מרק מטפונה: עם מסורת לא מתווכחים
בשכונת נחלאות הירושלמית של שנות הארבעים יום חמישי היה יום הניקיונות. במשפחתה של אלומה בליליוס היתה לזה גם משמעות קולינרית - מרק חצילים אדום וחמצמץ בשם מטפונה. והוא הולך נהדר עם אורז, לא רק עם ספונג'ה
סבא וסבתא שלי גידלו את ילדיהם בשכונת נחלאות בירושלים. מי שמכיר את השכונה של פעם (לפני השיפוצים ועליית המחירים) יודע שזאת שכונה צפופה אך מלאת שמחת חיים. עד היום אני שומעת סיפורים על הימים ההם ואיך הם עזבו את השכונה ואת השמחה שנלוותה איתה. השכנוּת של אז היתה חברות, משפחתיות ובעיקר אחדות ותערובת של עדות שיצרו ריחות מהמטבח שהיום אנחנו רק יכולים לדמיין ולהתענג עליהם. הצפיפות בשכונה הובילה לכך שכל אחד ידע איך קוראים לכל שכן, במה הוא עוסק ואיזה אוכל בדיוק מתבשל לו על הפתילייה.
כך זה היה כל השבוע, למעט יום חמישי. יום חמישי הוקדש כולו ליום הניקיונות. וניקיונות זה לא שואב אבק, רצפות קרמיקה קלות לניקיון, מכונת כביסה או מייבש. אז, בשנות הארבעים עד השבעים, עבדו עם הידיים והרבה מים.
המשמעות של יום הניקיונות התבטאה לא רק בעבודת כפיים, אלא גם באוכל המיוחד רק ליום הזה. אצל סבתא שלי היה זה מרק המַטְפוּנֶה. זהו מרק אדום וחמוץ של חצילים עם נגיעות של שום ושאטה. בדרך כלל המרק היה מוגש עם אורז, ולעתים גם עם קובה שבושלה במים ומלח, צלוחית של זיתים שנכבשו על ידי סבתא ופיג'לה (צנון). עם השנים והמצאת הפתיתים, הוחלף האורז לעתים קרובות בתחליף המהיר להכנה.
למרות המודרניזציה, המסורת לא נשכחה. יום חמישי הוא עדיין היום המועדף של סבתי לניקיונות. ועדיין, מדי יום חמישי, מתבשל לו על הגז מרק מטפונה עם האורז. כשביקרתי אותה לאחרונה שאלתי אותה למה דווקא מטפונה. לא היתה לה תשובה מדוייקת, אך זהו מרק שהיא עוד זוכרת מימי ילדותה ומילדותו של סבי ז"ל, כך שעם מסורת אין מתווכחים.
מסורת אכילת המרק אצלנו במשפחה היא כדלקמן: את מרק המטפונה מוזגים לצלחת מרק ובצלחת שטוחה מניחים את האורז. אוכלים כף מהמרק ואחר כך כף מהאורז, או לוקחים כף מהמרק ומלכלכים במעט את צלחת האורז ואז אוכלים את התערובת. אף פעם לא הבנתי למה בכלל הפרידו את הצלחות, ואם כבר אוכלים את הביסים מעורבבים למה לא בצלחת אחת, אבל כך זאת המסורת אצלנו. אני, בכל אופן, יצרתי מסורת חדשה, ואני מחברת את שניהם לצלחת אחת.
אם אתם אוהבים את טעמו של חציל חמצמץ, אתם מוזמנים להכין מרק זה. ואם יש לכם בטעות בפריזר קובה מוכנה (עדיף כזאת שעשויה מג'ריש - בורגול מרוסק), אתם יותר ממוזמנים לבשלה במים עם מלח ולטבול אותה במי המרק.
(צילום: שירן כרמל)
מרק מטפונה
המרכיבים (ל-4 מנות):
1 חציל גדול מקולף וחתוך לקוביות של 2X2 ס"מ.
2-4 שיני שום כתושות (לא חייבים)
1 פלפל שאטה
2 חבילות קטנות (200 גרם) רסק עגבניות
1 כפית מלח
1 כפית אבקת מרק בטעם עוף (גם עם המסורת הזאת לא מתווכחים)
מיץ מ-2 לימונים (מי שאוהב חמוץ יכול להוסיף יותר)
אופן ההכנה:
- מעבירים את קוביות החציל לסיר ומכסים במים. מביאים לרתיחה ומוסיפים את שאר חומרי הגלם, למעט השום.
- מבשלים למשך שעה לפחות על אש קטנה. בעשר דקות האחרונות של הבישול מוסיפים את השום הכתוש.
- מגישים את המרק עם אורז לבן - ביחד או לחוד.
קייטרינג אלומה : שירותי קייטרינג לאירועים בבעלותה של שפית-קונדיטורית אלומה בליליוס
צילום: שירן כרמל