מאוחדת: הרוקח הראשי קנה תרופות מעצמו
הדו"ח החמור שמפרסם היום מבקר המדינה על קופת חולים מאוחדת מעלה חשדות גם נגד הרוקח הראשי שלה, ג'ורג' שריקי: בתוקף תפקידו, חתם שריקי על הסכם אספקת תרופות עם בית המרקחת הפרטי שלו, העסיק בו עובדי קופה, ואף קיבל 2.5 מיליון שקל על הצבת שלט "מאוחדת"
הרוקח הראשי בקופת חולים מאוחדת סיפק לקופה תרופות מבית המרקחת שלו: כך עולה מהדו"ח החמור שפרסם היום (ב') מבקר המדינה על הקופה.
עוד על דו"ח המבקר:
עובד או לא עובד?
הדו"ח מעלה כי הרוקח הראשי של מאוחדת, ג'ורג' שריקי, חתם על הסכם לאספקת תרופות למבוטחי מאוחדת עם בעל בית מרקחת הירושלמי "ג'ורג'
שריקי". מהדו"ח עולה כי שריקי, המשמש כרוקח ראשי מזה 15 שנה, נהנה כבעל בית מרקחת פרטי בהטבות ממאוחדת בהיקף של 3.7 מיליון שקלים. בתגובה לדברים, טוענים במאוחדת כי "בחודש אוגוסט האחרון הודיעה מאוחדת למבקר המדינה כי שריקי מכר את חלקו בבית המרקחת ולכן היא חידשה את ההתקשרות עם בית המרקחת".
עוד עולה מהדו"ח כי במשך 13 שנה, הועסק שריקי בקופה בלי שנקבעו תנאי עבודתו. רק באפריל 2008, במהלך הביקורת, נחתם עמו הסכם כ"נותן שירותים עצמאי". לגבי מינויו כרוקח ראשי, מציין המבקר כי "היותו של בעל בית מרקחת פרטי אחראי להתקשרויות הקופה עם בתי מרקחת פרטיים העמדה אותו בניגוד עניינים חמור". המבקר סבור שעל הקופה היה לדרוש ממנו לפרוש מעסקיו הפרטיים כתנאי להעסקה בקופה.
כך למשל מצא המבקר, כי בית מרקחת שנמצא מאות מטרים מבית המרקחת של שריקי פנה מספר פעמים וביקש להתקשר עם מאוחדת לצורך מתן שירותים למבוטחים - ונענה בשלילה. במהלך הביקורת הכינה מאוחדת נוהל מסודר בנושא התקשרות עם בתי מרקחת חיצוניים.
פתוחים עד חצות
המבקר גם מוצא פסול בשעות הפעילות של בית המרקחת, שכן נמצא ששעות אלה הוארכו והועסקו בו רוקחים שהם עובדי הקופה, דבר שהוביל להגדלת מחזור המכירות של בית המרקחת עד פי שישה מיתר בתי המרקחת שעמם היתה קשורה מאוחדת בירושלים.
בין השנים 2001 עד 2008, התקיים הסדר חריג בין בית המרקחת של שריקי למאוחדת: בית המרקחת היה היחיד בסביבתו שפעל בשעות 08:00 עד 24:00 כאשר מי שעבד בשעות שבהן יתר בתי המרקחת סגורים היו רוקחים עובדי הקופה. לפי חישובי משד המבקר עלות העסקת הרוקחים היתה עד מיליון שקל, במהלך שש שנים, מכספי הקופה שמיועדים לשירות המבוטחים.
שריקי השיב למבקר המדינה כי הארכת שעות הפעילות של בית המרקחת והעסקת רוקחים שהם עובדי הקופה נעשתה "מאחר שלא היו בסביבה בתי מרקחת שמספקים שירותים למבוטחי הקופה בשעות הערב המאוחרות".
המבקר ציין כי מדובר ב"הסדר מנהלי חריג שהפלה לטובה את בית המרקחת". עוד לפי הדו"ח, במהלך השנים קיבל שריקי הטבה חריגה של 2.5 מיליון שקלים בגין "עמלת פירסום", עבור הצבת שלט של הקופה בחזית בית המרקחת.
מחסן פרטי של תרופות
חמור מכך, בדו"ח המבקר נכתב כי שריקי החזיק "מחסן פרטי" של תרופות בסך עשרות אלפי שקלים, חלקן אינן כלולות בסל. את התרופות קיבל חינם מחברות התרופות, והן חולקו חינם לבכירים בהנהלת הקופה, לאנשי משרד הבריאות ולאישי ציבור. כפי שמגדיר זאת המבקר, "עולה חשש לחלוקת טובות הנאה למקורבים ולבעלי סמכות שלטונית וניסיון להסתרת פרטים".
מבקר המדינה מציין כי בין הבכירים שקיבלו תרופות חינם מהמחסן הפרטי של שריקי היה המנכ"ל הקודם עוזי סלנט ש"היה שרוי במצב של ניגוד עניינים אישי
חמור" ושהרוקח סיפק לו תרופות יקרות שאינן כלולות בסל לטיפול בקרובת משפחה מדרגה ראשונה. עוד מציין הדו"ח כי בין אלו שזכו לטובות הנאה ישנה גם "אישיות משפטית בכירה"
הקופה מסרה בתגובה לסוגיית מחסן התרופות כי "שריקי לא ניהל כל רישום מסודר, לא של מי שקיבלו את התרופות ולא של סוגי התרופות או כמויותיהן".
הממצאים לגבי ג'ורג' שריקי הועברו לידיעת יועץ המשפטי לממשלה, בשל חשש לעבירה על החוק. על הממצאים שמצא מעיר המבקר: "מדובר בכשל אישי חמור ומתמשך של הרוקח הראשי, שניצל את מעמדו בקופה להשגת ייתרונות עסקיים וקבלת הטבות כספיות ניכרות לבית המרקחת שבבעלותו, ניצול העולה עד כדי חשש לפגיעה בטוהר המידות", כותב המבקר.