שתף קטע נבחר
 

גלגל ההצלה לאובמה - איראן

אחרי המפלה בבחירות האמצע, הנשיא אובמה עשוי לשנות את עמדתו לגבי איראן - למען עתידו הפוליטי. בינתיים, וושינגטון מדברת בשני קולות

בפגישתו השבוע עם סגן נשיא ארצות הברית, ג'ו ביידן, ביקש ראש ממשלת ישראל, בנימין נתניהו, שהאמריקנים יחריפו את האיומים על משטר האייתולות בטהרן. נתניהו הבין מה שהאמריקנים עדיין ממאנים לקבל, כי סנקציות כלכליות לא יעצרו את איראן במירוץ אל הנשק הגרעיני

.

האיראנים מודעים לכך, כי ניצחון הרפובליקנים בבחירות האמצע בארצות-הברית החליש את מעמדו של אובמה בוושינגטון. הנשיא

 צפוי לעמוד בלחצים כבדים מצד הקונגרס לספק תוצאות בנושאי הפנים והחוץ העומדים על הפרק, ולפיכך סביר להניח כי אובמה יעשה שינוי גם במדיניות שלו ביחס לאיראן.

 

עד כה נקט הנשיא האמריקני בדרכים דיפלומטיות והאמין כי ניתן לשכנע את האיראנים לנטוש את פרויקט הגרעין שלהם בעזרת שיטת המקל והגזר. אולם, לא ניתן להבטיח כי ימשיך באותה דרך לאור השינויים הפוליטיים האחרונים בתוך ארצו. יתרה מכך, איראן עשויה להיות השעיר לעזאזל אותו יהיה הכי נוח לאובמה להקריב למען עתידו הפוליטי.

 

אחד הפרשנים באיראן ניסח זאת כך: "אפגניסטן ועיראק אינן יכולות להיות 'הצלחות' של אובמה בבחירות הבאות, כי סיום המלחמה יתפס בעיני הציבור האמריקני כבריחה. תהליך השלום במזרח התיכון נראה, נכון לעכשיו, כתהליך שימשך עוד שנים רבות. אף אחת מהסוגיות הללו לא יכולה לצייר את אובמה כדמות בעלת השפעה בינלאומית, אבל סוגיית הגרעין של איראן - כן. זו סוגייה שיכולה להיות עבור אובמה כרטיס ניצחון".

 

פרשן איראני אחר כתב, כי גלגל ההצלה של אובמה להחזרת אמון הציבור האמריקני בו, כדי שייבחר לכהונה שנייה כנשיא ארצות הברית היא תקיפה באיראן. הרפובליקנים, שתמיד רצו לתקוף את איראן ולא יכלו לעשות זאת עד כה תחת הנהגתו של אובמה, מתכוונים להכין את הקרקע עבור תקיפה באיראן.

 

אחמדינג'אד הזהיר

האיראנים נמצאים עכשיו בפאניקה. הם מפחדים מפני תקיפה צבאית. נשיא איראן, מחמוד אחמדינג'אד, רמז לאמריקנים בנאומו במהלך אירועי היום לציון כיבוש השגרירות האמריקנית בטהרן, כי לא כדאי להם לתקוף את ארצו: "האמריקנים באו לעיראק ולאפגניסטן, במטרה להשיג יעדים באזור, אבל בסופו של דבר נחלשו יותר". אך גם דברים אלה הם בגדר קול ענות חלושה.

 

אבל בוושינגטון ממשיכים לדבר בשני קולות - רפובליקני ודמוקרטי. מצד אחד הסנאטור הרפובליקני

 הבכיר, לינדזי גרהאם, אמר כי יש להתכונן למלחמה נגד איראן אשר "תסרס" את משטר האייתולות בטהרן. ואילו שר ההגנה האמריקני, רוברט גייטס, נציגו של הנשיא אובמה אומר מצד שני כי אין למהר לפתרון צבאי ובכך שולח כדור הרגעה לאיראן.

 

בשלב זה יש להזכיר, כי ייתכן שבעוד כמה ימים יחל סבב נוסף של שיחות בין איראן ומדינות ה-5+1. נכון לעכשיו האיראנים משדרים ביטחון עצמי גבוה ומציבים תנאים מקדימים, כמו קיום השיחות בטורקיה. אבל אם מקשיבים לרחשים בתוך איראן, ניתן להסיק כי העמדה של טהרן תהיה מושפעת במידה רבה מהפחד, שמא ארצות הברית תתקוף את מתקניה הגרעיניים. ואם המערב ישכיל לנצל זאת ויבין סוף סוף כי העמדה שמציג ראש הממשלה נתניהו היא הדרך הנכונה להתמודדות עם האיראנים, קיים סיכוי כלשהו להשיג התקדמות מול האיראנים.

 

דוד שאין, חוקר יחסים בינלאומיים באוניברסיטה העברית, מומחה לתחום האיראני וחבר 'הדור הצעיר'

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אובמה. ישנה מדיניות כלפי איראן?
צילום: רויטרס
אחמדינג'אד. לא כדאי לתקוף
צילום: AFP
דוד שאין
מומלצים