הקבינט אישר את הנסיגה מחלקו הצפוני של רג'ר
הכפר הלבנוני ישוב להיות מחולק: ועדת השרים אישרה את הצעת נתניהו לסגת מחלקו הצפוני של רג'ר, לא נמסר מועד לנסיגה. התושבים דורשים שהכפר יישאר שלם: "לא נסכים לכניסת כוחות או"ם. אנחנו חלק מסוריה, אין לנו קשר ללבנון"
נסיגה ראשונה בעידן ממשלת נתניהו. הקבינט המדיני-ביטחוני אישר הבוקר (יום ד') את התוכנית לסגת מחלקו הצפוני של הכפר רג'ר, שעל גבול ישראל-לבנון. לא נמסר מועד מדויק לנסיגה מהכפר. ועדת השרים החליטה לקבל עקרונית את הצעת האו"ם ומפקד יוניפי"ל, שבמרכזה יציאת כוחות צה"ל מצפון הכפר והיערכות צבאית דרומית ל"קו הכחול".
הקבינט הטיל על משרד החוץ להשלים בהקדם האפשרי את פרטי ההסדרה הזמנית מול האו"ם ומפקד
יוניפי"ל, "תוך המשך שמירה על ביטחון אזרחי ישראל ומרקם חיי התושבים בכפר".
הסיכום הסופי יובא לאישור הקבינט בטרם יישומו. בהודעת הממשלה נאמר כי "בכך ממשיכה ישראל להפגין את מחויבותה להחלטת מועצת הביטחון 1701".
התושבים מוחים על החלוקה (צילום: גיא רונן)
ראש הממשלה, בנימין נתניהו, הציג החודש את תוכניתו לנסיגה מרג'ר בפני מזכ"ל האו"ם, באן קי מון. בשנים האחרונות נערכו בצמרת המדינית דיונים על עתיד הכפר, המצוי כיום כולו תחת שליטה ישראלית, שבמהלכם המליצה מערכת הביטחון לבחון את העברת חלקו הצפוני לאו"ם.
התושבים: "אין לנו קשר ללבנון"
בעקבות החלטת הקבינט, הבהירו תושבי רג'ר כי לא יאפשרו לכוחות האו"ם להכנס לחלקו הצפוני של הכפר. "כניסת כוחות האו"ם לחלק הצפוני משמעה חלוקה של רג'ר בפועל, ולכך לא נסכים", אמר נג'יב חטיב, דובר המועצה, שסיפר כי התושבים מתכוננים להפגין נגד הנסיגה. "אנחנו דורשים שהכפר יישאר שלם ושהדיון עליו יהיה במסגרת הסדר שלום כולל עם הסורים להחזרת רמת הגולן. רג'ר הוא חלק מסוריה ואין לנו שום קשר ללבנון. אנחנו דורשים להשאיר את המצב הקיים".
הכפר העלווי-סורי הועבר לשלטון ישראל בעקבות מלחמת ששת הימים, כאשר בניגוד לדרוזים ברמת
הגולן, תושבי רג'ר קיבלו עליהם אזרחות ישראלית. רוב התושבים, כ-2,210 במספרם, מחזיקים באזרחות סורית וישראלית. בשנת 2000 נסגה ישראל מדרום לבנון, לרבות צפון רג'ר, והוחלט כי "הקו הכחול" יעבור במרכז הכפר - כאשר בפועל אין חציצה פיזית בין שני חלקיו.
מצב זה נשמר במשך שש שנים, עד למלחמת לבנון השנייה. בתום המלחמה הוחלט כי ישראל מחויבת להסיג את כל כוחותיה דרומית לקו הכחול. ישראל אכן נסוגה מכל שטח לבנון, למעט צפון רג'ר. ההחלטה הנוכחית, לעזוב את חלקו הצפוני של הכפר, באה בעקבות הצעה שהגיש מפקד כוחות יוניפי"ל בספטמבר האחרון.
Read this article in English