שתף קטע נבחר

מה קורה ברמת חובב? קצת יותר טוב, תודה

מומחים קובעים שאיכות האוויר באזור המועצה השתפרה, מטרדי הריח הצטמצמו ויש פחות תלונות מצד תושבי הסביבה. עם זאת, יש עדיין בעיות סביבתיות רבות כמו זיהום מקורות המים וחריגות של ריכוזי חומרים רעילים מהתקנים

כבר מספר שנים שמועצת רמת חובב מנסה לצמצם את הזיהום שפולטים מפעליה ולשנות את תדמיתה בציבור. כעת קובע דו"ח מומחים חדש שסוקר את פעילותה, כי יש סיבה לאופטימיות: שיפור באיכות האוויר, צמצום במספר אירועי החומרים המסוכנים, הרבה פחות מטרדי ריח וגם - פחות תלונות מתושבי הסביבה.

 

מצד שני, הדו"ח מצביע גם על לא מעט בעיות סביבתיות שעדיין ממתינות לפתרון, למשל זיהום של מעיינות וקידוחי מים באזור, וכן ריכוזים של חומרים שעדיין חורגים מתקני האוויר.

 

הדו"ח סוקר את הפעילות הסביבתית של המועצה במהלך שנת 2009 והשלמתו הסתיימה לאחרונה. הוא מופק על ידי היחידה הסביבתית של המועצה אך משלב מחקרים של מומחים מהטכניון, אוניברסיטת בן גוריון, סקרי נחלים של רשות הטבע והגנים וסקרים זיהום נוספים מצד מומחים חיצוניים.

 

זו השנה השישית ברציפות שמועצת רמת חובב מפרסמת את הדו"ח, אולם זו הפעם הראשונה שהוא חושף מציאות אופטימית למדי. בתחום איכות האוויר לדוגמה, סוגיה שנחשבת לבעייתית מאוד בעיקר בשל פרויקט הקמת עיר הבה"דים המתוכנן לאזור, מצאו הבדיקות כי במרבית החומרים המסוכנים חלה ירידה בזיהום. 

 

כך למשל, מימן גופרי היה נפלט לאוויר בריכוזים גבוהים מבריכות האידוי של המפעלים ומהפעילות מכוני טיהור השפכים באזור. כעת חומר זה נמצא במגמת ירידה ואותר בבדיקה זו פעמיים בבאר שבע בלבד.

 

עוד עולה כי בניגוד לשנים קודמות, הפעם לא אותרה נוכחות של מימן גופרי באוויר של היישובים הסמוכים למועצה - בהם ירוחם, צאלים או שדה בוקר. גם חומרים רעילים נוספים דוגמת בנזן, או קרבון דיסולפיד, נמצאו במגמת ירידה.

 

בנוסף קובע הדו"ח, שגם מטרדי הריח הנפלטים מהמועצה ירדו באופן משמעותי - ב-61% בהשוואה לשנת 2007. התוצאה הורגשה על ידי הציבור, שהפנה הרבה פחות תלונות לרשויות. כן עולה מנתוני הדו"ח שנרשמה ירידה של 58% במספר התלונות שמקורן ברמת חובב.   

 

בכל זאת: האוויר לא נקי, והמים מזוהמים

עם זאת, מוקדם לומר כי האוויר באזור נקי מחומרים רעילים. הבדיקות בדו"ח מצאו כי למרות מאמציהם של מפעלי המועצה, הרי שריכוזי החומר מתילן כלוריד למשל - נמצאים במגמת עלייה, וריכוזים גבוהים של החומר נמצאו בגזרת העיר באר שבע.

 

חומר זה הינו תרכובת אורגנית שנמצאת בשימוש בעיקר במפעל תרכובות ברום אך גם במפעלים טבע-טק וכימאגיס, וכן בפסולת לא מוטמנת של החברה לשירותי איכות סביבה - החברה הכפופה למשרד להגנת הסביבה. "זוהי התרכובת היחידה שנמצא כי ריכוזיה עלו ויש לתת על כך את הדעת", נכתב בדו"ח.   

 

עוד מגלה הדו"ח, כי הזיהום במקורות המים באזור נמשך. המועצה התעשייתית רמת חובב ממוקמת בסמוך לכביש באר-שבע צומת הנגב, אזור שכולל בתוכו מפעלים מתחומים מגוונים - בין השאר מפעלים כימיים, פרמצבטיקה, איחסון גזים, טיפול בפסולת רעילה ומיחזור. מרבית המפעלים הללו מחזיקים חומרים מסוכנים ומייצרים שפכים נוזליים, שגרמו לאורך השנים עשרות מוקדי זיהום באזור.

 

אחד הסקרים שבוצעו בנושא במסגרת הדו"ח גובשו ברשות הטבע והגנים. סקר זה מצא כי במעיין עין הבשור למשל, קיימים עדיין ריכוזים חריגים של ברום. במעיין עין חולית, מעיין שנובע לאורך כל השנה באפיק נחל הבשור, נמצאו גם כן ריכוזים דומים של ברום שנחשבים גבוהים. 

 

ראש המועצה, אנדריי אוזן, שהתייחס לממצאי הדו"ח, אמר כי "הוא מבטא בנתונים ברורים את השינוי החיובי שכולנו כבר מרגישים באוויר. הפרוייקט, יחד עם השותפות הייחודית שנוצרה עם ארגוני הסביבה בעניין זה, מהווים אשרור לשיפור הסביבתי המשמעותי המתחולל באזור. היום כבר ניתן לומר באופן ברור שרמת חובב מהווה מודל הלכה למעשה לתעשייה ברת קיימא בישראל".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בריכות אידוי ברמת חובב
צילום: יעל דראל
בריכות האידוי של המפעלים
צילום: דודו גרינשפן
צילום: חיים הורנשטיין
מפעל מכתשים אגן
צילום: חיים הורנשטיין
צילום: חיים הורנשטיין
מפעל תרכובות ברום
צילום: חיים הורנשטיין
מומלצים