פרס בשדה בוקר: החזון - עמק סיליקון בנגב
נשיא המדינה אמר באזכרה לדוד בן גוריון כי חלומו של ראש הממשלה הראשון, "אוקספורד עברי", בדרך להתגשם: "רואה בחלומי את שדה בוקר הופכת למופת לאומי". לדבריו, "בן גוריון לא זלזל ביחסי חוץ"
38 שנה אחרי מותו של ראש הממשלה הראשון, דוד בן גוריון, התכנסו מנהיגי המדינה בעת הנוכחית בשדה בוקר - ונזכרו בערגה באיש שהתווה את הדרך. "בן גוריון היה גדול המנהיגים בהיסטוריה החדשה של עם ישראל", קבע היום (א') הנשיא שמעון פרס, שהיה חברו להגנה, למפא"י, ולרפ"י.
באזכרה הממלכתית, אמר פרס כי חזונו של בן גוריון בדרך להתגשם: "לפני 47 שנים בן גוריון הניח כאן את אבן הפינה למדרשת שדה בוקר. הוא אמר אז: 'אני חולם על אוקספורד עִבְרי בנגב. מעין יבנה מודרנית. מוקד של יצירה רוחנית. מגַן ילדים ועד מחקר מדעי'. אם נצרף את המדרשה, את אוניברסיטת בן גוריון ואת מרכז ההדרכה שצה"ל יקים כאן, ונראה עמק סיליקון בקִרְבת הר נבו, נדע שהתקרבנו ליעדו".
הנשיא אמר כי בחלומו הוא רואה את שדה בוקר הופכת "למופת לאומי, ליהלום ציוני". לדבריו, "הכפר הקטן של פעם הפך ליישוב מבוקש בכל רמת הנגב. חוקרים מעולים מגיעים לשדה בוקר, שכונות חדשות מוקמות בה. המצבות של פולה ודוד בן גוריון הם עדות חיה לכך שהשממה נכנעה לחזון, וגם מהנגב תצא תורה".
יו"ר הכנסת, ראובן ריבלין, הנשיא פרס וראש הממשלה (צילום: צפריר אביוב)
גם באירוע הממלכתי, מצא פרס את הזמן להביע ביקורת סמויה על מדיניות החוץ הישראלית. "בן גוריון ידע שמדינה אינה נבנית מהחלטת או"ם, אבל הוא לא זלזל ביחסי חוץ. הוא עמל על יחסים חמים עם ארצות הברית, שהיו לסיוע מדיני והיו לנכס אסטרטגי. הוא לא ביקש שצבא אמריקאי יילחם במקומנו, אבל ביקש שארצות הברית תמנע מהרוב האנטי ישראלי לסכן את קיומנו. הראשון שצידד בפתרון של שתי מדינות לשני העמים, אבל הוא סבר שחובתנו המיידית היא להציל את העם. יש דברים שאינם ניתנים להשגה ללא ויתור על חלקי ארץ".
נתניהו: "בן גוריון ידע לזהות רגע חמקמק"
"האם ההיסטוריה יוצרת את המנהיגים או שהמנהיגים יוצרים את ההיסטוריה?" פתח ראש הממשלה, בנימין נתניהו את דבריו בטקס האזכרה. "כשמדובר בבן גוריון אין ויכוח. דוד בן גוריון הוא אחד האנשים הנדירים שללא ספק עיצבו את היסטוריית העם".
נתניהו התייחס להחלטה להקים את מדינת ישראל וציין כי בן גוריון ניצב לבדו, בודד, באותו רגע היסטורי כשמולו פיתוי גדול להמתין לשעה יותר מתאימה, "לגבש רוב יותר מוצק, למצוא שותפים לאחריות. אך בן גוריון ידע לזהות את הרגע החמקמק, או עכשיו או בכלל. החלטתו להכריז על הקמת מדינת ישראל נבעה מהכרתו כי בתפר הזמן ההיסטורי הזה הקמת המדינה הייתה הדרך היחידה להבטחת עתידו של עם ישראל".
לדברי נתניהו, שלוש עקרונות ברזל הנחו את ראש הממשלה הראשון בניהול המערכה על מדינת ישראל וביסוסה. "הראשון היה ביטחון: אין שלום בלי ביטחון ושלום ללא ביטחון לא יכול להתקיים לאורך זמן. העיקרון השני היה כי ירושלים היא לב האומה. בעניין ירושלים, התייצב בן גוריון באומץ לב מרשים מול העולם
וקבע שירושלים היא חלק אורגני ובלתי נפרד ממדינת ישראל כמו ההיסטוריה היהודית, לב לבה של המדינה".
העיקרון השלישי שהנחה את בן גוריון, לטענת ראש הממשלה נתניהו, היה פיתוח הנגב, וגם היום ישנם עוד מרחבים המשוועים לפיתוח והגשמה ציונית. "הנגב הוא גשר בין שני גבולות שלום ועתידו קשור קשר בל יינתק לכינון מרחב שלום אזורי שדוגלים בו. שלום זה לא כולל שיטפון של מסתנני עבודה בלתי חוקיים שבאים מאפריקה דרך סיני. זו מכה שגם שכנתנו מצרים סובלת ממנה". בהקשר זה הבטיח נתניהו כי בתוך שבועיים יחלו בהקמת מכשול בין מצרים לישראל כדי למנוע את זרם הפליטים פנימה.
Read this article in English