שתף קטע נבחר
 

לבנת בפתיחת ההיכל באריאל: "זהו יום חג"

בצל הסערה שעוררה קריאת האמנים לחרם, נפתח היכל התרבות באריאל. השרה לבנת: "נבוכה ומצטערת לאור הקולות שקראו להחרים". ראש עיריית אריאל: "תל אביב - ממלכת הפלשתים"

 

"אם זאת התנחלות, אני צנצנת". לימור לבנת, רון נחמן וח"כ דני דנון בערב פתיחת היכל התרבות של אריאל

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

בתום סערה ממושכת, שבמרכזה שני מכתבים ששלחה קבוצה גדולה של אמנים ואנשי רוח במטרה למנוע את העלייה על במת היכל התרבות באריאל, האולם נפתח הערב (ב') ואירח את הצגת תיאטרון באר-שבע, "פיאף". את ההיכל מילאו בעיקר 400 רוכשי המנויים ו-150 רוכשי הכרטיסים להצגה, כמו גם עיתונאים רבים שהגיעו לסקר את המתרחש במקום.


היכל התרבות באריאל. "נפתח אחרי 2000 שנה" (צילומים: עידו ארז)

 

את פרק הנאומים בערב פתח ראש עיריית אריאל, רון נחמן. "אנחנו חונכים את האולם הזה ומעלים בו הצגה ראשונה, אחרי אלפיים שנה, בין פתח תקווה לרבת עמון. אני גאה ונרגש לעמוד על הבמה הזו. לפני למעלה מ-20 שנה החלטתי שיקום כאן מרכז תרבות. תרבות היא הכרח, וכולם זכאים לה. עיר ללא תרבות היא עיר ללא נשמה. את ההיכל בנתה מדינת ישראל. עברנו דרך ארוכה עד ליום הזה; היו כאלה שאמרו שהבמה הזו שנויה במחלוקת. הבמה הזו היא במה של אחדות. היא איננה במה בררנית, אלא כזו המייצגת השקפות עולם רבות ותרבות של נימוס, חינוך והשכלה. הווי, שמחה ועצב, פיתוח וקידום".


רון נחמן ולימור לבנת בטקס חניכת היכל התרבות (צילומים: עידו ארז)

 

נחמן ביקש להודות לראש עיריית באר-שבע, למנכ"ל תיאטרון באר-שבע ולצוות שחקני התיאטרון. "אתם, שמציגים כאן הערב את 'פיאף' מביאים את פריז לאריאל. זה נהדר. אני מבקש לומר לכם תודה בשם 90 או 95 אחוז מאזרחי ישראל וכמובן גם בשם תושבי אריאל שמבקשים להעלות תרבות באריאל".

 

בין השאר, ראש העירייה כינה את תל-אביב ממלכת הפלשתים. "בימים האלה, בהם נעשית דה-לגיטימציה של מדינת ישראל חובה עלינו להיזכר באבותינו. באר-שבע ואריאל הן הוכחה נוספת לכך שבמה זו מייצגת את המורשת היהודית באהבה, הערכה ומניעת מחלוקת". את דבריו חתם בדברי הערכה לשרת התרבות והספורט על פעילותה למען העיר ובברכת "שהחיינו וקיימנו והגיענו לזמן הזה, חנוכת היכל התרבות באריאל".

 

שרת התרבות: "נבוכה ומצטערת"

השרה לבנת פתחה את דבריה בברכת "חג שמח" לבאי האולם: "אריאל חולמת על ההיכל הזה שנים ארוכות. אני נרגשת גם מתגובת הציבור הישראלי האוהדת והמחבקת לניסיון של אמנים מעטים לשלול מתושבי אריאל את זכותם הבסיסית לתרבות.


רון נחמן. הבמה מייצגת את המורשת היהודית

 

"הגינוי המרכזי לקריאה לחרם בא מאזרחים שפויים מכל קצוות הקשת הפוליטית. הוא הגיע גם מרובם המכריע של אמני ישראל, כיחידים ובאמצעות אמ"י. התרבות נטולת זמן ומקום, חוצה גבולות, בכוחה לגשר על מחלוקות ופערים בין בני אדם בכל מקום בו הם גרים".

 

לבנת אמרה כי היא "נבוכה ומצטערת" ביום זה. "מיומי הראשון בקדנציה הזו ובזו שלפניה, פעלתי וגם הצלחתי להשיג עוד תקציבים לתרבות. הגנתי על חופש הביטוי של האמנים והאמנות, גם כאשר לא תמיד היו לרוחי. אני ממלאת את תפקידי כשרת התרבות בשמחה ובאהבה, וגאה ביצירה הישראלית הפורחת. אני גאה על המדינה הדמוקרטית שלנו, היחידה באזור שבה יש חופש ביטוי ואמנות לכל".


נחמן ולבנת. בברכת "חג שמח"

 

"על כן, אני נבוכה ומצטערת על הצעד האנטי דמוקרטי המובהק שבו נקטו מי שמתיימרים לפעול בשם חופש הביטוי וחופש היצירה", אמרה לבנת. "בישראל יש חופש ביטוי, חופש יצירה, חופש דיבור, חופש אמנותי. כאן לא מצנזרים אמנים ולא תרבות, לא מחזות, לא טלוויזיה ולא סרטים - גם כשהם מרגיזים.

 

"כל אמן וכל יוצר, כל סופר, כל רקדן, כל שחקן ושחקנית וכל מחזאי - גם כזה שהופך לפוליטיקאי - רשאי לדבר, לנאום, לגנות, להביע דעה, להשפיע וגם להצביע. אך יש דבר אחד שלא ניתן להסכים עליו, שהוא פסול. אסור להחרים אזרחים ישראלים רק כי הם גרים באריאל. העיר שהוקמה בימי ממשלת העבודה, וטופחה על ידי כל ממשלות ישראל. אסור להחרים אתכם, אזרחים ישרים, שומרי חוק, משלמי מיסים ומשרתים בצה"ל.


ההיכל באריאל. פתיחה סוערת

  

"אנחנו, שפועלים נגד החרמת האוניברסיטאות על ידי האקדמיה הבריטית ואחרות, אנחנו שקוראים לא להחרים מוצרים ישראלים - אז שאנחנו נחרים? בתוכנו? ההחלטה להחרים היא החלטה מקוממת. מדובר במעטים בציבור הישראלי. צר לי שבשם חופש הביטוי והיצירה נעשה כאן מעשה שאין בו כבוד, לא לאדם ולא ליצירה.

 

"באתי לכאן היום כדי להיות איתכם ולומר שוב, בשם אוהבי התרבות ושוחריה: בני תרבות יודעים שאין מקום לחרמות. זה מאוד לא תרבותי. כל עוד אני שרת התרבות, לא אתן לקיים חרמות על שום ציבור ובוודאי שלא על ציבור תושבי אריאל".

 

"האולמות פה יהיו מלאים"

אריאל תורג'מן, מנהל היכל התרבות באריאל, המתגורר בעיר למעלה מ-30 שנה, אמר הערב: "היום הזה הבהיר שהאולם באריאל יותר מוכר אפילו מ'לה סקאלה' במילאנו, על פי כמות העיתונאים שהגיעו הנה".

 

עוזי עמיר, ממייסדי העיר, אמר: "כל תושבי אריאל צריכים להודות לכל מי שחסך לנו עשרה מיליון שקל בפרסום. היום כל ילד בישראל יודע שיש פה אולם תרבות. כמות התמיכה, החיזוקים וההצעות שזרמו - להקים פה בתי ספר למשחק או למחול, או קיום הופעות בחינם של אמנים כמו אייל גולן - אחרי המכתב הראשון וגם אחרי השני, פשוט מחממת את הלב. פרץ תמיכה שכזה עוד לא ראינו".

 

אחת הסדרניות באולם, סטודנטית לתקשורת במכללה באריאל, אמרה ל-ynet לפני תחילת הערב: "כולנו חלק מעם ישראל. אני בטוחה שאותם אמנים שמתנגדים להופעות באריאל היו בשמחה מופיעים בפתיחת אולם תאטרון בעזה".

 

"כסטודנטית לתקשורת באריאל, מקצוע שבו בחרתי דווקא בשביל לשנות את פני התקשורת - שהיא היום 'תשקורת' - אני יכולה לומר שבשבילי פתיחת האולם הזה היא מקפצה", הוסיפה הסדרנית.

"זה נכון לכל מי שחי פה. עד היום, מה שהיה בעיר אלה חנויות בסיסיות. בשביל לצרוך תרבות צריך לצאת מאריאל ולא כולם ניידים או יכולים להרשות לעצמם את מחיר הדלק. אני מאמינה שהאולמות פה יהיו מלאים".

 

הרוחות הסוערות סביב היכל התרבות החלו לנשוב, כזכור, בשיאו של הקיץ, אז פרסמה קבוצת גדולה של אנשי במה ורוח, מכתב מחאה על כוונת שחקנים לעלות על במת ההיכל, שבנייתו היתה אז בעיצומה. המכתב גרר אחריו תגובות קשות, בהן זו של שרת התרבות.

 

בסוף השבוע האחרון פורסם ב-ynet מכתב האמנים השני, שהחזיר את הסערה לכותרות וגם בעקבותיו פרסמה השרה לבנת תגובה חמורה לפיה היא תפעל לשינוי הקריטריונים לתמיכה במוסדות תרבות ותדרוש התחייבות להופיע בכל מקום בארץ, כתנאי לתקצובם. עוד הכריזה על כוונתה להעניק פרסים לעידוד יצירה ציונית.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לבנת באירוע פתיחת ההיכל. נבוכה על החרם
צילום: עידו ארז
לאתר ההטבות
מומלצים