שתף קטע נבחר

 

המתנחלים בנו במרץ: "היה ברור שנתניהו לחיץ"

ראשי ההתיישבות בשטחים לא ממהרים לדווח על מספרים מדויקים מחשש ל"השבתת החגיגה", אולם מודים כי הזדרזו להקים כמה שיותר מבנים בחודשיים האחרונים, פן תחודש ההקפאה. "ברור היה שנתניהו לא יעמוד בכך זמן רב", הסבירו

כשהאיום בהקפאה נוספת מרחף מעל ראשם, המתנחלים ביהודה ושומרון לא ביזבזו זמן: בתוך פחות מחודשיים הוקמו בהתנחלויות מאות רבות של יחידות דיור שאושרו בעבר ובנייתן הופסקה עקב ההקפאה האחרונה. "ברור היה לכולנו שמדובר בפגרה זמנית ונתניהו הלחיץ לא יעמוד בכך זמן רב", הסבירו היום (יום א') ראשי גושי ההתיישבות.

 

לדבריהם, עם חידוש הבנייה בסוף ספטמבר הזדרזו המתנחלים להקים כמה שיותר יחידות דיור - לעתים תוך השמת יסודות בלבד - על מנת שאם ההקפאה תחודש, היא לא תפגע בהם באופן ממשי. "המטרה הייתה להתחיל בנייה של כמה שיותר מבנים", סיפר גורם בכיר במועצת יש"ע. "ברור היה לכולנו שמדובר בפגרה זמנית ונתניהו הלחיץ לא יעמוד בכך זמן רב. המטרה שלנו הייתה להציב כמה שיותר יסודות, כדי שלאחר ההקפאה המחודשת נוכל להתרכז בהמשך הבנייה והדבר ייתן לנו אורך נשימה של שנה נוספת".


חידוש הבנייה בסוף ספטמבר. בחלק מההתנחלויות "חגגו" (צילום: רויטרס)

 

מי ש"חגג" במיוחד בסיום ההקפאה היו ההתנחלויות בפזורה, שם יכולים ראשי המועצות לאשר הקמת בתים בהתאם לתוכניות המתאר - והם עשו זאת, בגדול. בגוש עציון מודים המתנחלים כי מאז סיום ההקפאה נבנו בין 300 ל-400 יחידות דיור. 1,500 יחידות נוספות זכו באישורים הדרושים, אך "תקועות" משום שחסרות את אישור שר הביטחון. במועצה אזורית שומרון סירבו להתייחס למספר היחידות הנבנות, אך גורמים המקורבים למועצה מסרו כי מדובר בכ-300 יחידות. במועצה אזורית בנימין נבנו בין 200 ל-300 יחידות דיור חדשות.

 

מקצת מראשי המועצות מסרבים לחשוף נתונים מדויקים, מחשש שאלו יעוררו ביקורת ויביאו ל"השבתת החגיגה". גם ראש העיר אריאל, רון נחמן, סירב להתייחס לבנייה בעירו: "זה לא מעניינו של אף אחד", אמר. עם זאת, ל-ynet נודע כי כבר ביום הראשון לאחר תום ההקפאה נבנו בעירו לפחות 50 יחידות דיור המיועדות למפוני נצרים שמתגוררים מאז ההתנתקות בקרוונים. בבקעת הירדן נבנו כ-50 יחידות נוספות. במועצת קדומים המתנחלים מדווחים על בנייה בהיקף של כמה עשרות יחידות דיור ומקדמים אישורים ל-400 נוספות בשכונת הר אפרים - אף שהם מודים בעצמם כי הסיכוי לקבל את אישור המדינה לכך הוא קלוש.

 

במועצה המקומית בית אריה-עופרים נבנו 50 יחידות דיור ובמעלה אדומים נבנו 40 יחידות דיור. 270 יחידות נוספות אשר עברו את האישורים הדרושים תקועים בגין היעדר חתימת שר הביטחון. בעיר קובלים על כך שהשר לא מאשר גם הרחבות של בתים קיימים והקמת מרפסות ומחסנים. כמה עשרות יחידות דיור נבנו במועצת הר חברון ואילו באלפי מנשה נבנו כ-20 יחידות דיור בשכונת היובלים. בהתנחלות מספרים גם כי 1,500 יחידות נוספות תקועות בבירוקרטיה שמערים משרד השיכון והביטחון וחסרות חתימות אחרונות. בקרני שומרון נבנו בין 5 ל-6 יחידות דיור בלבד, לעומת 430 יחידות שהתשתיות להם נבנו וממתינים לאישורי משרד השיכון והביטחון. בבית אל מודים כי ישנה בנייה, אך לא מוכנים להתייחס למספר יחידות הדיור. ככל הנראה, מדובר ביחידות בודדות.


חוגגים בנייה באריאל. לא חושפים מספרים (צילום: עידו ארז)

 

לעומת זאת באפרת לא הרגישו כלל את סיום ההקפאה. 277 יחידות דיור - שכבר נבנו עבורן תשתיות בהשקעה כוללת של 30 מיליון שקלים - עדיין תקועות. באותו מצב נמצאות 40 יחידות נוספות בשכונת דגן, ובשכונות דגן ותמר ממתינות עוד 700 יחידות דיור.

 

הרבה, אך לא מספיק: "דו"ח 'שלום עכשיו' הזוי"

בדו"ח שפרסמו אתמול אנשי תנועת "שלום עכשיו", נטען כי מתום

ההקפאה החלה בנייתן 1,649 יחידות דיור, מתוכן הונחו יסודות ל-1,126 יחידות. לטענתם, בחודש וחצי האחרונים המתנחלים כמעט הדביקו את הפער שיצרה ההקפאה. אולם המתנחלים עצמם דוחים את הנתונים. "מדובר בדוח הזוי", הבהיר יו"ר מועצת יש"ע, דני דיין, "הנתונים בשטח, יש לומר לצערי, נמוכים בהרבה ממה שנאמר. מטרתו של הדוח הייתה פוליטית ועל כן גם המספרים בו נופחו".

 

בינתיים בגושי ההתיישבות לא נרשם חשש יוצא דופן מחידוש ההקפאה - בעיקר נוכח העובדה שבעיניהם היא מעולם לא הוסרה באמת. "ההיתממות חייבת להיפסק. אנחנו מצויים כבר בהקפאה זמן רב עוד לפני ההקפאה הפורמאלית", קובע ראש המועצה האזורית אלפי מנשה, חסדאי אליעזר. "בגושי ההתיישבות, בניגוד ליישובי הספר, כל בנייה גם לא בתקופת ההקפאה מצריכה אישורו של שר הביטחון, בנייה שמוקפאת כבר זמן רב".

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מוכנים להקפאה נוספת
צילום: רויטרס
דני דיין. "המספרים נופחו"
צילום: גיל יוחנן
חסדאי אליעזר. "ההיתממות חייבת להיפסק"
צילום: תומריקו
מומלצים