שתף קטע נבחר
 

הופך שיער פגום לבריא? 10 הבטחות של שמפו

רבים מסוגי השמפו מבטיחים להפוך את שערכם למה שתמיד חלמתם שהוא יהיה: חזק, מבריק, צעיר ואנרגטי. לפני שיבטיחו לכם שמפו שגם תולה כביסה, כדאי שתקראו לאילו תוויות מומלץ להאמין. פרופ' אריה אינגבר, מנהל מחלקת עור בהדסה, מסביר

דפי תכשירי השיער עמוסים בשפע בקבוקים של שמפו המיועדים לכל סוגי השיער: גלי, עדין, חלש, יבש, צבוע, אפור, בלונדיני, מתולתל – והשערה עוד נטויה. בדרך כלל מופיעה גם הבטחה לשפר את מראה השיער בהתאם לאופיו: להוסיף נפח או להקטינו, לרכך, להקנות זוהר וברק, לטפח את התלתלים, לבנות מחדש את סיבי השיער ההרוסים, להגן מפני נזקי השמש, להאט את קצב ההזדקנות ולהעמיק את הצבע. נשמע מבטיח, אבל האם ההבטחה גם מתקיימת?

 

פנינו לשלושה מומחים מובילים בתחומם בבקשה שיבחנו את ההצהרות המופיעות על גבי התווית של כל שמפו ושמפו ויספקו תשובה פשוטה: האם יש כיסוי להבטחות היצרנים? שלפנו עשר הצהרות שונות אקראית מתוויות סוגי השמפו למיניהם, והמסקנות - לפניכם.

 

1. ההבטחה: להעניק אנרגיה לשיער דליל או עדין

תוויות רבות מבטיחות כי השמפו מעניק אנרגיה לשיער, ואכן רבים מתכשירי השמפו מכילים קפאין. שערי אינו דליל ובוודאי שאינו עדין, אבל כשקראתי את ההבטחה הזאת לא יכולתי שלא לתהות: מה עושות שערות אנרגטיות בזמן שהראש רק רוצה לישון?

 

"כמו שאי אפשר לעודד סוס מת לדהור, כך אי אפשר להעניק אנרגיה לאיבר מת", מסביר ד"ר עוזי רייס, ד"ר לביוכימיה, חברת הקוסמטיקה Avanova, המייצרת תכשירי קוסמטיקה. "הקפאין נחשב לרכיב ממריץ, ויש לו השפעה מיטיבה על עור הקרקפת ולא על השיער. הוא תורם לזרימת דם מוגברת ומואצת בקרקפת וכך יותר חמצן וחומרי הזנה מגיעים לשורשי השיער, אולם זה לא מבטיח צמיחה טובה יותר של השיער".

 

השורה התחתונה: שמפו יכול להגמיש את השערה ולספק לשיער נפח, אך לא לספק לו אנרגיה.

 

2. ההבטחה: להפחית את שבירת השיער כתוצאה מקשקשים

לצד המילה "עמידות", לרוב מופיעה על התווית הערה שהשמפו מסייע בהפחתת שבירת השיער כתוצאה מקשקשים. האם קשקשים גורמים לשבירת השיער?

 

"קשקשים אינם גורמים לשבירת השערה, ושום שמפו אינו יכול להאריך את חייה ולשמור על עמידותה", מסביר ד"ר אלכס גינזבורג, רופא עור, מומחה להשתלות שיער והתקרחות.

 

"לעתים הקשקשת נגרמת מפטריית עור, ולכן מרבית סוגי השמפו נגד קשקשים מכילים השפעה מקומית נגדה", מוסיף ד"ר יצחק קונפינו, מומחה ברפואת עור, מין ושיער, מכבי שירותי בריאות, ומנהל השירות לרפואת עור בילדים, המרכז הרפואי וולפסון. "קשקשים בדרגה קלה הם תופעה טבעית הנגרמת כחלק מהתחדשות התאים בקרקפת, וכל שמפו יכול לסייע להקלת התופעה. כשהקשקשת משמעותית יותר ומלווה בדלקת עור סבוראית, היא עלולה לגרום להגברת נשירת השיער. שימוש בשמפו ייעודי, במקביל לטיפול רפואי, עשוי לצמצם את הנשירה באמצעות ניקוי והמסה של הקשקשת על הקרקפת".

 

השורה התחתונה: קשקשים אינם "שוברים" את השערה, אך בדרגת חומרה גבוהה הם עלולים לגרום לנשירה. שמפו וטיפול מתאים יתרמו לצמצום הנזקים.

 

3. ההבטחה: למנוע את נזקי השמש

כבר ידוע שמי שנחשף לשמש בלי להימרח במסנן קרינה יתקמט בשלב מוקדם יותר בחייו ויעלה את הסיכון שלו ללקות בסרטן העור. האם זהו הדין גם בנוגע לשיער שלנו? האם די במסנן קרינה כדי להגן עליו מפני נזקי השמש?

 

"השיער אכן נפגע כשהוא נחשף לשמש, אך איני מכיר שמפו שמסוגל להגן עליו מפניה", מסביר ד"ר קונפינו. "חומרי סינון הקרינה בשמפו אינם תורמים להגנה על השיער, מאחר שהחומרים נשטפים מהשיער בעת המקלחת. לפי מה שראיתי במחקרים ובמאמרים, שמפו עם מקדם הגנה אינו מסוגל להגן על השיער".

 

השורה התחתונה: שמפו אינו יכול להגן על השיער מפני השמש, וכנראה גם לא על עור הקרקפת.

 

4. ההבטחה: להעמיק את הגוון הטבעי לשיער בהיר ובלונדיני

קריאת הצהרת היצרן החזירה אותי למחוז ילדותי. בשעה ששיחקתי עם חברתי, סידרה אמה את שערה ואמרה באנחה: חבל שאין שמפו שיכול לשמר את הגוון הבלונדיני שלך. והנה, 30 שנה אחרי (חברתי כבר מזמן לא בלונדינית), כשאני מביטה בשמפו, כל מה שאני רוצה זה לצעוק: "מרים, הנה השמפו שחלמת עליו".

 

"השמפו עשוי להגן על פיגמנט השיער במידה מסוימת, ללא קשר לגוון הטבעי או המלאכותי", מסביר ד"ר רייס. בשונה מד"ר קונפינו, ד"ר רייס מאמין כי "שמפו המכיל מסנן קרינה שמצליח להיספח לשערה, ’בולע’ חלק מקרני השמש המזיקות. כתוצאה מכך פיגמנט השערה עשוי להיות מוגן חלקית".

 

ואולם, יש לסייג ולומר: גם אם בשמפו יש מסנן קרינה, לא בטוח שהוא מצליח להסתפח לשערה ולהגן עליה ועל הפיגמנט, וגם אם כן - הרי שבין מסנן הקרינה לשערה יש קשר חשמלי רופף מאוד, ודי בפעולות פשוטות כמו סירוק או מקלחת כדי לנתק אותו ובכך לבטל את השפעת ההגנה על צבע השיער.

 

השורה התחתונה: שמפו עשוי להגן חלקית ולזמן קצר מאוד על גון השיער, ללא קשר לצבע בלונדיני.


זה לא השמפו, אלא הגנים. בלונדינית טבעית בפעולה (צילום: רויטרס)

 

5. ההבטחה: לטפח את התלתלים

אם אתם נמנים עם אלה שנולדו מתולתלים, ודאי תשמחו לדעת שהשוק מציע שמפו שמבטיח לטפח אותם. האם יש כיסוי להבטחה?

 

"השמפו בהחלט מסוגל לצפות את השיער בחומרי לחות, ריכוך והגמשה ולהוסיף לו נפח, ובכך לסייע לתלתל להיראות טוב יותר", מסביר ד"ר רייס.

 

השורה התחתונה: כן, השמפו יכול לטפח את התלתלים שלכם.

 

6. ההבטחה: להפוך שיער דהוי ופגום למבריק ומלא חיים

נזקים סביבתיים כמו חשיפה ליובש, לצבע ולכלור פוגעים בשכבת הקרן של השערה (הקוטיקולה), ובכך גורמים לשיער לדהות. האם שמפו מסוגל להחזיר לו את הברק ולעורר אותו לחיים?

 

"השיער בנוי בעיקר מקרטין, חלבון סיבי הבונה גם את הציפורניים", מסביר ד"ר רייס. "כשהמים המצויים בו מתאדים, השיער נראה כמו צמח שנבל: דהוי, עמום ופחות מלא. השמפו מסוגל לספק לו זוהר וברק זמני, בתנאי שהנוסחה של ההרכב שבו מצליחה להחדיר לשיער לחות ולצפות את השכבה החיצונית שלו בחומרים המקנים לו מראה אחיד. אולם השפעת החומרים האלה על השיער זמנית, ונעלמת כעבור שעות עד ימים ספורים".

 

השורה התחתונה: השמפו מבטיח ומקיים, אבל לטווח קצר.

 

7. ההבטחה: לעכב את הזדקנות השיער

סל האנטי אייג’ינג גדוש בטיפולים ובתכשירים שמבטיחים להאט את תהליך ההזדקנות. האם גם השמפו נכלל בקטגוריה הזאת? לפי הצהרת היצרן, כן. ההסבר על גבי התווית: "מבוסס על טכנולוגיה המעכבת את תהליך הזדקנות השיער

ועור הקרקפת ומאזנת את עור הקרקפת".

 

"אכן נשמע מפתה. אמנם עם השנים השיער עובר תהליך הזדקנות ונעשה פחות עמיד ונטול ברק, רעננות וגמישות", מסביר ד"ר אלכס גינזבורג, "אבל למרבה הצער שום שמפו לא יכול לשנות את המצב. גם 'איזון הקרקפת' לא אומר הרבה. שמפו יכול להסיר שמנוניות או לשמן קרקפת יבשה, אך הוא לא יכול לאזן את עור הקרקפת".

 

השורה התחתונה: הבטחה ללא ביסוס מדעי.

  

8. ההבטחה: לחזק את השערה

שיער שנחשף רבות לפן, צבע, כלור ולשאר כימיקלים, נעשה שביר. בדיקה פשוטה תוכיח לכם זאת: החזיקו את השערה בשתי הידיים, ומתחו אותה קלות. נקרעה? אם כן, כל שנותר לבדוק הוא אם שמפו יכול לשנות את המצב.

 

"אי אפשר לחזק את השערה או את שורשי השיער", מסביר ד"ר גינזבורג. "כאמור, שמפו אינו יכול לחדור לעור הקרקפת, וטוב שכך, אחרת היו חודרים לתוכו חיידקים ושאר כימיקלים המצויים בשמפו ובחומרי צבע, וגורמים להרעלה".

 

השורה התחתונה: בלתי אפשרי לחזק את השיער או את שורש השערה.


שמפו לא יכול לחזק שיער (צילום: קובי קואנקס)

 

9. ההבטחה: להגן על שיער העובר עיצוב בחום (פן, החלקה או סלסול)

האם אפשר לחמם את השיער בפן או לחשוף אותו לכימיקלים, ובכל זאת להגן עליו מפני הנזקים באמצעות שמפו?

 

"עיצוב השיער בחום, החלקות וחמצונים עלולים לפגוע בשיער ולהחריף את נטיית השערה לשבירה", מסביר ד"ר קונפינו. "כדי להגן על השיער כדאי להמעיט את המגע עם חומרים מגרים, החלקות, חימום בפן וקרינת השמש. אני בספק אם אכן קיימים בשמפו חומרים שאינם נשטפים במים ומצליחים לחזק את השיער בחשיפה לחימום".

 

השורה התחתונה: הבטחה שאינה מגובה מדעית.

 

10. ההבטחה: לבנות את השיער מחדש

לא בכדי יצרני השמפו אוהבים להשתמש במונח "בנייה". בשערה יש אבני בניין (קרטין), והיא מצופה בתאים מתים דמויי רעפים, אך אין בה עצבים וכלי דם.

 

"תהליך הבנייה מתרחש בחלק הפנימי של השערה, שנמצא בזקיק השערה ומתחת לעור הקרקפת. מאחר ששום שמפו אינו יכול לחדור אל תוך הקרקפת, אין לו אפשרות להתערב בבניית השערה", מסביר ד"ר גינזבורג.

 

השורה התחתונה: בלתי אפשרי לבנות את השיער מחדש.

 

ייעוץ מקצועי: פרופ' אריה אינגבר, מנהל מחלקת עור, בית חולים הדסה עין כרם

 

לא לחפף - כך תשתמשו בשמפו ובמרכך נכון

1. השתמשו בתכשיר השיער באופן קבוע

החלפת סוגי שמפו עלולה לגרום לקשקשים בעור הקרקפת וליובש בשיער. בחרו במוצר המתאים לשיער והשתמשו בו באופן קבוע. מותר להחליף שמפו כל עוד הוא מותאם לסוג השיער.

 

2. אחד בתוך אחד

שמפו ומרכך המשולבים במוצר אחד אינם מהווים פתרון עבור בעיות השיער השונות, ויעילותם פחותה בהשוואה לשני מוצרים נפרדים.

 

3. עסו את הקרקפת

ככל שחפיפת השיער תהיה יסודית יותר ובתדירות הנכונה בהתאם לאופי השיער ולסוגו, התוצאה תהיה איכותית יותר. עיסוי עדין לעור הקרקפת מסייע בחידוש תאי העור.

 

4. אל תשאירו את המרכך לזמן ממושך

השארת המרכך על השיער לזמן ארוך לא מבטיחה שהוא יהיה רך ונעים יותר. השאירו אותו על השיער למשך הזמן המומלץ על גבי האריזה. השיער חייב "לנשום", וכל חומר המבוסס על קרם עלול לחסום את הנקבוביות בקרקפת ואת שכבת הקשקשים ובכך להכביד על תנועתו של השיער.

 

5. תדירות החפיפה תיקבע בהתאם לסוג השיער שלכם

תדירות החפיפה משפיעה על מידת השומניות המופרשת מהקרקפת.

  • חפיפה יומיומית מתאימה בעיקר לבעלי שיער דק או דליל ולבעלי תספורות קצרות.
  • חפיפה פעמיים־שלוש בשבוע מתאימה בעיקר לבעלי שיער ארוך, מלא או מתולתל.
  • חפיפה פעם־פעמיים בשבוע מתאימה בעיקר לבעלי שיער יבש מאוד, מקורזל ונפוח, או לבעלי שיער שעבר תהליכים כימיים כמו סלסול, החלקה או צביעה.

 

ייעוץ מקצועי: שמעון ואקנין, מעצב שיער מרשת מספרות A-TO-Z


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מה לקרוא על התווית לפני החפיפה?
צילום: index open
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים