ועידת ה-G20 החלה באווירה מתוחה
מנהיגי 20 הכלכלות העשירות והחזקות בעולם מתכנסים החל מהיום בבירת דרום-קוריאה, כשברקע מתיחות הולכת וגוברת סביב המהלכים החד צדדיים שנוקטות מדינות שונות על מנת להחליש את המטבע שלהן
דיונים מלאים בנושא המתיחות סביב אי היציבות הכלכלית ומלחמת המטבעות שהתפתחה בעקבותיה, מעיבים על ועידת ה-G20 שנפתחה בסיאול היום, למרות ניסיונות ארה"ב לפעול לאיחוד הקבוצה.
נשיא ארה"ב, ברק אובמה, הביע ביטחון בכך שהנציגים יסכימו על צעדים לייצוב צמיחה כלכלית בת קיימה, אבל גורמים רשמיים אמרו כי התוצאה הצפויה ביותר היא הסכמה על ה"מכנה המשותף הנמוך ביותר", בנוגע לשיתוף פעולה כלכלי מקיף.
במאבק על חידוש האיחוד הקבוצתי, כפי שנוצר בזמן המשבר הכלכלי החמור לפני שנתיים, קיוו המנהיגים של 20 הכלכלות העשירות והמתפתחות ביותר בעולם לנצל את הוועידה להרגעת המתיחויות הנוגעות לשיעורי המסחר במטבע זר שנוצרו בעקבות אי היציבות שבין המדינות הייצואניות בעלות הכסף המזומן והייבואניות הכורעות תחת נטל החובות.
למרות זאת, מאחורי הקלעים, המתדיינים התקוטטו על הניסוחים שיפורסמו בהצהרת הסיכום של הפגישה ביום שישי. הגירסה הסופית כנראה שלא תעסוק בשום נושאים שנויים במחלוקת ותציג רק את ההסכמים ששרי האוצר של מדינות הG-20 הגיעו אליהם כבר בחודש שעבר, ועדיין נוכחו הנציגים כי קשה מאוד להגיע להסכמה, אפילו בנוגע לנוסח הזה של ההצהרה.
"ה-G20 מנעו מהספינה לשקוע, אנחנו צוברים מהירות אבל לא כל המנועים עובדים בשיא הכוח, ה-G20 חייבים להראות שזהו אכן מקום המפגש הראשי עבור פעילות הכלכלה הגלובלית", אמר נשיא הנציבות האירופית, חוזה מנואל ברוסו.
אחד מהמתחים הגדולים שהתעוררו לקראת הפגישה נוצר בעקבות ההודעה על מסע רכישה נוסף של הפדרל ריזרב בארה"ב לקניית אגרות חוב במאות מיליארדי דולרים, כדי להחיות את הכלכלה המקומית. נשיא הפד לשעבר, אלן גרינספאן, הוסיף דלק למדורה כשטען שארה"ב ממשיכה במדיניות של החלשת הדולר.
בתגובה לדברים הללו מיהר טימותי גייטנר, שר האוצר האמריקני, להכריז בראיון ל-CNBC כי "ארה"ב לעולם לא תעשה את זה". "אנחנו לעולם לא ננסה להחליש את המטבע שלנו ככלי שיאפשר לנו להשיג יתרון תחרותי או כדי לעודד את צמיחת הכלכלה", אמר גייטנר.
למרות זאת, רוסיה הודיעה כי היא "מודאגת במיוחד מהניסיונות של כמה מדינות לקבל החלטות חד צדדיות להחלשת שער המטבע שלהן", כדי להמריץ את הצמיחה. "אנחנו מאמינים שצעדים כאלו מובילים לעצבנות בקרב השחקנים בשוק וגורמים לאי יציבות של המטבעות המרכזיים, דבר המגביר את החששות ממלחמת מטבעות עולמית", אמר גורם במשלחת הנציגים הרוסית לפסגה.
אובמה, שדיבר לאחר פגישתו עם נשיא דרום קוריאה, לי מיונג בק, אמר כי הוא בטוח שהמנהיגים יתמכו בתכנית שתתקבל בפסגה ושתעודד צמיחה מאוזנת, כשהוא מתבסס על ההסכמים שהושגו בפגישת ה-G20 בפיטסבורג בשנה שעברה.
"אני לא חושב שזו הצעה מעוררת מחלוקת", אמר אובמה. סדר היום של הפסגה כולל עשרות פגישות דו צדדיות אבל מתחיל באמת בארוחת ערב עסקית היום (ה') בערב. לצד הפסגה, ישנו איתות מטריד נוסף למצב המתוח בין המדינות השונות, כשדרום קוריאה וארה"ב ספגו מכה מביכה ביותר, לאחר שלא הצליחו להגיע להסכם בנוגע לעסקת הסחר החופשי שבין המדינות.