"שורפי שומן": עוזרים בהרזיה או עבודה בעיניים?
בשוק הדיאטות ישנו מגוון רחב של חומרים עליהם מתנוססת ההבטחה "שורפי שומן". האם בכלל קיים חומר שיכול לעשות זאת ללא דיאטה ופעילות גופנית? ואילו סכנות עלולות להיות טמונות באותם חומרים? מדריך
לכל אורך השנה אנו נחשפים לאין ספור פרסומים אודות חומרים שונים המבטיחים לנו ירידה מהירה בשומן, הצרת ההיקפים, שניפטר מהסנטר הכפול או מהכרס הרופסת. לא פעם אותם פרסומים לטבליות הקסם האגדיות עלולים לגרום לנו להתבלבל ולהאמין שטבליה אחת ליום תעשה עבורנו את כל העבודה, בעוד שאנחנו יכולים לשבת רגל על רגל ולא לעשות דבר.
אבל לפני שאתם רצים ליטול את אותן טבליות פלא כדאי שתדעו מה מסתתר מאחורי השם המפוצץ "שורף שומן", אילו מרכיבים הוא מכיל, והאם הם באמת עומדים בהבטחות לירידה מהירה באחוזי השומן.
בכל מקרה, לפני תחילת השימוש בכל אחד מהחומרים שמוזכרים בכתבה יש לשקול היטב את התועלת מול הסיכון. בנוסף, לסובלים ממחלות כמו סוכרת, בעיות בלחץ הדם או בעיות קארדיוואסקולריות כאלו ואחרות, מומלץ להימנע משימוש בשורפי שומן.
שורפי שומן: מה מסתתר מאחורי ההבטחה?
נתחיל בהפגת החלום הורוד שעלול להימצא אצל חלק מאיתנו: שורפי השומן, כאשר הם עומדים בפני עצמם, לא שווים את הקופסה בתוכה הם נמכרים. הכוונה בכך היא שאם תעשו שימוש בהם בלבד, השינוי הגופני שתראו יהיה מזערי, אולי אפילו אפסי, ולכן במקרה כזה פשוט חבל על הכסף שתוציאו עליהם.
אך האשמה היא לא רק בכם. בשוק "שורפי השומן" ישנן חברות רבות המייצרות תכשירים שהקשר בינם לבין שריפת שומן הוא אפסי, ולכן אינו מועיל בדבר.
אך ישנן גם חברות שמוצריהן אמנם יכולים להועיל, בצורה כזו או אחרת, לשריפת שומן מוגברת, אך לרוב הן לא מסבירות כיצד יש להיעזר בתוסף בצורה הטובה ביותר, וכתוצאה מכך גורמות להטעיה של הצרכנים, במכוון או שלא. אותם שורפי שומן שיכולים לסייע בתהליך ההרזיה מבוססים על מספר רכיבים עיקריים ופעילים שמטרתם היא לסייע בתהליך חמצון השומן ביעילות ובמהירות. בכתבה הבאה נדון בחלק מבין אותם מרכיבים, כדי לעשות מעט סדר בנושא.
קפאין (Caffeine)
הקפאין נחקר במשך עשרות שנים בהקשר להשפעתו על התרמוגנזה (עלייה בהוצאת אנרגיה מעבר לחילוף החומרים) בגוף האדם. עד היום קיימים חילוקי דעות בספרות המדעית לגבי שאלת יעילותו של הקפאין בהגברת ההוצאה האנרגטית (Energy Expenditure) והפחתת הצריכה הקלורית (Food Intake), אך ידוע שהוא מסייע בניוד חומצות השומן מתאי השומן אל מחזור הדם ושריפתם בצורה יעילה יותר. בנוסף ידוע כי הוא מסייע להגברת תחושת האנרגיה והנמרצות לאורך היום, ובמיוחד לאורך האימון.
הבעיה המרכזית בקפאין היא שהגוף שלנו מסתגל אליו במהירות (לאחר מספר ימי שימוש) ולכן השפעתו פוחתת. על פי רוב המחקרים, על מנת ליהנות מהשפעת הקפאין לאורך זמן, יש לבצע הפסקה בשימוש מדי כמה ימים. ההמלצה היא להשתמש בקפאין למשך ארבעה ימים רצופים ולאחר מכן לעשות הפסקה למשך שלושה ימים מלאים. ההפסקה צריכה לכלול גם תה, קפה ומשקאות מוגזים המכילים קפאין. באופן שימוש שכזה ניתן יהיה ליהנות מתחושות הנמרצות והאנרגיה שתוארו לעיל בצורה יעילה יותר.
בטיחות השימוש בקפאין: קפאין (כשורף שומן) הוא אחד החומרים הבטוחים לשימוש. המנה הקטלנית (Lethal Dose) לטווח קצר היא חמישה עד 10 גרם ליום, כמות השווה ל-75 כוסות קפה שחור, 125 כוסות תה או 200 פחיות קולה. לטווח הארוך ישנם חילוקי דעות לגבי השפעת צריכת הקפאין על בריאות הגוף. בעקבות צריכת קפאין מוגברת (מעל 200 מ"ג על פי רוב המחקרים) עולה לחץ הדם הסיסטולי והדיאסטולי, ויורד חזרה לטווח הנורמלי לאחר שעה עד שעתיים. רוב שורפי השומן החוקיים בישראל מכילים 100-200 מ"ג קפאין לטבליה.
אפדרין (Ephedrine)
אפדרין הוא חומר שנמצא בצמח האפדרה (Ephedra). צמח האפדרה מצוי באופן נרחב בסין ובמונגוליה, שם שימש לאורך אלפי שנים כחומר ממריץ. חשוב לציין שכיום האפדרין אינו מאושר לשימוש על ידי ה-FDA (מנהל המזון והתרופות האמריקני) בגלל תופעות הלוואי שלו.
בשל הסכנות שיש בו הוא אינו מומלץ, וכמובן אסור לשימוש גם בישראל.
האפדרין פועל בשני מנגנונים. האחד, שהוא כנראה העיקרי, הוא על ידי הגברת הפרשת נוראדרנלין (מוליך עצבי מעורר) ואדרנלין מבלוטת האדרנל. מנגנון נוסף מסייע להגברת התרמוגנזה ברקמת השומן החומה ובניצול מאגרי השומן כמקור אנרגיה.
ממחקרים שבוצעו בבני אדם עלה כי ההוצאה האנרגטית עולה בכ-10% בעקבות שימוש באפדרין. שלא כמו שימוש בקפאין, כאשר עושים שימוש בחומר זה האפקט נשמר למשך מספר חודשים, מה שמצביע על הסתגלות מועטה של הגוף לשימוש באפדרין.
בטיחות השימוש באפדרין: כאמור, ה-FDA אסר את השימוש והמכירה של האפדרין בעקבות השפעתו השנוייה במחלוקת על המערכת הקרדיוואסקולרית (לב וכלי דם). מחקרים מצאו ששימוש באפדרין יכול להעלות בעקביות את לחץ הדם, להגביר את קצב הלב, להעלות את ריכוז הגלוקוז ולהפחית את ריכוז האשלגן בזרם הדם. לכל אלו ישנן השפעות שעלולות לסכן את המערכת הקארדיוואסקולרית בגוף האדם. בנוסף, נמצא קשר בין השימוש באפדרין לבין סימפטומים פסיכיאטרים, שיבושים במערכת העצבים, ובמערכת העיכול העליונה.
ל-קרניטין
חומצת האמינו ל-קרניטין מצויה בכמות מסויימת על המיטוכונדריה שבתא. תפקידה של המיטוכונדריה הוא לייצר אנרגיה ולספק לתא את הדרוש לו לקיומו. תפקידה העיקרי של חומצת האמינו ל-קרניטין הוא להכניס את חומצות השומן לתוך המיטוכונדריה בכדי לייצר מהן אנרגיה.
הוספה מלאכותית של חומצת האמינו ל-קרניטין אמורה להגביר את הכנסת השומן מהדם אל השריר, מה שנשמע על פניו כמשהו שטוב לגוף. אך מה שהחברות המוכרות תוסף זה אינן מספרות לכם הוא שמרבית המחקרים שנעשו לגבי הוספה של ל-קרניטין לאנשים בריאים מצאו כי למרות ההוספה לא נמצא שינוי משמעותי בריכוזה במעטפת המיטוכונדריה ולא נראה שינוי חיובי כלשהו.
כל התוספים המבוססים אך ורק על חומצת האמינו ל-קרניטין כנראה שאינם יעילים כלל בהגברת תהליך הכנסת חומצות השומן למיטוכונדריה ושריפת השומנים בגוף האדם, ולרוב מוצר זה יהיה פשוט בזבוז של כסף.
ציטרוס אורנטיום (C.Aurantium)
הציטרוס אורנטיום, או בשמו האחר "תפוז מר" (Bitter Orange), הוא פרי שכמעט ואינו משמש למאכל אדם בשל טעמו החזק והמריר. בכמה מקומות בעולם, כמו אירן ומקסיקו, מבשלים אותו ומכינים ממנו תבלינים ורטבים מסוימים. השימוש הנפוץ בציטרוס אורנטיום
הוא בתכשירים רפואיים שונים, ביניהם תוספים כמו שורפי שומן.
שניים מהחומרים הנמצאים בתוך ציטרוס אורנטיום נקראים סינפרין ואוקטופאמין. הסינפרין מצוי באופן טבעי בבלוטת יותרת הכליה (האדרנל) בגוף האדם. אוקטופאמין מצוי במערכת העצבים בגוף האדם. שני החומרים יכולים לסייע בתהליך חמצון השומן ובהגברת רמות האנרגיה והמרץ.
החומרים הנמצאים בציטרוס אורנטיום יכולים להפעיל מנגנוני תרמוגנזה ברקמת השומן. אחד המחקרים הבודדים שהצליח להוכיח את יעילותו של הפרי בהגברת התרמוגנזה והירידה במשקל, שילב בתוכו תזונה נכונה, ביצוע פעילות גופנית סדורה על בסיס שבועי ושילוב החומר עם קפאין. לעומת זאת, בכל המחקרים שבוצעו במנוחה לא נמצאה יעילותו של החומר בירידה במשקל ואיבוד אחוזי שומן. מכאן ניתן להסיק שאמנם מדובר בחומר יעיל, אך כדי לראות תוצאות במהלך השימוש בו יש לשמור על תזונה נכונה ושגרה של אימונים.
בטיחות השימוש בציטרוס אורנטיום: מחקרים מצאו ששימוש בסינפרין לבדו מעלה את לחץ הדם הסיסטולי אצל אנשים בריאים בכלל, ואצל אנשים בעלי בעיות לב וכלי דם בפרט. אך כאשר נעשה שימוש בציטרוס אורנטיום לרוב לא נצפתה עלייה בלחץ הדם. החוקרים הסיקו מכך ששילוב החומרים בציטרוס אורנטיום מבטל את ההשפעה שגורמת לעליית לחץ הדם.
תה ירוק (Green Tea)
תה ירוק מכיל כמויות גבוהות של חומרים הנקראים פוליפנולים, ואם רוצים לדייק, תת-משפחה שנקראת קטכינים. לקטכינים בתה הירוק יש השפעה מגבירת תרמוגנזה בגוף האדם. תה ירוק מכיל גם קפאין, שבעצמו משפיע על התרמוגנזה, כפי שתואר קודם לכן. מנגנוני
הפעולה של התה הירוק הם הגברת משך פעולתם של האדרנלין והנוראדרנלין, ובנוסף כל מנגנוני הפעולה של הקפאין.
מחקרים מראים שהשפעתו של התה הירוק על הגברת התרמוגנזה גדולה יותר מהשפעתו של קפאין בכמויות זהות. בנוסף, התה הירוק נמצא יעיל בתחזוקת המשקל הנמוך, לאחר ההרזיה. כלומר, בשילוב עם צריכה קלורית נמוכה, הוא מונע עליה הדרגתית חזרה במשקל.
בטיחות השימוש בתה ירוק: בתרבות הסינית והיפנית נעשה שימוש בתה ירוק במשך אלפי שנים. נכון להיום לא נמצאה כל תופעת לוואי לשימוש בתה ירוק, והוא נחשב בטוח לשימוש.
אין הרשום מעלה מהווה התוויה או חלופה לתפריט אישי אשר הורכב והותאם על על ידי איש מקצוע.
גיל גרנות הוא יועץ מומחה לתזונת ספורט ופיתוח גוף, מייסד רשת "ישראל בודי" . גל ציון-פור הוא דיאטן ספורט