שתף קטע נבחר

 

הוסר המכשול: ארה"ב תעביר סיוע צבאי ללבנון

שני חברים בכירים בבית הנבחרים שבלמו העברת 100 מיליון דולר לצבא לבנון מחשש שיגיעו לידי חיזבאללה, הסירו את התנגדותם לאחר ששוכנעו כי הדבר אינו מאיים על ישראל. ברקע להחלטה, המתיחות הגוברת סביב הטריבונל לחקר רצח חרירי

שני חברים בכירים בבית הנבחרים האמריקני החליטו הלילה (שבת) להסיר את התנגדותם לכוונת הממשל להעביר סיוע בסך 100 מיליון דולר לצבא לבנון. התנגדותם של השניים - יו"ר ועדת החוץ הווארד ברמן מקליפורניה, ויו"ר תת ועדת ההקצבות למזרח התיכון ניטה לואי מניו-יורק - נבעה מחששם כי הסיוע יגיע לחיזבאללה ויופנה כלפי ישראל. מדובר בסיוע המיועד לרכישת שני מטוסי סיור קלים, כלי רכב משוריינים ומקלעים.

 

ברמן ולואי הם יהודים ונחשבים לחברים בכירים במפלגה הדמוקרטית. הם התנגדו להעברת הסיוע ללבנון בעקבות התקרית שאירעה ב-3 אוגוסט, במהלכה פתח באש חייל בצבא לבנון לעבר כוח של צה"ל שעסק בגיזום עץ סמוך לגדר המערכת. בתקרית נהרג סגן אלוף (במיל') דב הררי, ונפצע סרן עזרא לקיה.   

  

בהודעה משותפת מסרו ברמן ולואי כי החליטו להיענות לבקשת הממשל בעקבות תדרוך מסווג ששיכנע אותם כי העברת הסיוע הוא צורך ביטחוני אמריקני שלא יאיים על ישראל. הם הוסיפו כי הממשל הבהיר להם שאי העברת הסיוע לצבא לבנון - תיצור וואקום שלתוכו יכנסו איראן וסוריה. 

 

בעקבות הסרת ההתנגדות, מבקש ממשל אובמה להעביר את הסיוע ללבנון עוד לפני השבעת בית הנבחרים החדש בחודש ינואר - בו יהיה רוב רפובליקני. מנהיגת הרפובליקנים בוועדת החוץ של בית הנבחרים, אליאנה רוס-ליטנאן, שצפויה להחליף את ברמן בראש הועדה, כבר הודיעה כי היא מתנגדת להעברת הסיוע.

  

"הפשרת כספי הסיוע" לצבא לבנון מגיע על-רקע הלחץ שמפעיל חיזבאללה על ראש הממשלה, סעד אל-חרירי, להתנער מהטריבונל הבינלאומי החוקר את רצח אביו ב-2005. מזכירת המדינה, הילרי קלינטון, הזהירה השבוע את חיזבאללה לבל יתסיס את לבנון בעקבות כוונת הטריבונל להגיש ככל הנראה כתבי אישום נגד 2 עד 6 מחבריו בגין מעורבות בהתנקשות. סוגייה זו עמדה גם במרכז ביקורו של יו"ר ועדת החוץ בסנאט, ג'ון קרי, בביירות ובדמשק השבוע.

  

גם מזכ"ל האו"ם, באן קי-מון, התייחס הלילה למצב הנפיץ בלבנון והזהיר מפני התגברות המתח הפוליטי לקראת פרסום כתבי האישום בפרשת חרירי. בדו"ח שהגיש למועצת הביטחון ציין באן כי "העימות סביב עבודת הטריבונל הובילה להידרדרות הקונצנזוס הפוליטי השורר בלבנון מאז הקמת ממשלת האחדות הלאומית ב-2009".

 

לקראת הדיון הסגור שיתקיים במועצת הביטחון בשבוע הבא על יישום החלטה 1701 שהביאה לסיום מלחמת לבנון השניה, ציין באן בדו"ח כי בכל הנוגע לפירוק חיזבאללה והמיליציות הפלסטיניות הפועלות בלבנון מנשקן - "אין כל התקדמות". לדבריו, חיזבאללה ממשיך להחזיק בכוח צבאי משמעותי מחוץ לפיקוח וכי "לא ניתן להכחיש" את העובדה שהארגון הגדיל ושדרג את הארסנל הצבאי שבידיו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
איש חיזבאללה לצד משגר (ארכיון)
צילום: AP
חשש שאיראן וסוריה ייכנסו לוואקום
צילום: רויטרס
באן. המתיחות גוברת
צילום: AP
מומלצים