עצומת חתני פרס נובל: נגד חרם אקדמי על ישראל
"חרם אקדמי ותרבותי מנוגד לעקרונות של חופש אקדמי ומדעי", כתבו 37 חתני הפרס בעצומה נגד סנקציות על מוסדות ההשכלה הגבוהה בישראל. יו"ר ועד ראשי האוניברסיטאות: התרגשתי
37 חתני פרס נובל מרחבי העולם חתמו על עצומה התומכת באקדמיה הישראלית ושוללת מכל וכל הטלת סנקציות נגד מוסדות ההשכלה הגבוהה במדינה. יו"ר ועד ראשי האוניברסיטאות, פרופסור רבקה כרמי, בירכה על היוזמה שמעניקה, לדבריה, "גיבוי מוחלט ולגיטימציה בעולם".
"אנו החתומים מטה, חתני פרס נובל, פונים לסטודנטים, לעמיתים ולאנשי סגל באוניברסיטאות לדחות ולהוקיע כל כוונה להחרמת, פגיעה כלכלית והטלת סנקציות נגד אנשי אקדמיה ישראלים, מוסדות אקדמיים ומרכזים להכשרה ומחקר, המזוהים עם ישראל", נכתב בעצומה מטעמם של חתני פרס נובל לשלום, לפיזיקה, לכלכלה ולכימיה.
על המסמך חתומים בין היתר אלי ויזל, שזכה בפרס נובל לשלום ב-1986, אנדרה גיים מאוניברסיטת מנצ'סטר, שזכה השנה בפרס נובל לפיזיקה, וכמובן שגם הישראלים אברהם הרשקו, ישראל אומן ואהרון צ'חנובר. עדה יונת, לעומת זאת, אינה ברשימה.
חתני הנובל הבהירו כי הם מאמינים ש"חרם אקדמי ותרבותי הוא מנוגד לעקרונות של חופש אקדמי ומדעי, מנוגד לעקרונות של חופש הביטוי חקירה, וגורם לאפליה מכוח מוצא לאומי. אנחנו, ורבים כמונו, הקדשנו את עצמנו כדי לשפר את המצב האנושי על-ידי ביצוע עבודת מחקר קשה כדי להבין תופעות מורכבות ובלתי פתירות לכאורה. אנו מאמינים כי האוניברסיטה צריכה לשמש קהילה פתוחה, סובלנית ומכבדת שיתופיות לפתרון בעיות מורכבות".
העצומה קוראת לסטודנטים ולאנשי הסגל באוניברסיטאות לקדם ולספק הזדמנויות לשיח האקדמי האזרחי, "שבו הצדדים יכולים לעסוק בחיפוש אחר פתרון סכסוכים ובעיות, ולא לשמש חממה לפולמוס ולתעמולה המסיתים לאי הבנה וחוסר אמון".
"הצהרה מרשימה"
אתמול נשלחה העצומה למשרדה של נשיאת ועד האוניברסיטאות בישראל, פרופסור רבקה כרמי מאוניברסיטת בן-גוריון, שבירכה על היוזמה. "מדובר בהצהרה של גדולי המדע בעולם, שיכולה לחזק מאוד את מעמדם הבינלאומי של האוניברסיטאות בישראל", הבהירה.
כרמי כתבה לחתומים על העצומה: "שמחתי לראות כי אנו רואים עין בעין את חשיבותם של החופש האקדמי, הפתיחות המחשבתית והסובלנות כלפי האחר וברצוני להודות לכם על התמיכה שהבעתם. אני סבורה שהתגייסותה של שורה מכובדת וראשונה במעלה של אנשי אקדמיה המגנה את התופעה היא בעלת חשיבות רבה, ואני מקווה שקריאה זו תיפול על אוזניים קשובות ותמנע בעתיד קריאות לחרם אקדמי ותרבותי".
בשיחה עם ynet סיפרה פרופ' כרמי כי המכתב ריגש אותה מאוד וכי היא הופתעה מכמות חתני פרס הנובל שהתייצב לימינה של האקדמיה בישראל והביעו תמיכה מוחלטת בעבודתה. "אין ספק שזו הצהרה מרשימה שנותנת לנו גיבוי מוחלט ולגיטימציה בעולם ומנגד הופכת את המתנגדים שלנו לדה-לגיטימיים", אמרה פרופ' כרמי.
היא ציינה כי העבודה על היוזמה החלה לפני כחודשיים, בעקבות חשש לחרם אקדמי מצד אוניברסיטת יוהנסבורג שבדרום אפריקה. "יצרנו קשר עם פורום של מרצים למען שלום מכל העולם, שנענו בחפץ לב פניותינו והבטיחו לתמוך בנו והבטיחו לסייע במאבקה של האקדמיה בישראל", סיפרה.
"כעבור מספר שבועות נודע לי כי הפורום מנסה לגייס תמיכה של חתני פרס נובל והייתי בטוחה שמקסימום יצליחו לאתר אחד או שניים שיביעו תמיכה פומבית בישראל, אך כשראיתי את הרשימה המלאה של החותמים התרגשתי מאוד ואני לא זוכרת מתי בפעם האחרונה קיבלנו תמיכה כה גורפת מהמדע העולמי".
"טוב לדעת שיש אנשים שפויים ומאוזנים שמבינים שאנחנו לא האויב הגדול של העולם", הוסיפה יו"ר ועד נשיאי האוניברסיטאות. "למען האמת, כל הדוברים בעד חרמות הם גורמים שוליים בארץ ובעולם, אך התהודה התקשורית שהם מקבלים היא רחבה מאוד וההצהרה הזו של חתני פרס הנובל מחזירה אותם בעצם לגודלם הטבעי".
כרמי בירכה על הצהרתו של שר החינוך שאמר כי יש כוונה במועצה להשכלה גבוהה לפרסם קוד אתי של עקרונות יסוד כדי למנוע פגיעה בחופש האקדמי. "הקווים המנחים של האקדמיה חייבים לשמור על פלורליזם, איזון בין העובדות ומתן כבוד לדעות שונות. אי לכך, מי שאמור לעסוק בכך זו המועצה להשכלה גבוהה והאוניברסיטאות עצמן, ולא גורמים חיצוניים כמו אם תרצו".