שתף קטע נבחר

הכללית "סחבה" טיפול בבן 74 - ותממן התרופה

בית הדין לעבודה קבע: חולה בן 74, פנסיונר שמתקיים מקצבת ביטוח לאומי, יזכה למימון לתרופה שעלותה 6,000 שקלים בחודש ואינה בסל התרופות. זאת, בשל התדרדרות צפויה במצבו - ובשל סחבת בת ארבעה חודשים שנקטה הכללית בטיפול בעניין

רק התערבות משפטית אילצה את קופת החולים לפעול: בית הדין לעבודה קבע שחולה בן 74 יזכה לקבל תרופה שאינה בסל הבריאות לטיפול במחלתו, עד להחלטת ועדת החריגים של שירותי בריאות כללית אם לאשר לו את מתן התרופה.

  

התביעה, שהוגשה על ידי קרן דולב לצדק רפואי באמצעות עו"ד אסנת רובוביץ-ברכש, ביקשה לספק בדחיפות תרופה לחולה פנסיונר המתפרנס מקצבת הביטוח הלאומי, בשל סכנה להתדרדרות במצבו עד לכדי שיתוק וריתוק לכסא גלגלים. 

 

הדיון נקבע 4 חודשים לאחר הגשת הבקשה

שופט בית הדין לעבודה בתל אביב, שמואל טננבוים, מתח ביקורת על הסחבת שנקטה הכללית בעניין, ועל כך שהדיון בוועדת החריגים נקבע ארבעה חודשים לאחר שהחולה הגיש את בקשתו. בנוסף, מתח ביקורת על כך שהכללית דחתה על הסף את בקשת החולה לכינוס ועדת חריגים.  

 

החולה אובחן לפני כשנתיים כחולה במחלת העצבים נוירופתיה היקפית. לפני שנתיים קיבל אישור לתרופה אחרת שאינה בסל (אימונוגלובולינים), אך למרות הטיפול חלה החמרה במצבו והוא נזקק להליכון. הרופא המטפל, פרופ' מנחם שדה מוולפסון, המליץ על טיפול בעירוי תוך ורידי בתרופה מבטרה. מבטרה ניתנת בסל התרופות לחולי לימפומה, אך לא לחולי נוירופתיה היקפית.  

 

החולה הסביר שאינו מסוגל ליטול את התרופה, משום שעלותה 6,000 שקלים בחודש, בעוד הוא מתקיים מקצבה של 2,400 שקל. הוא טען כי אין לו מקור תקציבי אחר לרכוש אותה, מצבו מידרדר והוא נמצא בסכנת שיתוק. עוד טען כי הטיפול בתרופה מבטרה, שגם היא מחוץ לסל, זול יותר מהטיפול באימונוגלובולינים, שגם אותו קיבל שלא במסגרת סל התרופות.  

 

הקשיש פנה לכללית ונדחה. לאחר מכן פנה לנציבת קבילות הציבור במשרד הבריאות, שהמליצה לו לפנות לוועדת חריגים של הקופה, אך בקשתו נדחתה על הסף, עוד לפני שנדונה בפני הוועדה. ד"ר ניקי ליברמן, ראש אגף הקהילה בכללית, נימק את הסירוב בכך שמדובר בטיפול ניסיוני שאינו רשום כהתוויה למחלה בשום מקום בעולם.  

 

או אז פנה החולה פנה לבית משפט, וזמן קצר לפני הדיון הודיעה הכללית כי ועדת החריגים תתכנס בכל זאת, לפנים משורת הדין.  

 

השופט ציין כי לבקשת עורך דינו של הקשיש, ומשום שהוועדה צפויה להתכנס רק ארבעה חודשים לאחר בקשתו של החולה, "מן הדין שהכללית תממן באופן זמני את מתן התרופה לחולה, עד להחלטת ועדת החריגים".  

 

עו"ד רובוביץ-ברכש, שטיפלה כאמור בתיק, העירה כי מדובר ב"הישג משמעותי עבור ציבור החולים היות ובהחלטה זו, הכיר בית הדין בצורך הדחוף בהצלת חיים וחייב את קופת החולים לאשר טיפול תרופתי לאלתר, עוד בטרם כינוסה של ועדת החריגים. אין ספק שמצב זה יחייב את קופות החולים לפעול במהירות כדי לתת מענה מיידי לחולים וימנע סחבת מיותרת בעניינם".


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פנה לבית המשפט לעזרה. אילוסטרציה
צילום: index open
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים