאה. "שהמפקחים במשרד החינוך ייצאו מהמשרד וישמרו". ארגון המורים מצדד: "אי אפשר לדרוש ממורים לישון באוהל, להתקלח עם דלי ולחפש שירותים בשיח"

אוהלי סיירים, שקי שינה, תה צמחים. כל אלו מתקשרים אצל רובנו לטיולים השנתיים בתיכון - ואיתם האהבות הראשונות, החברים הקרובים והמלווים הקשוחים. אבל הנחיה חדשה של משרד החינוך, לפיה אותם טיולים יכללו גם לינת שטח, מראה שהמורים רואים את שבירת השגרה הזו באופן שונה לחלוטין.

 

 

ההנחיה החדשה גורמת לכעס רב בקרב מורים, שהפיצו מכתב וטוענים כי משרד החינוך הגזים. "אנחנו מבינים שטיולים הם בעלי מסר חינוכי וערכי אבל לא על גבינו, עד כאן. אנחנו אנשים מבוגרים, אין שום סיבה שנישן בשקי שינה ונשתה קפה מגזייה".

 

ד"ר יואל ליברמן מתיכון אורט סינגלובסקי בתל-אביב, הפיץ השבוע מכתב בקרב חברי ארגון המורים וקרא להם למחות נגד ההחלטה הפוגענית, לדבריו. "בשנת ה-40 לעבודתי כמורה מכריחים ללון בלינת שטח עם תלמידיי", הוא כתב. "הילדים יכולים לצאת לטיול שכולל לינת שטח עם הוריהם או בתנועות נוער, אך לא בבית ספרנו. אם צריך, נדון מחדש בצורך בטיולים שנתיים ואולי הצביון צריך להיות לא טבע, אלא תרבות. טיול של יום אחד, למשל במוזיאונים, אך לא בהנחת גופנו עתיר השנים על קרקע המולדת".


"טיול רק ליום אחד". למצולמים אין קשר לכתבה (צילום ארכיון: אביהו שפירא)

 

ליברמן מציע, בתגובה סרקסטית, שמפקחי משרד החינוך ייצאו לטיולים: "שהמפקחים הספונים במשרדיהם ייצאו וישמרו. אני יודע שמורים רבים חושבים שמבחינה אידיאולוגית משרד החינוך צודק, אבל לא על גבינו. מורים לא ילונו לינת שטח. חלפו הימים הללו. הגיל הממוצע שלנו הוא 45, גיל שבו משרתי הקבע יוצאים לגמלאות".

 

משרד החינוך: מעודדים יציאה לשטח, בתנאים נאותים

המכתב עורר סערה בתיכונים ומורים רבים הסכימו עם הטענה שליברמן העלה ואמרו: "עם כל הכבוד לחשיבות של הטיולים, אפשר לכבד אותנו ולאפשר לנו לינה בתוך מבנים סגורים עם מקלחת ומיזוג כמו בני אדם נורמליים, ולא בלינה בשטח".

 

אלון מאיר, מורה לשל"ח מתיכון נשר, מסביר כי בבית ספרו עושים הכל על מנת שהמורים יישנו בתוך מבנים בטיולי השטח, מתוך הבנה שמדובר באנשים מבוגרים, כאשר התלמידים ישנים יחד באוהלי סיירים הסמוכים למבנים. "אין ספק שיש איזו תמורה או הקרבה חינוכית בשהייה במשך יומיים מחוץ לבית הספר, אך טיולי השטח הם בעלי חשיבות רבה - גם חברתית וגם ערכית, אם זה בצפייה בכוכבים בשעות הלילה או בישיבה סביב למדורה. הגורמים הללו מעצימים את חווית הטיול".

 

גם בארגון המורים, שבקרב מוריו הופץ המכתב, אמרו בתגובה שטיולי השטח הם "דרך נוספת להכיר את הארץ, להיקשר אליה ולאהוב אותה". עם זאת, בהמשך התגובה הם צידדו בטענתו של יוזם המחאה: "יש לקחת בחשבון שלאחר שנים רבות של שירות מילואים והגיל הגבוה של המורים והמורות, אי אפשר לדרוש מהם לישון באוהלים בשטח, להתקלח עם דלי ולחפש שירותים בשיחים. לכן יש לשקול היטב טרם הוצאת הנחיות חדשות, ולבחון לאילו גילאים הן מתאימות".

 

ממשרד החינוך העדיפו בתגובתם להתייחס לחשיבות הטיול, ולא לגילאי המורים: "המשרד רואה חשיבות רבה בחינוך ובהחזרת הטיול למסלולי שטח, ומעודד את בתי הספר לצאת לטיולים הכוללים לינת שטח ובישול עצמאי. אנחנו מקיימים פעילות שוטפת עם רשות הטבע והגנים, קק"ל והחברה להגנת הטבע, על מנת לקיים טיולים ופעילויות בשטח, תוך מתן תנאים נאותים ובטוחים לתלמידים ולמורים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ג'ו קוט
טיול שנתי. המורים לא רוצים טבע (אילוסטרציה)
צילום: ג'ו קוט
מומלצים