הקרב על הגז: החברות מגישות עתירה לביהמ"ש
החברות השותפות בקידוחי הגז צפויות לעתור היום לבית המשפט בדרישה לקבל את חוות הדעת שעליהן התבססו המלצות ועדת ששינסקי. המשקיעים שגייסו פרופסורים ועורכי דין מובילים טוענים: "יש פער עצום בין חוות הדעת של המומחים שהוצגו לוועדה לבין ההמלצות"
היום (א') תוגש לבית המשפט המחוזי בירושלים עתירה ראשונה של שותפויות הגז נגד ועדת ששינסקי, כך נודע ל"ממון". השותפויות יפנו, באמצעות עו"ד עופר צור ממשרד גורנציקי ושות', בדרישה לקבל את חוות הדעת עליהן התבססו המלצות הביניים של הוועדה למיסוי קידוחי הגז והנפט שפורסמו ביום רביעי. החברות יטענו כי יש פער עצום בין חוות הדעת של המומחים שהוצגו לוועדה לבין המלצות הביניים.
כמו כן, יטענו שותפויות הגז כי המדינה הפרה החלטה של בית המשפט, שקבע כי יש למסור להן לפני פרסום המלצות הביניים את מסמכי הפטור ממס של חברת, EMG המספקת לישראל את הגז ממצרים. לטענתן, המדינה מסרה להן מסמכים אלה רק לאחר פרסום ההמלצות, והדבר מחזק את האפליה לרעה של הגז הישראלי לעומת הגז המצרי.
בתוך כך נערכות שותפויות הנפט והגז ליום שאחרי אישור המלצות ששינסקי, ומתכננות צעדים משפטיים משותפים בארץ ובחו"ל. למאבק גויסו ארבעה משרדי עורכי דין מובילים ויקרים – גורניצקי ושות', רובי בכר, דן הכהן ואייל רוזובסקי. כמו כן, גויסו פרופסורים מהשורה הראשונה בתחום המשפטים והמיסוי, בהם: פרופ' מיגל דויטש החבר בוועדת טירקל לחקירת המשט הטורקי; היועץ המשפטי לשעבר של מחלקת המדינה האמריקאית פרופ' אייב סופר.
פרופ' דוד גליקסברג, מרצה בכיר בתחום המיסוי באוניברסיטה העברית; פרופ' דן ביין, לשעבר סגן נשיא של בית המשפט המחוזי בחיפה, שמתמחה במיסוי ועומד בראש ועדת החקירה למשבר המים; פרופ' אייל בנבנישתי, מומחה למיסוי באוניברסיטה העברית; ודיקן הפקולטה למשפטים היוצא באוניברסיטה העברית בירושלים, פרופ' יואב דותן. שתי הזירות המרכזיות שבהן יתנהל המאבק הן בג"צ ובית הדין הבינלאומי בהאג.
הטענה: פגיעה קניינית
המהלך המשפטי יחל לאחר פרסום הדו"ח הסופי של ועדת ששינסקי. הדו"ח יפורסם לאחר שימוע שאליו יוזמנו נציגי החברות השותפות בקידוחי הנפט והגז (נובל אנרג'י, דלק אנרגיה, ישראמקו, כהן פיתוח, רציו) ונציגי גופים מוסדיים.
בזירה הבינ"ל תפעל נובל אנרג'י, המיוצגת על ידי עו"ד דן הכהן, בבית הדין הבינלאומי בהאג.
הטיעון המרכזי יהיה שנובל עשתה עסקים בישראל על סמך פלטפורמה חד-משמעית והמלצות הוועדה טרפו את קלפיה. כמו כן טוענת נובל אנרג'י כי מדינת ישראל מפרה אמנה בינלאומית. הכוונה לאמנת הידידות ישראל-ארה"ב, שבאה להגן על חברות אמריקאיות המשקיעות בישראל, כך שלא יופלו לרעה לעומת חברות מקומיות.
כמו כן, תוגש עתירה לבג"ץ, כאשר הטיעון המרכזי יהיה פגיעה בקניין. דלק, נובל וישראמקו יטענו כי קיבלו קרקעית ים בחזקת קניין בחכירה ארוכת טווח לתקופה של 30 שנה. "הדרישה לשלם יותר היא פגיעה קניינית מלווה בהפרת הבטחה לחוק הנפט 1952 שקובע תמלוגים של .12.5% ניסיון לעקוף את הגדלת התמלוגים באמצעות מסים סקטוריאליים היא פגיעה פסולה", אמר עו"ד רובין, שמשרדו מייצג את דלק אנרגיה, ישראמקו וכהן פיתוח. "אפילו חקיקה אינה יכולה לפגוע בקניין".
גדעון תדמור, מנכ"ל דלק אנרגיה, התייחס להמלצות ועדת ששינסקי ואמר ל"ממון": "המדינה צריכה לכבד את ההתחייבויות שנתנה למשקיעים. אנו בדעה שהשינויים יכולים לחול רק על רישיונות חדשים, ובכל מקרה לא על לווייתן, על תמר או על דלית. צר לנו שוועדת ששינסקי פרסמה את המלצות הביניים מבלי לקיים שימוע עם הנוגעים בדבר, ומבלי להזמין את האנשים הרלוונטים להופיע בפניה".
הכתבה פורסמה במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות"