שתף קטע נבחר

הפרקליטים שבתו, עו"דים חגגו: "לקוחות ישוחררו"

יומה הראשון של השביתה בפרקליטות המדינה התאפיין בעיקר בדחיית דיונים ובלבול. "אנחנו לפחות מקווים שזה יעזור לשחרר לקוחות", אמרו סנגורים

איום השביתה התממש, ופרקליטי המדינה פתחו היום (ג') בעיצומים ונעדרו מבתי המשפט. עשרות דיונים פליליים שונים נדחו, אך הליכי הארכות המעצר התקיימו לרוב כסדרם. לפי שעה, לא מתנהלים מגעים בין נציגי הפרקליטים - השובתים בדרישה לשיפור תנאי שכרם - לבין אנשי האוצר, ולפיכך נראה כי השביתה תימשך גם מחר.

 

התיק הבולט ביותר שהדיון בו נדחה עקב השביתה הוא זה המתנהל נגד ראש-הממשלה לשעבר, אהוד אולמרט. לפי שעה, העדיפו בהנהלת בתי המשפט שלא למסור הנחיות מיוחדות לימי העיצומים, והדיונים שנערכו בהיעדר נציגי התביעה התנהלו לפי שיקול דעתם של השופטים.


דיונים בימים כתיקונם. האולמות נראו נטושים (ארכיון: ירון ברנר)

 

לעומת זאת, הערעורים בהליכים הפליליים בבית המשפט העליון נערכו במעמד צד אחד בלבד, כשהשופטים עצמם התייחסו לשביתה וציינו כי למרות הקשיים הרבים, יש להמשיך ולקיים את הדיונים למרות המצב.

 

אחד מאותם דיונים שהתנהלו במתכונת זו היה בתיק שבו מטפלים עורכי הדין משה שרמן ודוד יפתח. "הגענו לבית המשפט העליון והתובע לא הגיע. ההרכב של כבוד השופט אליקים רובינשטיין נתן לכל נאשם ולכל סנגור לטעון למרות שלא היה נציג של התביעה באולם. הוא אמר שהוא יאפשר לפרקליטות להשיב בישיבה הבאה", סיפרו.

 

בהנהלת בתי המשפט ציינו לחיוב את התנהלות הפרקליטים בעיצומים, וסיפרו כי בתיקים שבהם מצאו לנכון - שיגרו מתמחים כדי למלא את מקומם של התובעים השובתים.

 

עם זאת, סיפרו שופטים ועורכי דין כי נאלצו להתמודד במהלך עם בלבול ואי-סדר במסדרונות בתי המשפט. "אין ספק שהשביתה מכבידה עלינו", אמר אחד השופטים. "זה לא פשוט לדחות דיונים כי זה מסרבל את כל לוח הזמנים העמוס שלנו. אנחנו מקווים שהשביתה תיגמר כמה שיותר מהר".

 

הבלבול שולט

אותה תחושה של חוסר ודאות הורגשה, כאמור, גם בקרב עורכי הדין. "אנחנו מבולבלים. אין לנו מושג אם תיקים שלנו אמורים להתנהל, ואם בכלל להגיע או לא. אנחנו מבינים שיש שביתה, אבל בהחלט מבולבלים ממנה", סיפר עורך דין ירושלמי בכיר.

 

גם במחוז חיפה תיארו תמונת מצב דומה. עו"ד יהלי שפרלינג סיפר: "הגענו לבית המשפט המחוזי בנצרת, ובגלל שבפרקליטות לא התייצבו הדיונים נדחו בחודשיים ואולי יותר. ראיתי גם נאשמים שהיו אמורים להיעצר עד תום ההליכים, ושוחררו בשל אי-התייצבות הפרקליטות".

 

שפרלינג האשים כי "השביתה פוגעת בהתנהלות התקינה של בתי המשפט, אבל הזכות לשבות היא חלק מהמשחק הדמוקרטי. אנחנו לפחות מקווים שבסופו של דבר זה יעזור לשחרר לקוחות רבים", הוא סיכם בחיוך.

 

גם באזור המרכז הורגשו היטב השלכות השביתה. עו"ד דן באומן סיפר: "הגעתי לדיון בבית המשפט המחוזי בפתח-תקווה. התייצבתי בשעה שנקבעה, אך אולם הדיונים היה נטוש לחלוטין. לא הגיע אף נציג מהפרקליטות, והשופטים נכנסו - הביעו את דעתם על הסוגיה שעל הפרק, ודחו את הדיון למועד אחר".

 

דברים ברוח דומה אמר עו"ד אדי אבינועם. "חסרונם של הפרקליטים בבית המשפט, שנראה שומם למחצה, הייתה ניכרת. בהזדמנות זו, אני רוצה לחזק את ידיהם של השובתים במאבקם הצודק לשיפור תנאי שכרם על העבודה החשובה שהם מבצעים".

 

ל-ynet נודע כי פרקליט המדינה, משה לדור, שיגר למנהל בתי המשפט, משה גל, מכתב שבו הביע תקווה כי שביתת הפרקליטים, הדורשים לשפר את תנאי שכרם, לא תגרום נזק לציבור.

 

גם יו"ר לשכת עורכי הדין, יורי גיא-רון, שיגר במהלך היום מכתב לשרי המשפטים והאוצר שבו הביע תמיכה במאבק הפרקליטים. "מערכת המשפט בישראל חשובה מאין כמותה ויקרה לכולנו. אנא עשו כל מאמץ לסיים את המחלוקות עם קבוצת עובדי מדינה אחראית ואיכותית זו", נכתב במסמך.

 

בהכנת הכתבה השתתפו נעמה כהן-פרידמן ואחיה ראב"ד
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עו"ד משה שרמן. התובעים לא הגיעו
צילום: ניב קלדרון
השופט רובינשטיין. שמע את הסנגורים
צילום: ניב קלדרון
מומלצים