קוריאה דוחה, סין מסרבת: כשלונות אובמה במזרח
מסעו של הנשיא אובמה באסיה היה מלווה בציפיות גדולות, אך הן התבדו אחת אחרי השנייה: סיאול דחתה ייבוא מכוניות, בייג'ינג סירבה להפצרותיו בעניין המטבע וביפן הוא הושפל מול מדבדב. ומה מחכה לו בבית? בית נבחרים עוין
הנשיא ברק אובמה סיים היום (א') מסע בן עשרה ימים בארבע מדינות באסיה - אולם נפלאות המזרח לא שיפרו את מצב רוחו. אחרי שגילה את הפכפכותו של הבוחר האמריקני בבחירות אמצע קדנציה שהיו בתחילת החודש, למד אובמה על בשרו את מגבלות כוחה של ארה"ב במאה ה-21.
אובמה יצא לביקור רשמי בהודו, אינדונזיה, דרום-קוריאה ויפן, בהבטחה להגדיל את הייצוא האמריקני וליצור מקומות עבודה חדשים, אולם הוא חוזר הביתה עם הצלחה צנועה ביותר בהודו ועם כישלונות מהדהדים בכינוס 20 המדינות המתועשות, הג'י-20 בדרום-קוריאה, והפסגה הכלכלית של מדינות האוקיינוס השקט ביוקוהמה, יפן.
"אחת הסיבות שאנחנו חווים התנגדות היא בגלל שאנחנו יוזמים רעיונות", תירץ אובמה במסיבת עיתונאים בסיאול. "באופן טבעי יש אינסטינקט להתמקד באי ההסכמות, כי אחרת הכינוסים הללו לא היו כל-כך מלהיבים".
אובמה רץ בבחירות לנשיאות על בסיס מצע של שיתוף פעולה אמריקני עם העולם, אולם מסעו לאסיה לא קידם את מעמדה של ארה"ב בזירה הבינלאומית. אובמה נכשל במאמציו לשכנע את דרום-קוריאה לפתוח את שווקיה לייבוא של מכוניות אמריקניות ובשר בקר - הסכמה השווה ל-70 אלף מקומות עבודה אמריקניים. נשיא דרום-קוריאה, לי מיונג בק, היה מנומס וסירב לפרט בפני העיתונאים בסיאול ומול אובמה עצמו את מהות המחלוקת.
אובמה בסיאול עם הנשיא. נמנע מלהעליב את ברק (צילום: AP)
אובמה גם נכשל במאמציו ללחוץ על נשיא סין, הו ג'ינטאו, להפסיק להחזיק בצורה מלאכותית את שער המטבע הסיני נמוך לטובת ייצוא סיני זול - וכך להעלות בצורה מלאכותית את שער הדולר. לאחר המפגש התלונן אובמה ש"סין משקיעה סכומי כסף אדירים כדי להתערב בשווקים ולהחזיק את המטבע מתחת לערכו".
במקום בארה"ב - משרות חדשות בסין
אחרי הכישלון הצפוי במפגש עם נשיא סין, ניסה אובמה לשכנע את המדינות המתועשות האחרות, ובהן מדינות המערב, לצאת בהצהרה משותפת חזקה נגד מניפולציה במטבעות ולנקוט צעדים נגד מסחר לא מאוזן - גם מהלך זה לא צלח. עדיין לא ברורה ההשפעה השלילית של הכישלון האמריקני בג'י-20 על קצב השיקום של המשק האמריקני.
ארנסט בוואר, מומחה לאסיה, אמר לרשת הטלוויזיה ABC כי "הכישלון האמריקני לחזור למשחק על סחר באסיה פירושו שנחמיץ את הסיבוב הבא של גידול משמעותי. אנחנו מוותרים על מקומות עבודה והזדמנויות שהיו יכולות להיות באמריקה, לטובת מדינות אחרות כמו סין".
מעריצים את אובמה בג'קרטה. בארה"ב קצת פחות (צילום: רויטרס)
ואם לא די לאובמה בהשפלה בדרום קוריאה, שבעת פגישתו עם נשיא רוסיה דמיטרי מדבדב ביפן, נחשפה חולשתו של אובמה מבית - הקושי שלו להשיג רוב לאישור בסנאט של הסכם "סטארט 3" לפירוק נשק גרעיני הדדי אמריקני-רוסי, עליו חתמו אובמה ומדבדב בחודש אפריל בפראג. "חזרתי על מחויבותי להשלים את אישור הסכם 'סטארט'. זה בעדיפות עליונה", אמר אובמה לאחר הפגישה.
כעת ממתינה בבית לאובמה מציאות פוליטית חדשה. מחר (יום ב') פותח הקונגרס את דיוניו לראשונה מאז הבחירות ב-2 בחודש. בקונגרס, הוא "הברווז הצולע" הישן, ינסה לאובמה להעביר החלטות ברוב דמוקרטי, לפני נפילת בית הנבחרים לידיים רפובליקניות בחודש ינואר.