המדינה מוכנה לצרף שותף לתא של יגאל עמיר
במהלך דיון בבית המשפט העליון בערעורו של יגאל עמיר על ההחלטה להשאירו בבידוד לחצי שנה נוספת, הודיעה המדינה כי תסכים להוסיף אסיר לתא של רוצח ראש הממשלה, למרות התנגדות השב"כ. עמיר הצהיר: "אם אפיץ משנה שיחזירו אותי חזרה". לריסה טרימבובלר: "מענים אותו"
האם רוצח ראש הממשלה יישאר בבידוד והאם יהיה לו שותף לתא? זו השאלה שעומדת הבוקר (יום ב') במוקד הדיון בערעורו של יגאל עמיר, רוצחו של ראש הממשלה יצחק רבין, לבית המשפט העליון. עמיר ערער נגד ההחלטה להשאיר אותו בבידוד לחצי שנה נוספת. במהלך הדיון התברר כי המדינה מוכנה לצרף שותף לתאו של עמיר ("הפרדה זוגית"). עמיר מתנגד לכך.
השופטת מרים נאור שאלה את נציג המדינה, אורי קידר, האם יש הסכמה עקרונית להפרדה זוגית. קידר ענה בחיוב ואמר שזה תלוי באסיר שיוכנס לתא. הוא סיפר כי נערכה פגישה בהשתתפות היועץ המשפטי לממשלה בנושא הזה, ובה עלתה עמדת השב"כ להשאיר את יגאל עמיר בהפרדת יחיד. למרות עמדה זו, המדינה מוכנה לדון בכך שייכנס איתו אסיר נוסף לתא. בעקבות דברי נציג הפרקליטות, אמר פרקליטו של עמיר, עו"ד אבי מוסקוביץ' מהסניגוריה הציבורית: "כי עמיר מתנגד להפרדה זוגית וכי הפרדה זוגית תנציח את המשך החזקתו בהפרדה".
במהלך הדיון אמר יגאל עמיר כי לשב"כ יש אינטרס וכי הוא לא מבקש לצאת החוצה אלא לאגף רגיל. "אני מבקש להצהיר שאין לי שום כוונה להפיץ משנה. אני לא יודע באיזה משנה מדובר. מה שעשיתי היה באותו זמן. אם אני אפיץ משנה שיחזירו אותי חזרה". הוא טען כי "בשנים הראשונות הרשויות לא ציינו את עניין הביטחון ורק אחר כך הוסיפו טענות נוספות. נציג הפרקליטות השיב כי "אנו סבורים שלא נפל כל פגם בהחלטות האחרות. טענות חברי לגבי השב"כ גם טענות מופרכות ונועדו לעיתונאים".
לאחר הפסקה בת שעה שבו השופטים לאולם, והשופטת נאור שאלה את סניגורו של עמיר בשנית בנוגע להפרדה הזוגית. לאחר שסניגורו השיב בשלילה קם עמיר ממקומו ואמר: "הפרדה זוגית היא יותר גרועה מהפרדה רגילה, במיוחד אם יש לך סדר יום מסוים. תחשבו על מצב שמשאירים אותך לבד עם בן אדם, אחרי שבוע תשתגע, כולם רבים אחרי חודש, אפילו אחים. מבחינתי זה יותר גרוע".
לריסה טרימבובלר: מענים את בעלי
לפני הדיון אמרה רעייתו, לריסה טרימבובלר, כי "אף אחד לא דיבר איתו, למה בשב"כ לא מדברים איתו כדי לבדוק את מצבו? הוא מוחזק בתנאים שמוגדרים בכל העולם כעינוי".
טרימבובלר הוסיפה כי "לפי החוק אסור להחזיק אדם בבידוד יותר מחצי שנה, ובמקרה שלו זה כבר 15 שנה שזה מקרה חסר תקדים. כל חצי שנה המדינה מקבלת אישור אוטומטי. יש לו תנאים מאוד קשים בבידוד". היא סיפרה כי עמיר "בן אדם מאוד חזק ומאוד מאמין וזה מה שמחזיק אותו. חרטה זה לא תנאי לצאת או להיות בבידוד. לא מחייבים מחבלים להתחרט על המעשים שלהם כדי להוציא אותם מבידוד. איזו משנה אידיאולוגית יש לו? אין לו שום משנה".
"מה זה משנה אם הוא רצח ראש ממשלה?", עמיר (צילום: אוהד צויגנברג)
אביו של עמיר, שלמה, שהגיע עם אחיו של עמיר, אמר כי "המדינה סגרה אותו לגמרי, כל הרוצחים סוגרים אותם? מה זה משנה אם הוא רצח ראש ממשלה? רצח זה רצח. המדינה סתם מתנקמת בו. אני מתחרט על מה שהוא עשה, אבל הוא לא מתחרט. כל אסיר שעשה דברים מסוכנים לא מוגדר כמסוכן, אבל זה שחושב שהציל את עם ישראל כן מסוכן? למה סתם להתנקם בבן אדם?" אחיו של עמיר הוסיף: "לא ראיתי אותו כבר שנתיים וחצי. זאת ההזדמנות שלי לראות אותו".
עורך דינו של עמיר אמר בדיון כי "לשב"כ יש חשבון לא סגור עם עמיר. ברור שהשב"כ מאז הארוע הנורא נושא צלקת שלא מניחה לו ומלווה אותו עד היום". הוא הוסיף כי "ברור שמידעים שהשב"כ מעלה אותם מהאוב הם ממוחזרים, ואין להם שום רלבנטיות".
בשלב מסוים רצה עמיר להגיב בדיון לטענה כי יפיץ את משנתו בקרב האסירים, אבל השופטת מרים נאור לא אפשרה לו. עו"ד מוסקוביץ' אמר: "לא שמעתי מוטיבציה להפצת משנה כזו או אחרת. היו לו הזדמנויות למכביר. הוא משלם מחיר כבד על מעשהו.
במהלך הדיון התעניינה השופטת אסתר חיות בתנאיו של עמיר בכלא. "אנו מבינים שעמיר מקבל עיתונים כל יום", אמרה השופטת. עמיר התפרץ ואמר: "לא, לא נכון". נציגת שירות בתי הסוהר הבהירה כי לכל אסיר יש אפשרות לעשות מנוי. בתשובה לשאלת השופטת חיות,
אמר סניגורו של עמיר כי יש לו אפשרות לצפות בטלוויזיה והוא בוחר שלא.
בפרקליטות טוענים כי עמיר עדיין מסוכן ולכן יש להשאירו בבידוד. "יש מידע המעיד כי לעמיר מוטיבציה להפצת משנתו בקרב קהל אוהדיו", טענה הפרקליטות בתשובתה. "עמיר ממשיך לאחוז במשנתו הקיצונית, המצדיקה נקיטת אלימות נגד גורמי שלטון במטרה להשפיע על מדיניותם, קיימת סכנה שישפיע על אנשים אחרים לביצע מעשים דומים לאלה שעשה". עמיר, לעומת זה, אמר ל-ynet בעת דיון בעניינו לפני תשעה חודשים, כי ההחלטה להחזיקו בהפרדה נובעת מיצר נקמה. אתמול הוא קיבל תמיכה מארגון "רופאים לזכויות אדם" שקרא להוציאו מן הבידוד.