חורף חריף: מרק עגבניות ועדשים כתומות
הגשם סוף כל סוף ירד - וגם מחירן של העגבניות. יעל גרטי מזמינה אתכם לחגוג את המאורע עם מרק עדשים כתומות, עגבניות שרופות ופלפל אדום חריף; סמיך, עשיר בטעמים, משביע ומרגש
כשאני מכינה מרק חדש אני נוהגת להביא דוגמית ממנו לאמא שלי, אלופת המרקים. "טעים מאוד", אמרה אמי כשהבאתי לה דוגמית ממרק העדשים והגזר שפרסמתי כאן לאחרונה, "אך לא טעים כמו מרק העדשים שאכלתי בסיאטל!". "איזה מרק אכלת בסיאטל?", דרשתי לדעת. "הוא היה חריף", אמרה אמי, ולא יספה. מרגע זה ואילך התחלתי לשוט על כנפי הדמיון. המרק שעלה בראשי היה עתיר עגבניות שרופות ועדשים כתומות - ומנוקד בפלפל חריף אדום.
"יש לי הפתעה בשבילך", בישרתי לאמי כשהבאתי למטבחה את מרק העדשים הפיקנטי שהכנתי. "טעים מאוד", אמרה אמי, "אך מרק העדשים שאכלתי בסיאטל היה בכלל צהוב והתיבול שלו היה מצרי!". אז עד שאגלה לאיזה מרק התכוונה אמי (מישהו מכיר מרק שכזה?) אני שמחה להגיש לכם את מרק העדשים והעגבניות הפיקנטי שהגשתי למשפחתי.
(צילום: יעל גרטי)
מרק עגבניות שרופות, עדשים כתומות ופלפל חריף
כדאי להכין את כל הירקות (מלבד העגבניות) חתוכים מראש. שימו לב לכך שלא מוסיפים מלח אלא בשלב התיבול שבסוף ההכנה, שכן מלח מעכב בישול קטניות.
מי שאינו מעוניין בפיקנטיות יכול פשוט לוותר על הפלפל החריף - התוצאה מצויינת גם בלעדיו. אגב, מומלץ לקצוץ פלפל חריף כשהידיים עטויות בכפפות חד-פעמיות.
המרכיבים (ל-8 מנות):
1.7 ק"ג (18-20 יחידות קטנות-בינוניות) עגבניות מזן תמר או עגבניות באשכולות
שמן זית
מלח אטלנטי/גס
פלפל שחור גרוס גס
1 בצל סגול בינוני-גדול, קלוף וקצוץ דק
3 שיני שום, קלופות ופרוסות דק
2 שורשי פטרוזיליה, קלוף
2 כרשות, החלק הלבן בלבד, שטופות וחתוכות גס
3-4 גבעולי סלרי אמריקני, ללא עלים, שטופים וחתוכים גס
1/2 1 כוסות עדשים כתומות/אדומות, שטופות
1/4-1/2 פלפל חריף אדום, שטוף, מנוקה מזרעים וקצוץ דק מאוד
עזרים:
נייר אפייה, בלנדר מוט/מעבד מזון
אופן ההכנה:
- מחממים תנור ל-200 מעלות ומכינים תבנית תנור שטוחה מרופדת בנייר אפייה.
- מניחים עגבניות בתבנית, מזלפים 2-3 כפות שמן זית, בוזקים מלח אטלנטי/גס ופלפל שחור גרוס גס, מנערים את העגבניות באמצעות אחיזה בארבע פינות נייר האפייה כך שהשמן יצפה את כל העגבניות ומכניסים לתנור. אופים במשך 40 דקות או עד שקליפת העגבניות צרובה היטב. מוציאים ומניחים בצד.
- בזמן שהעגבניות נאפות, מניחים סיר גדול על אש גבוהה. מחממים 2-3 כפות שמן זית ומטגנים בצל קצוץ עד להזהבה קלה-בינונית.
- מוסיפים פרוסות שום ומטגנים עד להזהבה קלה.
- מוסיפים שורש פטרוזיליה, כרשה וסלרי ומערבבים על אש בינונית-גבוהה במשך 1-2 דקות.
- מנמיכים לאש קטנה ומבשלים כך במשך 10 דקות (לא מוסיפים עדיין מלח או מים).
- מוסיפים 1.25 עד 1.5 ליטר מים רותחים (רצוי מינרליים או מסוננים) ומערבבים.
- מוסיפים עדשים כתומות ומביאים לרתיחה. מנמיכים את האש ומבשלים במשך 8-10 דקות או עד שהעדשים רכות דיין (מומלץ לטעום) ושניתן לנעוץ מזלג בשורש הפטרוזיליה.
- מוסיפים את העגבניות השרופות (לא קולפים אותן) עם הנוזלים שהצטברו על גבי נייר האפייה ומערבבים.
- מסירים את הסיר מן האש, טוחנים בעזרת בלנדר מוט (או מעבירים למעבד המזון וטוחנים בשני מחזורים), מחזירים לאש בינונית, מוסיפים 400 מ"ל מים רותחים או יותר, לפי הסמיכות הרצויה.
- מנמיכים את האש, מתבלים במלח, פלפל שחור גרוס גס ובפלפל חריף (כדאי להתחיל מ-1/4 פלפל חריף ולהוסיף לפי החריפות הרצויה). טועמים ומתקנים תיבול. מסירים מן האש, מצננים כ-5-10 דקות ומגישים.