בדיקות מצאו: עובש וחיידקים בכריכים באוניב' ת"א
בדיקות מעבדה של "האגודה לבריאות הציבור" בדוכני מזון שפזורים ברחבי אוניברסיטת תל-אביב גילו כמויות עצומות של מושבות שמרים ועובשים, עד פי 3,000 מהמקסימום המותר. הדוכנים המסוכנים: ליד בית הספר לרפואה ובית הספר לשפות, ודוכן אחד של ארומה בבית התפוצות. האוניברסיטה וארומה בתגובה: נבדוק
מה מוכרים לכם בדוכני האוכל של אוניברסיטת תל אביב? בדיקת מעבדה של "האגודה לבריאות הציבור" גילתה כמות גדולה של מושבות שמרים במגוון כריכים, סלטים ומאפים שהוצבו בדוכנים ברחבי האוניברסיטה.
נציגי המעבדה עמדו בתור יחד עם הסטודנטים, רכשו כריכים וסלטים ובצידנית מקוררת הובילו אותם תוך זמן קצר למעבדה, שם הם נבדקו. כל מדידה התייחסה למספר מושבות שמרים ועבשים שנמצאו בגרם מזון. יש לציין כי התקן מתיר עד 100 מושבות בכל 1 גרם של מזון.
לומדים רפואה עם מושבות שמרים
בדוכון שהוצב ליד בית ספר לרפואה, ובו נמכרו כריכים עם טונה, נמצאו הכריכים ללא שם או תאריך תוקף כשהם מכילים מעל 30 אלף מושבות שמרים ועבשים. בכריך בלחמניה עם מילוי סלט ביצים שנמכר בדוכן בסמוך לבית הספר לשפות נמצאו גם כן מעל 30 אלף מושבות שמרים, וכן נמצאו חיידקי אי קולי (המצויים בדרך כלל בצואה). בפיתה עם חומוס וירקות שנמכרת בדוכן גריל בר בבית הספר לשפות, נמצאו 8,200 מושבות שמרים ו-300 מושבות עבשים.
בכריך עם סלט ביצים שנמכר בדוכן "ארומה" שבבית התפוצות, נמצאו כמויות מותרות של שמרים ועבשים. עם זאת, באותו דוכן נמצאו בסלט ירקות עם מיץ לימון ושמן זית, כמויות גבוהות מאוד של 1,400 מושבות שמרים, ו-900 מושבות עבשים. בנוסף נמצאו חיידקים נוספים מעל הרמה המותרת, ובהם חיידקי קוליפורמים צואתיים.
אלה הממצאים המלאים בעקבות הבדיקות שנעשו:
מזון נבדק | מיקום | מס' מושבות שמרים ועבשים ב-1 גרם מזון |
סנדוויץ' עם טונה 1 (כריך מלחם שחור) | אוניברסיטת תל אביב, דוכן ליד בית ספר לרפואה, ללא שם או תאריך פג תוקף | מעל 30,000 |
סנדוויץ עם טונה 2 (כריך מלחם לבן) | אוניברסיטת תל אביב, דוכן בתוך אולם הכניסה לבית ספר לרפואה | מעל 30,000 |
סנדוויץ בלחמניה עם מילוי - סלט ביצים וירקות (בחירה במקום) | אוניברסיטת תל אביב, דוכן סנדוויץ' בר, בית ספר לשפות | מעל 30,000
(חיידקים נוספים נמצאו מעל רמה מותרת: אי. קולי) |
פיתה עם חומוס וירקות,(בחירה במקום) | אוניברסיטת תל אביב, דוכן גריל בר, בית ספר לשפות | שמרים - 8,200
עבשים - 300 |
סלט ירקות, עם רוטב מיץ לימון ושמן זית | אוניברסיטת תל אביב, ארומה, בית התפוצות | שמרים- 1,400
עבשים - 900 ( חיידקים נוספים נמצאו מעל רמה מותרת: ספירה כללית וקוליפורמים) |
דלקות, אלרגיות ובחילות
שמרים ועובשים הם קבוצות מיקרואורגניזמים השייכים למשפחת הפטריות. מאות הזנים שלהם מאפשרים להם לתקוף מזונות שונים ולהתפתח עליהם באמצעות לחות מועטה. הם גדלים טוב בטמפרטורת החדר, בחומציות המצויה ברוב סוכי המזון ולכן הם דורשים נוכחות חמצן.
שמרים ועבשים גורמים לריקבון וקלקול המזון. הם יכולים להימצא על פני המזון או לחדור לתוכו מבלי שנרגיש בהם בהתחלה. מזון שמזוהם בשמרים או עבשים עלול לגרום לדלקות והתקפי אלרגיות. חלק מזני העבשים מפרישים רעלנים הגורמים גם לכאבי בטן, בחילות, הקאות. הרעלנים עמידים בחימום כך שהעובש עצמו יושמד בבישול אך סכנת הרעילות תישאר.
בתגובה לממצאים מסרה דוברת אוניברסיטת תל אביב: "אוניברסיטת תל אביב מייחסת חשיבות רבה לתקינות איכות המזון הנמכר ברחבי הקמפוס. בקרה על בתי האוכל ועגלות המזון מתבצעת בקביעות, כאשר בכל שנה נערכות ברחבי הקמפוס כ-500 בדיקות תברואתיות, חלקן בדיקות בקטריולוגיות המתבצעות על ידי מעבדה חיצונית. במידה שנמצאות בהן חריגות, בעלי בית האוכל מקבלים התראה ומתבצעת שם ביקורת פתע נוספת, שמטרתה לבדוק אם הליקויים תוקנו. אם גם בדיקה זו אינה תקינה, מופעלים קנסות כנגד בית האוכל עד כדי אפשרות של החלפת הזכיין.
שתי עגלות המזון הפועלות בבית הספר לרפואה הן חדשות ופועלות מזה שבועיים בלבד. על כן, לא היה סיפק עדיין בידינו לדגום אותן. ביצוע בקרה בעגלות אלה תוכנן מראש לשבוע הבא. סניף ארומה שנבדק בכתבה אינו באחריות האוניברסיטה ופועל באופן עצמאי. בעקבות פנייתכם, האוניברסיטה תבדוק את ממצאי הדו"ח של האגודה לבריאות הציבור בכלים העומדים לרשותה ותפעל לתיקון הדרוש".
מארומה נמסר בתגובה: "ארומה משקיעה ומבצעת בדיקות קפדניות באופן עצמאי ותכוף בסניפיה,ואנו מברכים על התוצאות התקינות שיצאו בחלק מהמוצרים שנבדקו. לגבי הסלט עם החריגות הקלות, נלמד את הנושא ונבצע בדיקות נוספות".