דיווח: בריטניה תשלם מיליונים לעצורי גואנטנמו
הממשל בלונדון כנראה מעדיף להימנע ממשפט מתוקשר ויקר, ועל פי דיווח ה"טלגרף" הסכים לשלם מיליוני לירות שטרלינג לחשודים בטרור שטוענים כי עונו במחנה המעצר האמריקני בקובה
שבעה חשודים בטרור שהיו עצורים במחנה האמריקני במפרץ גואנטנמו שבקובה יקבלו מיליוני לירות שטרלינג מהממשל בלונדון על מנת שלא יגישו תביעה בגין התעללות נגד שירותי הביון הבריטיים. ככל הנראה, הממשל בבריטניה החליט על המהלך כדי למנוע חשיפת מידע על פעילות מסווגת במהלך המשפט.
עיתון "הטלגרף" הבריטי דיווח הלילה (ג') על המהלך והוסיף כי אחד העצורים לשעבר,ביניאם מוחמד, צפוי לקבל יותר ממיליון לירות שטרלינג. מוחמד, תושב בריטניה שחזר לממלכה בשנה שעברה טוען כי עבר עינויים במחנה גואנטנמו. סיפורו קיבל חשיפה תקשורתית גדולה ומאבקו בממשל נתמך כלכלית על ידי ארגוני זכויות אדם.
השבעה טוענים כי הממשל הבריטי ידע שעברו עינויים כשהיו עצורים בקובה, ואף כי אנשי ה-MI5 וה-MI6 היו שותפים למעשים. ככל הנראה, אנשי שירותי הביון היו אלו שדחפו את הממשל בבריטניה להגיע עם השבעה לעסקה מחוץ לבית המשפט, כדי להימנע מחשיפת פרטים לגבי פעילותם. בכירים ביטחוניים בבריטניה היו עד עתה במתח גדול, כיוון שעוד לפני שהחל המשפט, דלפו כבר פיסות מידע שהוגדרו כ"מסכנות את הביטחון הלאומי".
עציר במחנה גואנטנמו. טוענים שהביון הבריטי שיתף פעולה (צילום: AP)
שיקול נוסף בקבלת ההחלטה היו לבטח גם העלויות הכבדות של ניהול משפט מסוג זה, שעשויות להגיע לעשרות מיליונים. המשפט צפוי היה להתמשך כעשר שנים. ה"טלגרף" מדווח כי סוכנויות הביון הבריטיות נאלצו לגייס עשרות עורכי דין, ולהפסיק כמה מבצעים כדי לעבור על כתבי הטענות שהתפרסו על פני 250,000 עמודים. ראש הממשלה, דיוויד קמרון אף הזהיר מפני "שיתוק על ידי ניירת" של ארגוני המודיעין בממלכה.
לשכתו של קמרון אישרה אמש כי אכן הושגה עסקה עם הקבוצה ופרטיה יפורסמו בהמשך היום. גורמים רשמיים סירבו להתייחס לדיווחים בדבר תשלום פיצויים, ולא ברור כמה מפורט יהיה הדיווח הממשלתי הרשמי.
ביולי הודיע ראש ממשלת בריטניה כי חקירה רשמית של הטענות תחל רק כשיסתיימו כל התביעות. כשתחל החקירה, היא צפויה להתמקד בעצם מעצרם של אזרחי בריטניה וכאלו המחזיקים בתעודת תושב ובתקופה שבילו במחנה בגואנטנמו. בנוסף ייבחנו הטענות בדבר העינויים שעברו במקום, והאם הביון והממשל הבריטי היו מודע לדברים. אחת הטענות שעלו היא כי הבריטים סיפקו לחוקרים האמריקנים שורה של שאלות.