בגלל השעיית הנגבי: כסף לביטחון תקוע בכנסת
משרד הביטחון זקוק בדחיפות ליותר ממיליארד שקלים למימון פעילות שוטפת, אך בוועדת חוץ וביטחון בכנסת אין יו"ר שיאשר את העברת התקציב. הצעה חריגה של ברק למנות זמנית את ח"כ משה גפני נדחתה על הסף, ובינתיים אין פיתרון באופק
השעייתו של צחי הנגבי מהכנסת לאחר שהוטל עליו קלון משפיעה לא רק על המערכת הפוליטית. מערכת הביטחון זקוקה ליותר ממיליארד שקלים לפעילותה השוטפת מתוך הרזרבות של מדינת ישראל ואין מי שיחתום על האישור בכנסת, מכיוון שטרם מונה יו"ר חדש לוועדת חוץ וביטחון - וגם לא ממלא מקום.
גורמים במערכת הביטחון ציינו כי אי העברת הכספים עלולה לפגוע בפעילות השוטפת. לשכת אהוד ברק הציעה בצעד חריג להסמיך זמנית את יו"ר ועדת הכספים משה גפני לחתום על הבקשה, אולם ההצעה נדחתה מטעמים פוליטיים וביורוקרטיים - ובינתיים, נראה שאין מוצא מהתסבוכת.
היועץ המשפטי של הכנסת, אייל ינון, שלל אפשרות שיו"ר הכנסת ראובן ריבלין ימנה עוד היום את אחד מחברי הוועדה ליו"ר כדי לפתור את המצוקה הדחופה של משרד הביטחון. על פי תקנון הכנסת, הגוף המוסמך לבחור את יו"ר הוועדה הוא ועדת הכנסת. אלא, שעל פי החלטת נשיאות הכנסת, ובהסכמת יו"ר הוועדה יריב לוין, הוחלט בתחילת השבוע שזו תכונס רק ביום שני בשבוע הבא. לכן, נדחתה גם ההצעה של ראש מטה שר הביטחון, יוני קורן, למנות את ח"כ גפני ליו"ר זמני לוועדה המשותפת לוועדתו ולוועדת חוץ וביטחון לענייני תקציב מערכת הביטחון.
"הריקושט" הנוכחי של הקלון שהוטל על הנגבי בגין עדות שקר הוטל הבוקר אל חלל הכנסת, בשיחת טלפון בהולה של יוני קורן ליו"ר הכנסת. ראש מטה ברק ביקש שריבלין יתערב למינוי דחוף, מכיוון שמערכת הביטחון זקוקה בבהילות ל-1.2 מיליארד שקלים מתוך הכסף שנותר בתקציב מערכת הביטחון משנה שעברה. קורן לא הסביר וריבלין לא שאל למה נועד הכסף, שההחלטה על שחרורו טעונה את אישור הוועדה המשותפת של חוץ וביטחון וכספים.
חוב מצטבר לספקים
ריבלין הזמין אליו את היועץ המשפטי לכנסת, שדחה את האפשרות שיו"ר הכנסת ימנה מחליף להנגבי תוך עקיפת ועדת הכנסת. גם הרעיון שגפני החרדי יוביל את הוועדה המשותפת נדחה על הסף. זאת, מכיוון שבאופן מסורתי, לפחות בשתי הכנסות האחרונות, חברי הכנסת החרדים מושכים ידם מדיון בתקציב מערכת הביטחון, בין היתר מטעמים של חוסר היכרות עמוקה עם מערכת הביטחון, שתמנע פיקוח פרלמנטרי הדוק. כך או כך, ריבלין שב אל קורן והבהיר שלא יוכל להיענות לבקשה, והציע שלשכת ברק תדאג למכתב רשמי שיציג את הבעיה, כדי שזו תועבר לטיפול הגורמים המוסמכים בכנסת.
מנכ"ל משרד הביטחון, אהוד שני, אכן חתם על מכתב כזה, שבו מבהירה מערכת הביטחון את הצורך
הדחוף שלה בשחרור הסכום מתוך רזרבות המשרד מהשנה שעברה. המנכ"ל ציין במכתב, שהגיע אל גורמים משפטיים ואחרים בכנסת, כי הוא זקוק לעוד 100 מיליון שקלים - חוב מצטבר לספקים שלא מקבלים תשלום משום שמאז השעיית הנגבי אין מי שיחתום על האישורים.
מכיוון שראש הממשלה בנימין נתניהו ויו"ר האופוזיציה ציפי לבני טרם הסכימו ביניהם איזו מפלגה תקבל את ראשות ועדת חוץ וביטחון ואיזו תקבל את ראשות ועדת הכספים, אין בינתיים מענה לצרכיה הביטחוניים הדחופים של מערכת הביטחון.
כך או כך, נמשכת בשעה זאת ההתרוצצות במסדרונות הכנסת ובלשכת שר הביטחון ברק בקריה בתל אביב, בניסיון למצוא פיתרון. כל הצדדים, אגב, מסרבים לומר למה נועד הסכום הגדול הזה - יותר מ-2 אחוז מהתקציב השנתי של מערכת הביטחון בישראל.
ממשרד הביטחון נמסר בתגובה: "במהלך השנה מתבצעות העברות תקציב שוטפות לכלל משרדי הממשלה ומשרד הביטחון בתוכם. זאת במסגרת תקציבי המשרדים כפי שנקבעו ואושרו בממשלה. מאחר והעברות תקציב למשרד הביטחון דורשות את אישור הוועדה המשותפת של ועדת חוץ וביטחון וועדת הכספים, האוצר אינו יכול להעביר את הכסף המאושר לידי מערכת הביטחון. זאת מאחר ואין בפועל יו"ר מכהן לוועדת חוץ וביטחון שכיהן בתפקיד יו"ר הוועדה המשותפת. חשוב להדגיש שאין המדובר בתוספת לתקציב הביטחון אלא בשימוש בכסף שהועמד בעבר לרשות המערכת על ידי ממשלת ישראל".