הרפורמה בשכר המורים: יעבדו 40 שעות בשבוע?
האווירה אמנם אופטימית, אך בארגון המורים ובמשרד האוצר ממתינים בדריכות לחתימה על הסכם השכר שבו מסתמנות שלוש חלופות עיקריות. שתיים מבין התוכניות כוללות שדרוג בשכר, לצד תוספת משמעותית בשעות העבודה
המשא-ומתן בין האוצר לבין נציגי ארגון המורים הגיע לנקודת הכרעה, ובימים הקרובים יגיעו שני הצדדים לישורת האחרונה: חתימה על הסכם שכר עם משרדי החינוך והאוצר - או פיצוץ במשא-ומתן, שיביא את המורים לנהל מאבק ציבורי חדש.
"המשא-ומתן עומד להסתיים בימים אלה", כתב בסוף השבוע יו"ר ארגון המורים, רן ארז, לחברי ארגונו. "עדיין איננו יודעים אם הוא יסתיים בחתימה על הסכם קיבוצי, כפי שאנו מעוניינים, או אם לא. ברור שאלה הם ימים של הכרעה, קרי: השגת הסכם שיניב במשא-ומתן או השגתו באמצעות מאבק".
על-פי המתווה המסתמן, יכריעו המורים בין שלוש חלופות שונות, כאשר השתיים הראשונות כוללות רפורמה כוללת בתנאי העסקתם ושדרוג השכר שמותנה בתוספת שעות העבודה. לפי החלופה השלישית, יישארו תנאי ההעסקה כפי שהם תוך שיוסכם על עדכון שחיקת השכר בשנים האחרונות.
הראשונה מבין החלופות דומה במהותה לרפורמת "אופק חדש", שהונהגה בהסתדרות המורים לפני כשנתיים. משמעות הדבר היא כי שעות העבודה של המורים יעלו מ-24 בכל שבוע ל-36, ובתמורה היא יזכו לתוספת של 26 אחוזים בשכרם.
כמו כן, תכלול הרפורמה שורה של התאמות והטבות בהתאם לצרכי המורים במערכת החינוך העל-יסודית - בכל הקשור להכנה לבגרויות, מרכיב שאינו קיים בהסכם "אופק חדש" של מורי בתי הספר היסודיים. עם זאת, בחירה בתוכנית זו צפויה לעורר ביקורת בקרב חלק מהמורים, שטוענים כי ניתן היה לחתום על הסכם בעל אופי דומה כבר לפני כשלוש שנים - כשיוזמה ברוח "אופק חדש" הוצאה גם לארגון המורים ונדחתה על-ידי הנהגתו.
עוד כסף או זמן פנוי?
לפי החלופה השנייה, יועלו שעות העבודה השבועיות של המורים ל-40 - בתמורה לתוספת שכר של 42 אחוזים. גם מתווה זה מעורר ביקורת, שכן מורים רבים חוששים כי הדבר יגזול את כל זמנם הפרטי - במיוחד לנוכח מטלות רבות שהם נאלצים לבצע בכל מקרה בביתם, דוגמת בדיקת עבודות ומבחנים.
נוסף על כך, בשתי אותן חלופות יזכו המורים לתוספת שכר בגובה שישה אחוזים, בהתאם לסיכום שהושג לאחרונה בין האוצר לבין ההסתדרות באשר לכל עובדי המגזר הציבורי.
בהצעה השלישית ישאר היקף המשרה על 24 שעות עבודה בשבוע, ומתן תוספת שכר של שלושה אחוזים, שיצטרפו לששת האחוזים שיקבלו בתוספת עובדי המגזר הציבורי.
הסכם השכר כולל את העברתם של המנהלים לעבודה לפי תקן של 24 שעות שבועיות, שעליהם הם יקבלו שכר של 42 שעות עבודה.
מארגון המורים נמסר כי "התקיימה ישיבה עם משרדי החינוך והאוצר. הכיוון נראה חיובי, אך טרם התקבלה החלטה וכל החלופות נבדקות". ממשרד החינוך נמסר כי "מתקיים משא-ומתן עם ארגון המורים, לקידום מעמד המורים ושיפור שכרם".