שתף קטע נבחר

 

בלי אופוזיציה: ירדן מצביעה בבחירות הכלליות

בצל המשבר הכלכלי וכשברקע החלטת הזרוע הפוליטית של "האחים המוסלמים" להחרים את הבחירות, יצאו הירדנים לקלפיות. בממלכה מבטיחים הליך שקוף ומאפשרים לראשונה פיקוח בינ"ל, אך התוצאות צפויות: הישגים לממשלה ולשבטים

אזרחי ירדן יצאו הבוקר (יום ג') להצביע בבחירות הכלליות, בעקבות החלטתו של המלך עבדאללה השני בנובמבר אשתקד לפזר את הפרלמנט ולהקדימן בשנתיים. הבחירות נערכות בצל החרמתן על-ידי "חזית הפעולה האיסלאמית", הזרוע הפוליטית הירדנית של "האחים המוסלמים" ותנועת האופוזיציה העיקרית. בסיומן צפויים לפיכך להיבחר בעיקר מועמדים המזוהים עם הממשלה.

 

ההצבעה נערכת בשעה שירדן מתמודדת עם משבר כלכלי חריף, שכולל גירעון תקציבי של כשני מיליארד דולרים וחוב חיצוני של 11 מיליארד דולר, קרוב ל-60 אחוז מהתוצר המקומי הגולמי. כ-2.5 מיליון ירדנים מתוך 6.3 מיליון תושבים הם בעלי זכות הצבעה, והם יוכלו לממש את זכותם ב-1,492 קלפיות. לבחירתם עומדים 763 מועמדים שמתמודדים על כהונה בת ארבע שנים בבית התחתון של הפרלמנט, כש-12 מושבים משוריינים לנשים. כמאה מהמועמדים הם חברי פרלמנט לשעבר, ו-134 הם נשים.


כרזות של מועמדים במחנה הפליטים הפלסטיני בקעא בירדן (צילום: AFP)

 

בעקבות החלטת האיסלאמיסטים להחרים את הבחירות, צפויים להיבחר לפרלמנט בעיקר מועמדים המזוהים עם הממשלה ונציגי שבטים. בירדן יש מי שחוששים כי פרלמנט נטול אופוזיציה ישפיע על תהליך הרפורמה במדינה. "החרם שעליו הכריזו האיסלאמיסטים, גוף האופוזיציה הגדול ביותר במצרים, פירושו שאנחנו בדרך לפרלמנט נטול אופוזיציה מאורגנת", אמר נשיא הסנאט הירדני, טאהר מסרי, לסוכנות הידיעות הצרפתית. חמזה מנסור, שעומד בראש מפלגת "חזית הפעולה האיסלאמית", הוסיף, כי "לא ניתן להשיג רפורמה אם אין לחץ ציבורי אמיתי בכל הדרכים האפשריות והחוקיות".

 

בסקר שערך המרכז למחקרים אטרטגיים באוניברסיטת ירדן בתחילת השבוע אמרו 44 אחוזים מ-1,791 הנסקרים כי הם יצביעו עבור מועמדים פרו-ממשלתיים, בעוד ש-13 אחוז הצהירו כי יתנו את קולם למועמדים שבטיים. שמונה אחוזים יצביעו עבור איסלאמיסטים עצמאיים - שבעה כאלה נרשמו לבחירות חרף החרם, וכעת הם עומדים בפני הדחה מ"חזית הפעולה האיסלאמית".

 

ראש ממשלת ירדן, סמיר ריפעי, הבטיח בחירות "הוגנות ושקופות", ויחד עם המלך עבדאללה השני קרא לירדנים לצאת ולהצביע. הממשלה הסכימה, בפעם הראשונה, לאפשר ל-250 משקיפים בינלאומיים לפקח על הבחירות, לצד כ-3,000 נציגים מקומיים של ארגונים לא-ממשלתיים.

 

המוסלמים טוענים לייצוג לא-הוגן

"חזית הפעולה האיסלאמית" הסבירה כי היא מחרימה את הבחירות במחאה על הגבולות שנקבעו למחוזות הבחירה במסגרת חוק בחירות חדש שאושר במאי. במפלגה טוענים כי ההחלטה תגרום לייצוג מוגזם לאזורים כפריים הנחשבים נאמנים לממשלה, על חשבון אזורים עירוניים שנתפשים כמעוזים איסלאמיים.


מועמדת בבחירות (מימין) משוחחת עם אוהדת לקראת ההצבעה (צילום: AP)

 

האיסלאמיסטים, איגודי המסחר והתקשורת מתחו ביקורת חוזרת ונשנית על שיטת ההצבעה לפיה לכל אדם יש קול אחד, שאומצה לראשונה ב-1993. לדבריהם, השיטה מביאה לבחירת חברי פרלמנט שאינם מייצגים את העם. תחת השיטה הזו, אף שיכול להיות מוקצה יותר ממושב אחד למחוז בחירה נתון, המצביעים רשאים לבחור רק מועמד אחד. לפני שנת 1993, המצביעים יכלו להצביע עבור כל המושבים במחוז הבחירה שלהם. החוק שאושר במאי השנה הגדיל את מספר המושבים

בבית התחתון מ-110 ל-120, והכפיל את המכסה לנשים ל-12 מושבים. בסך הכל מחולקת ירדן ל-45 מחוזות בחירה.

 

בירדן אין פרלמנט מתפקד מאז נובמבר אשתקד, אז פיזר אותו המלך עבדאללה והכריז על בחירות שנתיים לפני מועדן המקורי. הצעד נבע מטענות על חוסר יעילותם של חברי הפרלמנט ועל שחיתות שפשתה בקרבם.

 

מומחים אומרים כי אין זה סביר שזיופים משמעותיים יירשמו במהלך הבחירות, משום שרוב המועמדים מזוהים עם הממשלה, ולפיכך לזו אין אינטרס להתערב בתהליך ההצבעה. כך או כך, הרשויות כבר הודיעו כי הן חוקרות כשמונה מקרים של חשד לקניית קולות, וכי על אלה שיימצאו אשמים עשויות להיגזר עד שבע שנות מאסר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
איש ועדת הבחירות נערך ליום הגדול
צילום: רויטרס
מומלצים