אחמד טיבי ננזף על הנסיעה ללוב, האחרים לא
הפגישה עם שליט לוב, מועמר קדאפי, עלתה לח"כ אחמד טיבי בנזיפה בוועדת האתיקה של הכנסת. חמשת הח"כים הנוספים שהיו איתו לא ננזפו, משום שהיתה זו הקובלנה הראשונה נגדם
ועדת האתיקה של הכנסת החליטה היום (ב') לנזוף רק בח"כ אחמד טיבי (רע"מ-תע"ל) בגלל נסיעתו ללוב ופגישתו עם שליטהּ, מועמר קדאפי. הוועדה החליטה לא להטיל סנקציות נגד חמשת חברי הכנסת האחרים שהשתתפו במפגש, משום שזו היתה הפעם הראשונה שהוגשה נגדם קובלנה כזו. הדיון בעצם הנסיעה הועבר למליאת הכנסת.
הדיון נערך היום בעקבות שלוש קובלנות שהוגשו בשל נסיעתם של שישה חברי כנסת ללוב בחודש אפריל. האחת קבלה על נסיעה לארץ אויב, האחרות עסקו בנסיעה לחו"ל במימון גוף חיצוני ללא קבלת היתר מראש מוועדת האתיקה. על חבר הכנסת אחמד טיבי החליטה הוועדה להטיל נזיפה, נוכח העובדה שכבר פנתה אליו פעמיים בעבר בהקשר של נסיעות לחו"ל ללא קבלת היתר מראש. חבר הכנסת אריה אלדד סבר בדעת מיעוט שיש להטיל סנקציות על כל ששת הח"כים בגין נסיעה ללא קבלת היתר.
תמונה למזכרת: קדאפי והח"כים הערבים (צילום: באדיבות אתר panet)
היועץ המשפטי לכנסת, עו"ד איל ינון, הגיש סקירה משפטית, וממנה עלה שלוב אינה נמנית בין המדינות שהכניסה אליהן אסורה לאזרחים ישראלים. לפיכך, החליטה הוועדה, בראשות ח"כ שלי יחימוביץ', כי עצם הביקור בלוב אינו עניין לטיפולה,
ומצאה לנכון לדחות את הקובלנה שהגיש הפורום המשפטי למען א"י.
לעניין נסיעה ללא קבלת היתר מראש של הוועדה, קבעה הוועדה כי היתה במקרה הנדון הפרה של החלטת ועדת האתיקה משנת 2002. בהתאם לסמכותה בעניין זה, דנה הוועדה בעניינו של כל אחד מהח"כים בנפרד. הוועדה החליטה לא לנקוט סנקציה כלשהי נגד חברי הכנסת עפו אגבריה, טאלב א-סאנע, מוחמד ברכה, חנין זועבי וג'מאל זחאלקה. זו הפעם הראשונה שהוועדה מקבלת קובלנה בנושא זה בעניינם. הוועדה נוהגת לא להטיל סנקציה על חברי כנסת שיצאו לנסיעה בודדת ובפעם הראשונה ללא היתר.
במקביל החליטה ועדת האתיקה להניח על שולחן הכנסת את החלטתה בעניין קובלנתו של ח"כ מיכאל בן ארי (האיחוד הלאומי) נגד יו"ר חד"ש, ח"כ מוחמד ברכה. הקובלנה הוגשה בשל דברים שאמר ח"כ ברכה על ח"כ בן ארי, ובהם המשפט: "האיש הזה התנגד גם לנסיעה שלי לאושוויץ, במשלחת של חברי הכנסת, כך שהתנגדותו היא לא לאקט שאנחנו עושים. הוא מתנגד לקיומנו, זו הזיה נאצית לא פחות ולא יותר".
הוועדה ציינה את הסתייגותה מהשימוש בביטוי "נאצי" או בביטויים קשים אחרים הכוללים מוטיבים מתחום השואה. עם זאת סברה הוועדה כי יש להעניק משקל רב מאוד לחופש הביטוי של חברי הכנסת ככלי מרכזי בפעילותם הפרלמנטרית, ולזכותם להתבטא ללא חשש בעניינים ציבוריים. נוכח מדיניות זו, החליטה הוועדה לדחות את הקובלנה.