שתף קטע נבחר
 

סכנה לחד הוריות: החמרה בזכאות לגמלה

הורים יחידים לילדים שלא מלאו להם שנתיים זכאים כיום לפטור ממבחן תעסוקה ויכולים לסרב להצעות עבודה שאינן מאפשרות להם להקדיש זמן לגידולם. כעת מציעה הממשלה לצמצם את הפטור ולהעניקו להורים לילדים שלא מלאה להם שנה בלבד

מצמצמים את זכויות המשפחות החד הוריות: הצעת חוק ממשלתית, שתובא בקרוב לדיון בוועדת רווחה של הכנסת, מציעה כי רק הורים יחידים לילדים עד גיל שנה יקבלו פטור ממבחן תעסוקה. מדובר בבדיקה המהווה תנאי לקבלת דמי אבטלה או גמלת הבטחת הכנסה, אשר נועדה לוודא כי המקבל הוא אכן מובטל וכי לא נמצאה לו עבודה מתאימה.

 

 

כיום זכאים לפטור הורים יחידים לילדים עד גיל שנתיים. חוק הבטחת הכנסה קובע כי הורה יחיד אשר לילדו טרם מלאו שנתיים פטוּר ממבחן תעסוקה. משמעות פטור זה הינה שהורים יחידים, אשר רובם המכריע הן נשים, יכולים לא להתייצב ולדרוש עבודה בלשכת התעסוקה, עד שימלאו לילדם שנתיים. כמו כן, במידה ולא הסכימו אותם הורים לקבל כל משרה שהוצעה להם - לא תישלל מהם הזכאות לגמלה.

 

הפטור מבוסס, בין היתר, על המציאות הקיימת, שבה חוק חינוך חובה חינם חל מגיל 5 בלבד, מעונות יום וגני ילדים אינם חינם ובמקרה הטוב הפעילות בהם היא עד השעה 16:00.

 

ניסיון עבר לבטל את הפטור נעצר בבג"ץ. בשנת 2003 הממשלה הוסיפה בחוק ההסדרים תיקון לחוק הבטחת הכנסה אשר ביטל את הפטור ממבחן תעסוקה לאמהות חד הוריות לילדים מעל גיל שנתיים.

 

עמותת איתך-מעכי, יחד עם שלוש נשים אשר נפגעו מביטול הפטור ואב"י - האגודה הבינלאומית לזכויות הילד הגישו עתירה לבג"ץ (בג"ץ 1433/03) כנגד שר האוצר בגין ביטול זה. יודגש כי כבר במהלך ההתדיינות בעתירה, אשר נמשכה כחמש שנים, הודיעה הממשלה כי היא חוזרת בה מביטול הפטור.

 

בתוך כך ובנוסף לביטול הפטור, נקבע על ידי המדינה בחסות בג"ץ נוהל מסודר, הקובע כי ניתן להעסיק אימהות חד הוריות לילדים בגילאים שנתיים עד שבע, רק עד השעה 16:00 ורק אם נמצא כי יש סידורים אובייקטיביים לשמירה על הילדים.

 

הולכת לעבודה ביחד עם הילדה

אחת האמהות שעלולות להיפגע מהצעת החוק היא ורד, תושבת אזור המרכז בשנות השלושים לחייה אשר מגדלת בעצמה את שלושת ילדיה - הקטן ביניהם בן 4 חודשים. עד לפני לידת בנה התינוק, הייתה הולכת ורד לעבוד במשק בית עם בתה בת ה-5, "ניסיתי לשים אותה בפעוטון, אך זה לא השתלם", היא מספרת, "אין לי משפחה שיכולה לעזור ומאחר שעבודות שמוצעות הן בשכר מינימום אז זה לא היה מכסה את ההוצאות. אין לי מקומות עבודה עם משכורת הולמת, זה פשוט למסור תינוק לידיים זרות ולא לגדל אותו".

 

לדברי ורד, החוק החדש יוצר אצלה "תחושה של חוסר אונים. דוחקים אותי לקיר, זה בניגוד לחושים האמהיים שלי. אם החוק הזה יעבור, אני גם לא אוכל לטפל בשאר הילדים ולהיות שם בשבילם, כי אהיה מותשת וזה גם לא ישתלם כלכלית, כי העבודות שמציעים הן רק בשכר מינימום. אם היתה לי עבודה מכניסה יותר עם שעות גמישות יותר והמדינה הייתה עוזרת לי עם הפעוטון, הייתי שמחה מאוד לעבוד. מדינה צריכה לתמוך בנו כדי שנגדל את הדור הבא שיהיה מוצלח יותר. החוק החדש לא נותן שום פתרונות, זה מבריח אמהות החוצה וזה קטנוני מאוד מצד המדינה".

 

עו"ד ענת טהון-אשכנזי מעמותת "איתך-מעכי" טוענת כי "סוג העבודות שאליהן מופנות אמהות חד הוריות ואי קיומה של תשתית ארגונית ומוסדית הולמת של מעונות וגני ילדים, ייאלצו נשים לבחור בין שתי אפשרויות בלתי מתקבלות על הדעת - הזנחת ילדיהן ללא תנאי השגחה הולמים או ויתור בלתי אפשרי על גימלת הקיום".

 

ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "על-פי הצעת החוק הממשלתית, אם לילד מעל גיל שנה התובעת קצבת הבטחת הכנסה תהיה חייבת לקיים מבחן תעסוקה לצורך מיצוי כושר השתכרותה, על מנת לקבל את הקצבה, וזאת בדומה לשאר מקבלי קצבת הבטחת הכנסה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אמהות יצטרכו לבחור - גידול ילדים או פרנסה
צילום: index open
מומלצים