שתף קטע נבחר

 

נשק לסעודיה? בקונגרס לא ממש מתלהבים

הבית הלבן רוצה לחזק משמעותית את סעודיה כחלק מהמאמץ לבלום את איראן. ישראל לא הביעה הסתייגות פומבית, אז זה לא אומר שבקונגרס אין מי שחושב שהאינטרסים של ישראל בסכנה. 198 חברים בבית הנבחרים פנו לממשל בדרישה להבהרות

ההתנגדות בקונגרס האמריקני לעסקת הנשק הגדולה עם סעודיה, גדולה מכפי שבבית הלבן ציפו: 198 חברי בית הנבחרים, רפובליקנים ודמוקרטים כאחד, חתמו בסוף השבוע על מכתב הדורש ממזכיר ההגנה רוברט גייטס, וממזכירת המדינה הילרי קלינטון, להבהיר את הסכנות הטמונות בהעברת נשק מתוחכם לסעודיה, ולהשפעתה על האינטרסים הביטחוניים של ארה"ב ועל יתרונה הצבאי-טכנולוגי של ישראל מול מדינות ערב.

 

עסקת הנשק בין ארה"ב לסעודיה, הנאמדת בכ-60 מיליארד דולר, אושרה בחודש שעבר ונחשבת לגדולה בהיסטוריה האמריקנית. על-פי התוכניות, צפוי הממשל בוושינגטון צפוי להעביר לבעלת בריתו במזרח התיכון 84 מטוסי F-15 ולשדרג 70 מטוסים נוספים שכבר נמצאים בצבא הסעודי. כמו-כן, יקבלו הסעודים 70 מסוקי אפאצ'י, 36 מסוקי דיפנדר, 72 מסוקי בלקהוק, ספינות קרב וציוד אלקטרוני מתקדם. 

  

ישראל לא הביעה התנגדות פומבית לעסקה, אם כי השמיעה את הסתייגויותיה בשיחות סגורות שקיים שר הביטחון אהוד ברק עם בכירי הממשל. בוושינגטון סברו כי אישור העסקה בקונגרס לא תיתקל בקשיים, אך מכתב שהעביר יו"ר ועדת החוץ בבית הנבחרים, הדמוקרטי הווארד ברמן, והמיועדת להחליפו בתפקיד החל מתחילת השנה הבאה, הרפובליקנית אליאנה רוס-ליטנאן, טרפו את הקלפים.

 

המכתב מפרט רשימה ארוכה של שאלות ודאגות, וחלקן נוגעות גם להתנהלותה של סעודיה בתהליך השלום הישראלי-פלסטיני. זאת, הואיל ולדבריהם סעודיה "לא נקטה צעדים לקראת נורמליזציה ביחסים עם ישראל, ולא הגדילה את תמיכתה הכספית ברשות הפלסטינית".

 

"לא ברור לנו כיצד המכירות הללו ישפיעו על אחרים באזור. לאמריקה יש מחוייבות ארוכת שנים ליתרון הצבאי של ישראל וליכולתה לנצח כל צירוף של איומים אזוריים", כתבו חברי הקונגרס.

 "אנחנו מבינים שהממשל עבד בצורה מועילה עם ישראל כדי להתמודד עם דאגותיה, אך אנו רוצים לדעת כיצד מכירות הנשק ישפיעו ואילו צעדים ננקטים או מתוכננים כדי לשמור על יתרונה של ישראל".

 

הממשל האמריקני תיאר את עסקת הנשק עם סעודיה כחשובה במאמץ לבלימתה של איראן, ובגלל שישראל לא התנגדה לה בגלוי - היא הועברה לקונגרס בלא שנבחנה כראוי. גורמים בגבעת הקפיטול מבהירים כעת, כי עצם העובדה שישראל אינה מתנגדת בצורה פומבית ועיקשת לעסקה, אין הפירוש שלא מדובר בעסקה בעייתית. כמו כן הביעו חברי הקונגרס הסתייגות ממהלכיה של סעודיה בשוק הנפט העולמי. לטענתם, ריאד היתה יכולה לנצל את יתרונה כדי לפגוע ברווחיה של איראן, ופעלה בצורה לא מספקת לבלום את המימון של ארגוני הטרור.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דובר צה"ל
84 מטוסי F-15
צילום: דובר צה"ל
72 מסוקי אפאצ'י
צילום: AFP
60 מסוקי בלקהוק
צילום: איי פי
מומלצים