שתף קטע נבחר

מ-1 בינואר חיסון ל"רוטה" - חינם לכל התינוקות

לאחר סחבת של שנים, נכנס החיסון רוטטק נגד הקאות ושלשולים לשגרת החיסונים של ילדי ישראל. החיסון יינתן בטיפות דרך הפה לכל התינוקות מגיל 6 שבועות בשלוש מנות. המשמעות: מניעת אשפוזים מהתייבשות אצל 95% מהתינוקות

ישראל מתקדמת בתחום החיסונים: לאחר עיכובים שנמשכו שנים בשל מחסור בתקציב, נכנס סופסוף החיסון רוטטק נגד נגיף ה"רוטה" הקשה, לשגרת חיסוני טיפת חלב. מתחילת 2011 הוא יינתן לכל התינוקות בישראל מגיל 6 שבועות, בשלוש מנות. החיסון יינתן חינם באמצעות אחיות טיפת חלב, ללא צורך במרשם רופא. 

 

פוגע במעל חצי מיליון בשנה

מדי שנה מתאשפזים ברחבי העולם כ-600 אלף תינוקות וילדים שנפגעו מנגיף ה"רוטה". הנגיף מופרש בצואה וברוב המקרים מדבק עקב שטיפת ידיים לא נאותה ומגע עם משטחים וצעצועים נגועים. כמה מחקרים הראו כי הנגיף עלול לעבור

גם באוויר ולהדביק דרך מערכת הנשימה. נגיף הרוטה פעיל במיוחד בחודשים נובמבר עד אפריל, אולם נוטה להדביק גם בעונת הקיץ. עיקר הסכנה להידבקות בנגיף קיימת בגילאי חצי שנה עד שנתיים.  

 

הסכנה הגדולה ביותר בשלשולים היא התייבשות, וכתוצאה ממנה איבוד נתרן ואשלגן - שני מלחים החשובים לתפקוד רקמות הגוף. חלק מהתינוקות סובלים מאובדן נוזלים רב כל כך, עד שצריך לאשפז אותם ביחידה לטיפול נמרץ. במדינות מתפתחות, הנגיף הוא אחד הגורמים המובילים בתמותת תינוקות.  

 

בישראל משווקים מזה כשלוש שנים שני חיסונים נגד נגיף ה"רוטה". האחד הוא רוטטק והשני - רוטריקס, ושניהם ניתנים בשתי מנות. שני החיסונים ניתנים בטיפות דרך הפה החל מגיל 6 שבועות. ניסויים שנערכו בעשרות אלפי תינוקות מצאו כי החיסון הצליח למנוע עד 98% מהמקרים החריפים של שלשולי רוטה, ומנע תמותה ואשפוזים בשל התייבשות קשה.

  

עד כה ניתן היה לקבל את החסון באמצעות מרשם מיוחד מהרופא, תמורת עלות של מאות שקלים. אשתקד הוסיף סגן שר הבריאות יעקבה ליצמן את החיסון לשגרת החיסונים של טיפת חלב, ובכך הצטרפה ישראל למדינות מערביות רבות בהן ניתן החיסון לכל התינוקות בשגרה. באחרונה עברו אחיות טיפת חלב של משרד הבריאות ושל שרותי בריאות כללית תדרוך לגבי מתן החיסון, הן נשלחו לתחנות השונות ויינתנו לכל התינוקות מ-1 בדצמבר בחינם, ללא צורך במרשם רופא. החיסון יינתן בטיפות החלב בגילאי חודשיים, ארבעה, וששה חודשים.  

 

"ההידבקות הראשונה - הקשה ביותר"

"אין ילד שלא יחלה לפחות פעם אחת עד גיל שנתיים בנגיף", אומרת ל-ynet ד"ר מיכל שטיין, מומחית למחלות זיהומיות בילדים במרכז הרפואי וולפסון, "ההידבקות הראשונה בנגיף היא הקשה ביותר, שעלולה לגרום להתייבשות, לצורך בעירוי נוזלים ולאישפוז. בכל שנה נזקקים בישראל כ-4,000 ילדים לאישפוז עקב הנגיף הזה. החיסון בא לחקות את הזיהום הראשוני ולגרום ליצירת נוגדנים נגד הנגיף כך שההידבקויות הבאות יהיו קלות ולא יביאו למחלה משמעותית".  

 

- הורים רבים חוששים מפני מתן חיסונים רבים, בטענה שהם גורמים לעומס על גוף התינוק.

ד"ר שטיין: "מערכת החיסון של תינוק יכולה להגיב לכ-100 אלף אורגניזמים שונים, בהם חיידקים, וירוסים, פטריות וטפילים, לכן מתן חיסון נגד עשרה חיידקים

ונגיפים יעשה שימוש בסך הכל במאית האחוז מהיכולת של מערכת החיסון. כמות המרכיבים אליהם מגיבה מערכת החיסון בחיי היום יום של התינוק היא עצומה, וכמות המרכיבים הללו בחיסונים היא מזערית באופן יחסי. כן, אין שום חשש מ'עומס' על מערכת החיסון כתוצאה ממתן חיסונים".  

 

- מדוע החיסונים ניתנים רק לתינוקות? 

ד"ר שטיין: "החיסונים נבדקו רק בתינוקות עד גיל 8 חודשים, ולכן קיבלו בעולם אישור למתן החיסון רק עד לגיל זה. החיסונים נבדקו על עשרות אלפי ילדים ונמצאו בטוחים ויעילים. מאז חוסנו מיליוני תינוקות ברחבי העולם בחיסון".


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חינם, ללא צורך במרשם רופא. אילוסטציה
צילום: AP
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים