דיווח: מתכנן פיגועי ה-11/9 לא יועמד לדין בינתיים
בארצות-הברית ממתינים להחלטתו של הנשיא, היכן יישפט חאלד שייח מוחמד - בניו-יורק, בבסיס צבאי או במדינה אחרת. בינתיים הוא יישאר במעצר צבאי
חאלד שייח מוחמד, בכיר עצירי אל-קאעידה, שהואשם על-ידי ארצות הברית בתכנון מתקפת הטרור של 11 בספטמבר, לא יועמד לדין בניו-יורק, לפחות בתקופה הקרובה, אבל הוא יישאר מתקן צבאי. כך דיווח הבוקר (שבת) ה"וושינגטון פוסט", המתבסס על מקורות בממשל אובמה.
הממשל האמריקני, כך על-פי הדיווח, הסיק שלא ניתן להעמיד את מוחמד בבית משפט פדרלי, בשל כי יש התנגדות להעמיד אותו לדין שם, גם בקונגרס
וגם בעיר ניו-יורק - שבה אין עונש מוות. החלופה היא העמדתו לדין במפרץ גוואנטנמו, אך גם לכך יש התנגדות מסיבות פוליטיות. בנוסף הועלתה הצעה להעמיד אותו לדין במדינות אחרות, בהן יש עונש מוות.
ההחלטה לקיים את המשפט בבית דין פלילי בדרום מנהטן, גררה גם ביקורת ציבורית. מבקרי ההחלטה טוענים, בין היתר, כי המשפט יחייב אבטחה חסרת-תקדים, שתגרור עלויות רבות, ויפגע בפעילות העסקית באזור. עוד הם טוענים כי קיומו של ההליך המשפטי בבית דין פלילי יקנה לנאשמים זכויות משפטיות.
על-פי הדיווח, הממשל החליט להחזיק את מוחמד, כמו יתר עצורי אל-קאעידה, על-סמך דיני מלחמה. אבל העצירים מטילים ספק בחוקיות של אותו בית משפט צבאי. הבית הלבן הבהיר כי הנשיא ברק אובמה יקבל בסופו של דבר החלטה בנושא, ככל הנראה הוא יועמד בכל זאת לדין בבית משפט פדרלי - אבל סביר להניח שההחלטה לא תתקבל לפני הבחירות הבאות לנשיאות, בנובמבר 2012. גם אז הנשיא יהיה זקוק לסביבה פוליטית יותר תומכת.
שר המשפטים האמריקני אמר השבוע שההחלטה בעניין העמדתו לדין של מוחמד קרובה. אך גורמי ממשל אחרים אמרו כי מדובר בתשובה ספונטנית לשאלה שנשאל, ושהדבר לא עומד להתרחש בקרוב.
חאלד שייח מוחמד נעצר במרס 2003 בפקיסטן ולאחר מכן הועבר לארצות הברית. הוא נכלל בין 14 עצירים שהוגדרו על ידי רשויות ארה"ב כחשודים בטרור "בעלי ערך גבוה", אשר הועברו למתקן המעצר בגואנטנמו מבתי כלא סודיים של סוכנון הביון המרכזית (ה-CIA) בעולם.
במהלך שימוע שנערך לו לפני שלוש שנים נשא דברים גם מוחמד עצמו, בהם
השווה בין היתר בין מנהיג אל-קאעידה לנשיא ארצות הברית, ג'ורג' ושינגטון. "הוא עושה את אותו הדבר. הוא פשוט נאבק. הוא זקוק לעצמאותו", אמר מוחמד. הוא הודה באותו שימוע באחריות לפיגועי ה-11 בספטמבר ובתכנון 28 פיגועים נוספים, שחלקם יצאו אל הפועל
עוד אמר מוחמד כי הוא מצר על הרג האזרחים במתקפת הטרור של 11 בספטמבר. "אני לא שמח ששלושת אלפים נהרגו באמריקה. אני אפילו חש צער", אמר מוחמד. "השפה של כל מלחמה בעולם היא הרג. אני מתכוון, השפה של המלחמה היא קורבנות".