שתף קטע נבחר

 

הרשת לא חברתית: "צדק" פלסטיני בחסות פייסבוק

הרשת החברתית, גירסת הרשות הפלסטינית: המשטרה השתמשה בפייסבוק כדי לעצור צעיר ש"הכריז על עצמו בתור אל" ומתח ביקורת על הממסד האיסלמי. עונשו יכול להגיע למאסר עולם. כיצד הפכה פייסבוק לכלי שרת בידי משטרים אפלים?

בספר מלכים א' כ"א נידון נבות היזרעאלי לעונש חמור על ש"ברך אלוהים ומלך" (הכוונה היא ל"קילל",מגיב 19). הסצנה התנ"כית הקדומה עשויה לחזור על עצמה, בגירסה פלסטינית קיצונית: צעיר בן 26 מקלקיליה נעצר והואשם בביזוי האיסלם, לאחר ש"הכריז על עצמו בתור אל", וקילל את מוחמד בפייסבוק.

 

בשבועיים האחרונים הופיעו הודעות ומסרים אנטי מוסלמיים ברשת החברתית, מפי אלמוני שאמר שהנביא מוחמד הוא נביא שקר, והוא עצמו האל האמיתי. הוא גם פרסם קריקטורות אנטי-מוסלמיות, הפעיל בלוגים שמתחו ביקורת על הקוראן ועוד. כותב ההודעות פרסם פוסטים בבלוגים שונים (בהם צפו יותר משבעים אלף איש) – בהם הוא מאשים את האיסלאם בהפיכת אנשים לבורים, אלימים ולא הגיוניים.

 

הוא גם הקים שלוש קבוצות בפייסבוק בהן הכריז על עצמו בתור אלוהים, וקרא לקוראיו לעשן מריחואנה תוך כדי קריאת פרודיות שכתב על פסוקים בקוראן. כמה עשרות קבוצות שנאה הוקמו כנגדו. דבריו של חוסיין נכתבו לא מתוך שיגעון גלות, אלא במטרה למתוח ביקורת על עקרונות הממסד המוסלמי, דבר שמסתבר שאסור לעשות ברשות הפלסטינית.

 

 

הרשות ה"חברתית"

לאחר חקירה של המודיעין הכללי הפלסטיני, נעצר וואליד חאלד חוסיין, עובד מספרה בן 26, בקפה אינטרנט במרכז קלקיליה. חוסיין נעצר בעודו מעדכן את העמוד שבנה בפייסבוק, ויואשם באתאיזם ובפשעי מוסר נגד האיסלם. העונש המירבי שצפוי לקבל: מאסר עולם. לפי אתר החדשות הערבי-ישראלי Radar, המעצר התאפשר הודות לשיתוף פעולה בין התובע הצבאי של קלקיליה ובין מנגנוני ביטחון אחרים. שייח סעד שרף, המטיף של מסגד אל חנבלי בשכם, שיבח את פעולת המעצר, וקרא למוסלמים אדוקים לחפש כופרים ברשת החברתית ולדווח על כך לרשויות.

 


קבוצת הפייסבוק של חוסיין

 

לפי דיווח של סוכנות אי.פי, אפילו כמה מבני משפחתו אמרו שמגיע לחוסיין לסיים את חייו בכלא. חלק מתושבי קלקיליה אמרו שמאסר עולם זה לא מספיק. "צריך לשרוף אותו למוות", אמר אחד מהם, עבדול לטיף דאוד. לדבריו, ההוצאה להורג צריכה להיות פומבית, כדי לשמש דוגמה לאחרים. קבוצת מקומיים הפגינה מחוץ לתחנת המשטרה בה נכלא חוסיין, ודרשה לקבל אותו לידיהם ולעשות בו לינץ'.

 

זאינב ראשיד, פרשן פוליטי ליברלי, כתב שהמקרה של חוסיין מוכיח שמי שמותח ביקורת על "חורים בעלילה" בכתבי דת, או שלא מקבל אותם כאמת מוחלטת – "זוכה" לדיכוי, כליאה ואף סכנת מוות.

 

הוקמו קבוצות תמיכה לחוסיין בפייסבוק, והבלוגרית מרווא רעקא כתבה פוסט המסביר את אי הצדק שנגרם לו: "כן, וואליד הוא אתאיסט! כן, הוא מקדם את הרעיונות שלו בבלוג שלו! כן, הוא יצר עמוד פייסבוק בשם האל, ובו פסוקים בסגנון הקוראן!", היא כותבת, ומסבירה שבפייסבוק צריך לסמן לייק כדי לצפות בעמוד מהסוג של חוסיין, ולבלוג שלו יגיע רק מי שיחפש, ולכן האחריות על החשיפה לדעות הקיצוניות היא על הגולשים ולא על חוסיין עצמו.

 

 

פייסבוק בשירות משטרים אפלים

חוסיין אינו קורבן בודד: הרשת החברתית משמשת כרשת דייגים עבור הרשויות במדינות מוסלמיות רבות, בהן חופש הביטוי מוגבל. אלו שאסור להם להגיד ברחוב שכל עניין נקמת-הדם הוא קצת קיצוני מדי, שישראל אולי לא מושלמת אבל ממש לא שטן, ושחצאית מיני משובצת מושכת לא פחות מהלבוש המסורתי לנשים במדינתו - עלול למצוא את עצמו כפות בחדר חקירות.

 

היכן, עקרונית, אפשר להגיד כל מה שאתה רוצה בלי לשאת בהשלכות? באינטרנט, או יותר נכון - בפייסבוק. אבל השלטונות יכולים להשתמש בכלים רבים כדי לגלות מי עומד מאחורי הצהרות שפוגעות בערכי המדינה, ולתפוס את הגולשים שבסך הכל רצו להתבטא.

 

בעזה נעצר ונכלא צעיר שמתח ביקורת על חמאס בפייסבוק. ב-2007 נעצר בלוגר מצרי שהטיף לאתאיזם, לאחר שמשטרת המדינה ניטרה את הפוסטים שכתב ברשת החברתית. בחודשים האחרונים נעצרו ארבעה גולשי פייסבוק בלבנון, על שכתבו כמה דברים לא מחמיאים במיוחד על נשיא המדינה.

 

איך עושים את זה? בקלות: כשלמישהו יש רעיון אנטי-ממסדי, הוא עשוי לחפש אחרים כמותו. השלטונות פותחים חשבונות פייסבוק פיקטיביים, בהם תכנים אנטי-איסלמיים. כשמישהו יוצר איתם קשר ומתחיל לגלות עניין בחומר שפורסם בהם, הוא מיד הופך למטרת מעקב.

 

  

ולפייסבוק לא אכפת? ברור שלא

הנהלת פייסבוק אינה מעורבת בסוגיות פוליטיות או מוסריות, ומוכנה למחוק קבוצה או פרופיל אם משתמשים מתלוננים על התכנים שמופיעים בהם. את זאקרברג ולהקתו ממש לא מעניין אם מאחורי אותו פרופיל עומד אדם שתלוי עכשיו במהופך באיזה מרתף ברמאללה, או ניצב מול כיתת יורים בטהראן. עם כמה שזה מקומם, לפייסבוק אין כל התחייבות בנוגע לחופש הביטוי.

 

מבחינת ההנהלה, הפלטפורמה החברתית נועדה לשתף כמה שיותר דעות ורעיונות, תפיסות, תמונות וחומר שימושי למפרסמים. מבחינת פייסבוק, זה לא משנה מה קורה אחר כך בעולם האמיתי. פייסבוק נחסמה בעבר במספר מקרים בעקבות רגישותם של משטרים איסלמיים. לחברה יש אינטרס ברור להמשיך ולפעול בכמה שיותר מדינות, ולכן לא יינקטו שום צעדים מצד ההנהלה בכל הנוגע לשמירה על חופש הביטוי.

 

הגולשים הם האחראים היחידים לבטחונם. בסעודיה מצאו המוחים פיתרון נוח ונייד - תוכנת המסרים המוצפנים של הבלקברי. זאת, עד לפני חודשיים, כש-RIM נענתה לדרישת סעודיה ונתנה לה גישה לשרת הודעות מקומי. נראה שבמקרים בהם עומד חופש הביטוי אל מול שיקול כלכלי - הכסף תמיד ינצח.

 

  • עוד בנושא: לא רק הבלקברי -מצעד אויבי הטכנולוגיה 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פייסבוק והמשטרים הקיצוניים, סיפור אהבה?
צילום: רויטרס
מומלצים