שתף קטע נבחר
 

איך מראיינים מועמדים לעבודה במשרדי עו"ד

מסתבר שלא תמיד כדאי להקדים לראיון עבודה, שלפעמים המראיינים ירפרפו על קורות החיים שלך - בפניך, שאת המשרד "מוכרים" גם למי שלא מתקבל ושיש דרך לברר אם מועמדת מתכננת הריון בקרוב. מה למדו במשרדי עורכי הדין הגדולים בסדנה למראיינים של חברת ההשמה קודקס

סיימתם את לימודי המשפטים? את ההתמחות? מחפשים עבודה כעו"ד? אז בטח התכוננתם על כל השאלות הברורות מאליהן שישאלו אתכם בראיון - כמו "מה החולשות שלך", "מה החוזקות?". אתם גם בטח מתכננים להגיע חצי שעה לפני הזמן כדי להראות מחוייבות. ובכן, כדאי שתתכננו את הדברים קצת אחרת.

 

 

בסדנאות לשותפים המראיינים מועמדים במשרדי עורכי דין הגדולים, הסבירה המנחה, מחברת ההשמה בתחום המשפט, קודקס, לשותפי משרד גדול - שבחר שלא להיחשף - מה כדאי לשאול, לבדוק, ולומר ומה לחפש אצל המועמדים.

 

בואו נתחיל מההתחלה: שלב קורות החיים

מנחת הסדנה, רווית נחמן, ציינה לטובה שימוש ביצירתיות בקורות החיים. ובכן, מקוריות זה טוב. אבל לא תמיד. שותף במשרד עורכי הדין שהזמין את הסדנה, סיפר על מקרה בו מועמד שלח קורות חיים מוצמדים לנעל בדואר שליחים עם מכתב שאומר "עכשיו שיש לי רגל אחת בתוך המשרד כדאי שתסתכלו בקורות החיים שלי". נשמע מוצלח? ובכן, מדובר היה במשרד אחר - אבל לדברי אותו שותף - היצירתיות לא סייעה לו להתקבל.

  

אבל ייתכן שהסיבה לאי הקבלה של העו"ד היצירתי היא דווקא בעיות בקורות החיים עצמם. נחמן הסבירה למשתתפים שאופן ניסוח קורות החיים מעיד על יכולת ההפרדה בין עיקר לטפל ועל תשומת לב לפרטים. לכן, למועמדים כדאי להקפיד על עמוד; "אך, מצד שני אסור לפספס עו"ד ותיקים יותר שיכולים לעשות זאת גם בעמוד וחצי 2 עמודים", הוסיפה.

 

טיפים נוספים שעל המועמדים לדעת מהם? ובכן - שקורות החיים יהיו קלים לקריאה, לא עמוסים מדי, לא צפופים, ובשום פנים ואופן לא למרוח. דבר נוסף הימנעו מטעויות הגהה. "יצא לי לפסול כבר קורות חיים לא פעם על זה. אם אתה לא מצליח לכתוב ללא טעויות מסמך כזה - זה בוודאי לא יעיד לטובה", אמר אחד השותפים במשרד עורכי הדין.

 

 

הקדמת לראיון? "זה מעצבן"

תגיע בזמן לראיון - אבל לא מוקדם מדי. שותפי משרד עורכי הדין לא היו תמימי דעים בנוגע למועמדים שמאחרים לראיון. "הוא לא יתקבל אם הוא מאחר", אמרה אחת השותפות הבכירות. הדבר הוביל לדיון ער בנושא ומתברר שלהרבה משהשותפים המראיינים איחור לא משמעותי - אינו עילה לדחיית מועמד. "אנחנו גרים בת"א, יש פקקים ועומס, אם זה איחור נסבל זה בסדר", אמר אחד הקולגות.

 

אבל לא ידוע על איזה מראיין תיפול לכן תמיד כדאי להקדים כמה שיותר לראיון - או שלא; "יש גם את אלו שמגיעים חצי שעה קודם - שיחכו. זה מעצבן, זה כאילו מישהו עומד לך על הראש". שותף נוסף הסכים, ותחם את ההקדמה הלגטימית בזמן - "כן גם אותי זה מעצבן, אבל רבע שעה זה בסדר". אז מה כדאי למועמדים לעשות? אולי כדאי שתגיעו מוקדם למקום ותשבו בקפיטריה עד 15 דקות לפני הראיון.

 

נחמן המליצה לשותפים לקרוא לפני הראיון את קורות החיים של המועמד. אבל מסתבר שלא כולם זוכים לאותו יחס: "עם המתמחים אני אומרת תן לי 10 שניות בכניסה לראיון ומרפרפת מולם ואז מתחילה", אמרה אחת השותפות. אך גם כאן מתברר שזה פשוט תלוי מי מראיין אותך. בכל מקרה, אם אתה מתמחה כדאי שתהיה מוכן לכך שלא ממש התכוננו לבואך. 

 

חוק נגד אפליית נשים? ילכו "מסביב"

הסתירי את הטבעת - הכניסי את הבטן פנימה. את אמא, מתחתנת, או בהריון? יהיה לך קצת יותר קשה להתקבל מלשאר המועמדים. שותפי המשרד היו מודעים לכך שדיני העבודה אוסרים על אפלית נשים ואמהות, וששאלות ישירות מדי עלולות להקל על הוכחה לאפליה בקבלה לעבודה. אז מה עושים? מבחינת השותפים יש משמעות לסטטוס האישי של המועמדת ואפשר לנסות לברר ב"עדינות".

 

"היום בדיני עבודה אסור לשאול דברים מסויימים כי נטל ההוכחה עבר למעסיק (שאלות) כמו למשל כמה ילדים יש לך, בת כמה את, מתי את מתחתנת", אמרה שותפה במשרד. אז מה כן אפשר לשאול כדי שירמז על הזמינות בעבודה? שותפי המשר הציעו שאלות כמו "'איזו טבעת יהלום יפה' (כדי) לברר את המצב המשפחתי". מנחת הסדנה, נחמן, בעצמה הזהירה מפני אפליה אך גם הוסיפה ש"אני אמא, אבל גם לי יש קושי לקבל בחורה שהולכת ב- 3 וחצי הביתה. בכל זאת, הרי זה לא הגיוני שכל המשרד ילך הביתה בשעה הזו. אבל גם אני מקבלת אמהות".

 

הפן המקצועי:

בראיון אל תתפאר ותתגאה בהישגי המשרד בו עבדת באופן לא מידתי. "בדרך כלל אנשים שמספרים מה עשה המשרד הקודם בגאווה – לא עשו הרבה במשרד", אומרת נחמן. לכן, לדבריה, יש לעמוד על ההבדלים בין מה שעשה העו"ד המועמד במשרד הקודם, לבין מה עשה אותו משרד עצמו. "צריך לוודא שהוא נותן דוגמאות מהתיקים והלקוחות. נכון שיש סודיות - אז אפשר גם בלי שמות".

 

כדאי שתגיעו מוכנים היטב לגבי תפקידכם בתיקים עליהם עבדתם. "מי שמגיב לא טוב (לשאלה מה אתה עשית באופן ספציפי בתיק - ג"ק) – זה אומר שהוא עו"ד מאוד בינוני", טענה נחמן.

 

תנו ממליצים - אבל שימליצו. כדאי למועמדים לתת שמות ממליצים שברור להם שיעידו עליהם לחיוב בשיחה אישית ולא רק במכתב המלצה אגבי. מכתב המלצה, או מתן שם של ממליץ שימלמל משהו עשוי לעבוד יפה ברוב התחומים, אבל קל לרוב למצוא שותפים במשרד המכירים שותף במשרד הקודם של המתמודד וההיכרות האישית עשויה לגרום לממליץ לחשוף את האמת. זו הסיבה שנחמן הציעה לשותפים ש"כשמקבלים שם של ממליץ, תעבירו בתפוצת המשרד ולבקש ממי שמכיר את הממליץ לברר איתו לגבי המועמד - זה יכול לשנות לגמרי את ההמלצה". 

 

אל תספר שעות על ילדותך בקיבוץ. בראיון, אומרת נחמן, "צריך לבחון את פתיחות המועמד, כנותו, הבחנה בין עיקר לטפל, ועניינות. המועמדים מניחים שיבקשו שיציגו את עצמם כך שיתחילו בהווה ואז ילכו אחורה. הם עושים שעות של סימולציות כי התחרות מטורפת. אז תבקשו שיספרו על עצמם מהעבר להווה ובעזרת השאלה הזו תתקילו את המועמד. 

 

"יש מועמדים ששואלים מהיכן בעבר להתחיל - אני עונה מהיכן שהכי רלוונטי. זה מוציא אותם מאזור הנוחות", אמרה נחמן. השותפים הרימו גבה בנוגע למידת האפקטיביות  של שיטה זו אך נחמן עמדה על שלה "אתה עלול לגלות שהוא ירחיב שעות על הילדות ולא יודע להבחין בין עיקר לטפל". 

 

מה עוד מחפשים המשרדים?

המראיינים ינסו לאתר דברים חריגים אצל המועמד. כיוון שבסופו של יום, אמרו משתתפי הסדנה, הם מחפשים אדם שישתלב חברתית במשרד ולא יהיה עוף מוזר. "ראיינתי מתמחה שאהבתי את קורות החיים שלו, אחרי ראיון של חצי שעה הוא אומר פתאום אומר לי שמה שמרשים אותו במשרד שלנו זה שהשירותים בתוך המשרד ולא במסדרון (כמו ברוב המשרדים ברבי הקומות - ג"ק). זה נראה לי מוזר מאוד - הוא מהר מאוד מצא את עצמו מחוץ לרשימת המועמדים הרלוונטים", סיפר אחד השותפים. אך האם בכל מקרה אסור להיות חריג? יכולים להיות יוצאי דופן מבריקים - לדברי הנוכחים אף המשרד מתהדר ב"עוף מוזר" אחד שכזה.

 

תשדר שאפתנות ותדע להצביע על כך בקורות החיים. נחמן הסבירה למשתתפים שעליהם לחפש אצל המועמד התפתחות במקצוע, לראות שזה אדם ששואף להתפתחות.כמו כן, הימנע מלציין מעברים תכופים ממקום למקום - זה לא מראה על שאפתנות. לדבריה: "בשנה אתה לא יכול להתפתח או לשפר את היכולות - חשוב שתהיה מידה מינימלית של יציבות".

 

התאמה לרוח המשרד. אם עבדתם במשרד אחד 4 שנים ובאחר חצי שנה בלבד - כדאי שתדעו להסביר את זה. המראיין ישאל אותך מה גרם לך להישאר או לעזוב כדי  תוכל לבדוק האם אופי המשרד אליו אתה מתראיים הוא מהסוג שתישאר בו.

 

תשכח משאלות כמו מה החולשות או החוזקות שלך.

מה כן? תהיה מוכן לתת דוגמאות להצלחות וכשלונות שלך.תהיו מוכנים גם לשאלות בסגנון:

  • מה הייתם עושים אחרת? למה לא הצלחת? מה החלטת לבד?
  • מה אנשים אהבו בך במשרד ומה פחות? במה יותר קל להסתדר איתך?
  • איזה בוס אתה צריך כדי להצליח במשרה.
  • מה אתה אוהב בעבודה, את ההתדיינות, ליטיגציה, הכתיבה או סיעור המוחות?

 

נושא מרכזי נוסף עליו התעכבו בסדנה הוא כיצד לברר איך מועמד מסתדר עם לחץ: איך? נחמן אמרה למשתתפים ששאלה כמו  "תן לי דוגמה לתיק שקיבלת שהיית צריך להתמודד תוך זמן קצר ואיך התמודדת".

 

יש מי שמראיין את המראיינים

המראיין ממש התאמץ לשווק לכם את המשרד וסיפר לכם עד כמה התיקים חשובים, השותפים הם עמודי תווך בעולם במשפט, הרווחים כל שנה מכפילים את אלו שבקודמתה - ושכולם נהנים מהאווירה החמה והמשפחתית? זה שניסו "למכור" לך את המשרד לא אומר דבר על רצונם בך. "גם אם לא רוצים לקבל את המועמד לעבודה – חשוב לשווק לו את המשרד כדי שיהיה לו שם טוב", אומרת נחמן ומוסיפה ש"יש לדאוג שבשלבי הראיונות, יהיה אדם בכיר, שיידע לעשות זאת".

 

מיואשים? אל תהיו. מתברר שגם למשרדים עצמם יש מי שעושה חיים קשים. תוכנית אופ"ק, של מתמחים מצטיינים, מאפשרת למראיינים להכיר את הצד השני של המטבע - חיזור על הפתחים. "הם מגיעים אלינו עם מחברת ומתחילים לשאול שאלות לפני ש'יסכימו' לעבוד אצלנו. 'למה כדאי לי לעבוד כאן, איזה לקוחות יש לכם ששווים יותר ממיליארד שקלים, למה אין מספיק כיבוד ורושמים את הכל", התלונן אחד מהשותפים המראיינים.

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
טקס הסמכת עורכי דין
צילום: נועם מושקוביץ
אמא? תצטרכי להתאמץ יותר
צילום: ablestock
מומלצים