שתף קטע נבחר
 

הבורסה נסגרה בירידות בהובלת חברות הקידוח

שותפויות הגז ממשיכות לעורר דרמה בבורסה על רקע המלצות ששינסקי ויוזמת רשות ני"ע לפיקוח מיוחד על הענף. מניית קבוצת דלק יורדת ב-7.59%, מניית דלק קידוחים צנחה ב-9.09% ומניית אבנר איבדה 6.83%

המסחר באחד העם הסתיים היום (א') בירידות שערים על רקע הירידות החדות שפקדו את שוקי העולם בסוף השבוע האחרון. ביום שישי האחרון בלטה בורסות סין בירידות חדות כשהמדד המשולב צלל ב-5.2%. הדרמה הגדולה בבורסה ממשיכה להיות היום מגזר הנפט והגז - שמאבד גובה על רקע המלצות ששינסקי וכוונת רשות ניירות ערך להסדיר את הענף באמצעות תקני דיווח מחמירים יותר.

 

מדד ת"א 25 ירד ב-0.94% לרמה של 1,228.80 נקודות, מדד ת"א 100 ירד ב-1.14% לרמה של 1,132.44 נקודות. מדד התל-טק ירד ב-1.44% לרמה של 232.72 נקודות ומדד נדל"ן ירד ב-1.75% לרמה של 320.59 נקודות. 

 

חששות המשקיעים ביומו האחרון של שבוע המסחר נבעו, בין היתר מהערכות כי הצמיחה של הכלכלה הסינית עשויה להיתקל בסטגנציה, זאת על רקע נקיטה בצעדים של מדיניות מוניטרית מרסנת על מנת לבלום את האפשרות להתעוררות אינפלציונית במדינה.

 

החששות ביום שישי הצטרפו לשורה מתארכת של סיבות נוספות לדאגה שהגיעו במהלך שבוע המסחר השלילי ביותר מזה שלושה חודשים. שוק ההון המקומי הושפע לרעה מהסנטימנט השלילי, כאשר ביום חמישי מניות החיפושי הגז הובילו את הירידות על רקע חששות ממסקנות ועדת ששינסקי.

 

ביום שישי האחרון ננעלו המדדים בוול סטריט בירידות: מדד דאו ג'ונס איבד 0.8% וננעל על רמה של 11,193 נקודות כאשר בסיכום שבועי צלל המדד ב-2.1%. מדד ה-S&P 500 נחלש ביום שישי ב-1.2% ובסיכום שבועי ננעל על 1,199 נקודות, ירידה של 1.8%. מדד הנאסד"ק הוביל את ירידות השערים ביום שישי כאשר צלל ב-1.5% ל-2,518 נקודות ובסיכום שבועי איבד 2.3%. בוול סטריט יצואניות הסחורות לסין הובילו את הסנטימנט השלילי על רקע החששות, שעשויים להוביל לירידה בביקושים למוצריהם.

 

בתוך כך, בוול סטריט ובעולם הביטו בפסימיות סביב דיוני ה-G20 שנערכים בקוריאה. "השיחות לא התנהלו כפי שתכנן הממשל האמרקאי", אמר ביום שישי קאתי פורסט, אנליסטית בפורט פיט קפיטל. "ישנה תחושה שלא ברור בשלב זה איך יוצאים מחוסר הוודאות ומגיעים להסכמה סביב הנושאים הבוערים", אמרה האנליסטית מניו יורק. במסגרת דיוני ה-G20 מרבית המדינות המשתתפות דחו יוזמה אמריקאית לכפות על סין לאפשר ייסוף של היוהאן. כמו כן לא הושגו הסכמות אחרות סביב מדיניות של סחר בינ"ל בין עשרים הכלכלות החזקות בעולם.

 

מניות במרכז

הבוקר ערכה רשות ניירות ערך מסיבת עיתונאים - בה סקרה את התפתחות מגמות המסחר בשותפויות הנפט והגז - והבטיחה להחמיר את הרגולציה ולפרסם כללי דיווח מיוחדים לענף עד סוף השנה.

 

ביום שלישי פורסמו המלצות ועדת ששינסקי בעניין תמלוגי הגז. ההמלצות קובעות כי שיעור התמלוגים ישאר על כנו, יבוטל ניכוי האזילה המביא להקטנה מהותית בהכנסה החייבת בשיעור מההכנסות הנרשמות בגין נכס נפט - או במילים אחרות ביטול הטבת מס ובנוסף יונהגו היטלי רווחי נפט וגז פרוגרסיביים.

 

שיעור ההיטל ייקבע בהתאם ליחס שבין ההכנסות המצטברות בניכוי: הוצאות שוטפות, תמלוגים והיטל ששולם בשנים קודמות, לבין ההשקעה הכוללת בחיפוש ובפיתוח ראשוני של המאגר. ההיטל ייגבה רק בשלב בו תוחר ההשקעה במלואה בתוספת 50%, לפני מס חברות. שיעור המס הראשוני יעמוד על 20% ויעלה בהדרגה עד לגובה של 60% בהתאם לגובהם של רווחי היתר.

 

שותפויות הגז הגיבו בתחילה בירידות חדות והפכו למגמה מעורבת אחרי שגם תגובות האנליסטים היו מעורבות. ליאת גלזר, מאקסלנס כתבה בחמישי כי "מסקנות הביניים של הוועדה הינן התרחיש הגרוע ביותר והוא איננו כזה נוראי בעינינו. מפה יש רק מקום להקלות והתאמות לשלבים השונים בהם נמצאים הפרויקטים. אופן יישום ההיטל מביא לכך שלא צפוי שינוי משמעותי בהיקף התשלומים למדינה בשנים הראשונות להפעלתו של מאגר – משמע ההשפעה על שווים של המאגרים נמוך יחסית".

 

בפסגות העריכו כי מדובר בפגיעה חמורה יותר וכתבו כי "הפגיעה הצפויה להערכתנו בתמחור מאגרי הגז הנוכחיים גבוהה ביותר. שרשור ההחלטות באופן מלא ליחידות ההשתתפות מוביל לפגיעה של עשרות אחוזים בשוויין. לכך יש כמובן להוסיף את העובדה כי בעיננו, כבר תחת משטר המס הנוכחי, מחירי השותפויות מקבוצת דלק כבר מתמחרים הצלחה ויותר מכך לפחות בכל הנוגע לתגלית גז בלווייתן".

 

מנכ"ל נובל אנרג'י צ'ארלס דיווידסון אמר ביום ו' כי יפעל נגד ישראל לגבי המלצות ועדת ששינסקי. לדבריו, על ישראל לכבד את הסיכומים הקיימים שמשכו את נובל אנרג'י להשקיע בשוק הישראלי והובילו למציאת מאגרי ים תטיס ותמר. אנו עוברים אתגרים שיובילו לעיכובים בפיתוח השדות" הזהיר דיווידסון והוסיף כי "ההמלצות יובילו לעוד הוצאות מצדנו, אבל אני חושב שבסופו של שבר - ישראל תתעשת". בסיום דבריו אמר המנכ"ל כי "בסופו של הדבר, המאגרים יפותחו".

 

"מרגיש שרימו אותך?" נשאל יצחק תשובה, בעל השליטה בקבוצת דלק המחזיקה בדלק אנרגיה, דלק קידוחים ואבנר, בראיון שהעניק לערוץ 2 בנוגע להמלצות ואמר כי "יוצרים עוול, מצב לא הוגן, בסופו של דבר כל אזרח במדינת ישראל, קרנות פנסיה וגמל, כולם שותפים. זו טעות וזה יגרום לכך שלמשקיעים יהיה קשה להשקיע בעתיד במדינה שמשנה את החוקים שלה. המדינה צריכה לכבד את התחייבויות והמשקיעים הם כל מדינת ישראל". מניית קבוצת דלק יורדת ב-7.59%, מניית דלק קידוחים צנחה ב-9.09% ומניית אבנר איבדה 6.83%.

 

ישראמקו ירדה ב-7.98% לאחר שדיווחה בחמישי כי "ניכר כי המלצות הוועדה שהוצגו במסיבת העיתונאים, ככל שתתקבלנה, צפויות להגדיל באופן משמעותי את נטל המס שיוטל על בעלי יחידות ההשתתפות ולהשפיע לרעה על עסקיה ופעילותה של השותפות".

 

שותפות רציו, המחזיקה 15% בלוויתן, ריכזה את מרבית העניין ואף רשמה עליות שערים מאז המלצות הוועדה. מניית רציו ירדה ב-2.36%. היום מרכזות עניין חריג גם מודיעין שנפלה ב-7% ווגבעות שאיבדה 6.5%.

 

מאיר שמיר, בעל השליטה בחברת מבטח שמיר, בוחן אפשרות לרכוש חלק ממניות המדינה בבנק לאומי, כך נודע ל"כלכליסט". בנקים זרים, שצפויים להתמודד במכרז על הפצת המניות המוחזקות על ידי המדינה, כבר פנו לשמיר בבקשה שירכוש מהם מניות של הבנק שבניהולה של גליה מאור.

 

שופרסל נעלה את הרבעון השלישי עם קיפאון במכירות אך עלייה ברווח הנקי. הכנסות החברה עמדו על 2.85 מיליארד שקל, בדומה לרבעון המקביל ואילו הרווח הנקי עלה מ-62 מיליון שקל ל-70 מיליון שקל. שופרסל ירדה ב-1.29%.

 

עובדי מפעלי ים המלח מקבוצת כיל להכריז על סכסוך עבודה במפעל ביום שלישי - כך נודע ל"כלכליסט". זאת, בשל מה שהם מכנים "היד הקשה של ההנהלה" במשא ומתן על הסכם השכר החדש במפעל, שהחל לאחרונה. בינתיים התקיים רק מפגש אחד בין הצדדים לאחר כמה פגישות הכנה. משמעות ההכרזה על סכסוך עבודה היא ששבועיים לאחר מכן יוכלו העובדים לנקוט עיצומים ואף להשבית את העבודה במפעל. בכל מקרה, גם במצב כזה יימשכו השיחות בין הצדדים. מניית כיל ירדה ב-3.58%.

פורסם לראשונה 14/11/2010 10:08

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הבורסה לניירות ערך
צילום: דנה קופל
מומלצים