איך משפרים את קליטת הרשת האלחוטית הביתית?
קולטים WiFi מהסלון, ורוצים גם מהמטבח? אפשר לשפר את איכות הקליטה של הרשת הביתית ממש בקלות - עם קצת פנג-שוואי טכנולוגי, הגדרות אבטחה בסיסיות, ובלי פחיות או פרינגלס. מדריך
זה הזמן ללמוד איך להעצים ולשפר את אות ה-WiFi ברשת הביתית שלכם, איך למנוע מהשכנים לרכב על רוחב הפס שלכם, ואיך לקבל תמורה מלאה לכסף ששילמתם עבור חיבור אלחוטי.
קודם כל, קצת תיאוריה
הנתב האלחוטי משדר אות רדיו בתדר של 2.4 גיגהרץ. ראוטר ממוצע מסוגל לשדר אות לכמעט מאה מטר בשטח ללא הפרעות, ולקצת פחות מ-40 בתוך מבנה. אלו נתוני מעבדה: בתכל'ס, כל קיר שהוא עובר מחליש את האות, וטווח הקליטה בדירה ממוצעת יורד מתחת לעשרים מטר.
האנטנה הממוצעת היא אנטנת אומני, כלומר – כזו שמשדרת אות אחיד לכל הכיוונים. לראוטר הבסיסי יש אנטנה חלשה (עוצמת שידור של שני דציבלים). ברגע שתוכנת הבקרה של הראוטר מוגדרת ל-100 אחוז עוצמת שידור (בעבר היו כאלו שהוגדרו ל-75 אחוז. שווה בדיקה, אם יש לכם ראוטר בן יותר משלוש) - הנתב צריך לפעול בצורה תקינה ולאפשר לכם להתחבר מכל נקודה בטווח שלו.
המחשב שלכם אמור לזהות את השידור, ואת התחנה המשדרת, להשאיר קוד בכניסה (אם הגדרתם סיסמה) ולהתחבר. למה זה בכל זאת לא קורה? בהרבה מקרים, זה בגללכם.
אמנות המיקום: היכן שמים את הנתב?
לא, לא צריך להצטייד בקריסטלים וספרות סינית מתורגמת – אנחנו לא מתכוונים לפנג שוואי. לא מהסוג הרוחני, לפחות. אבל גם למקם ראוטר בצורה נכונה זו אמנות, שכל אחד יכול ללמוד. המיקום משפיע בצורה משמעותית מאוד על איכות החיבור. על מה חשוב להקפיד כשממקמים ראוטר?
1. שימו את הראוטר בנקודה מרכזית ככל האפשר בחדר, כדי שיהיו פחות עצמים שחוסמים את האות שלו. יש לכם נתב עם אנטנת אומני? בחרתם לשים אותו ליד קיר חיצוני? מזל טוב: 180 מעלות מהאות שלו פשוט הולך לאיבוד. אפשר בקלות להרחיק אותו מהקיר עם כבל ארוך יותר.
2. מקומות גרועים לשים בהם ראוטר: צמוד לקירות תומכים עבים, בפינת שני קירות, בתוך ארון סגור, במגירה.
3. ככל שיש פחות רעש אלקטרומגנטי באוויר, כך יהיה האות חזק ויציב יותר. רעשים כאלה נוצרים מאותות אחרים שמשתמשים באותו תחום תדרים. הטלפון האלחוטי שלכם וכל התקן מבוסס בלוטות' משתמשים באותו התחום (2.4 גיגהרץ), מפריעים ומחלישים את האות. מה עושים? לא שמים את הטלפון האלחוטי באותו החדר עם הנתב.
4. מתכות מקשות על חדירת האות, ומחזירות חלק ממנו. מה זה אומר? שלא כדאי לשים את הראוטר על ארונית מתכת, או על מארז המחשב (שגם פולט לא מעט רעש אלקטרומגנטי). אם הנתב שלכם לא צמוד לקיר חיצוני, ממוקם קרוב למרכז הבית ולא נמצא בשכנות לטלפון אלחוטי, כבר חיזקתם במידה רבה את עוצמת האות.
פרטיות: שהשכן יקנה לבד
אין לכם קוד גישה לראוטר? אולי תופתעו לשמוע, אבל הרשת הביתית שלכם היא לא רק שלכם. גם השכן המעצבן ממול, וגם הילדים שנכנסים לפייסבוק מהסלולרי מתחנת האוטובוס מתחת לבניין יכולים לרכב עליה בכיף. אתם רק אלה שמשלמים. אם אין לכם סיסמה מתוך רוח פילנטרופית, שתזכו למצוות. אם זה בגלל שאין לכם כוח להסתבך עם סיסמאות וקודים, הנה משהו שתרצו לדעת:
כל מחשב שמחובר לרשת תופס איזשהו נתח מרוחב הפס שלכם ומשפיע על מהירות הגלישה. יכול להיות שאתם משלמים על חמישה וחצי מגביט לשניה, וגולשים בפועל במהירות איטית בהרבה, בזכות הטרמפיסטים שלכם.
הפיתרון הוא ממש פשוט: מזינים בהגרדות הרשת סיסמת גישה, שהיא לא שם המשפחה שלכם או 12345. אגב, גם 1q2w3e4r היא כבר לא סיסמה מקורית. איך בוחרים סיסמה טובה? שאלה מצויינת – התשובה כאן.
אנטנות כיווניות: קונוס-אינטרנט
האנטנה הפשוטה אולי תעשה את העבודה בדירה הממוצעת, אבל כאשר יש לכם בית עם מספר מפלסים, כדאי לשדרג לאנטנה כיוונית. בעוד אנטנת האומני מפיצה את האות לכל עבר, הכיוונית משדרת אותו באלומה לכיוון מוגדר. השידור הוא בקונוס רחב, ויש זליגת אות גם לאחור ולצדדים, אולם כך תיצרו איזור בבית שיש בו קליטה טובה יותר כל הזמן.
נשמע טוב? זכרו שהזליגה של האות מהאנטנה הכיוונית אינה מספיקה כדי ליצור חיבור אמין מנקודות שמחוץ לקונוס השידור. זה אומר שחוץ מהאיזור אליו כיוונתם את האנטנה, לא תקלטו כמו שצריך בשום מקום אחר בבית. אנטנה כיוונית פשוטה עולה סביב 180 שקל, ואם אתם רוצים להתחבר לרשת בדיוק מהמשטח עליו עומד המנגל בגינה למטה - תוכלו למצוא גם אנטנות כיווניות חזקות (שבעה עד עשרה דציבל) במחיר של 700 שקל ויותר.
מי שאוהב מלאכת יד, ויש לו אחר צהרים פנוי, יכול לנסות להכין אנטנה כיוונית לבד. עקרונית, כשמקיפים את האנטנה במתכת ומשאירים חלל פתוח, לשם יתרכז עיקר האות. ברשת יש לא מעט מדריכים להכנת אנטנות מקופסאות שימורים, פחיות פרינגלס ועוד. קחו בחשבון שכל אלה לא ישפרו את עוצמת האות, אלא רק ישגרו אותו לאן שבחרתם.
מגברים: להוציא את המיץ מהראוטר
מי שרוצה אפילו יותר כוח, יכול לפנות למגברי אות. אלו מכשירים שפשוט מעצימים את האות הסטנדרטי. המגבר הוא מודול שמתחבר בין האנטנה והראוטר, ומסוגל להכפיל את עוצמת השידור. היתרון הוא אפשרות לקלוט את האות בטווח רחב יותר, אבל מגבר בלי אנטנה כיוונית פירושו שאם אין לכם סיסמה, יוכלו להתחבר אליכם יותר אנשים.
מי צריך את זה? מי שרוצה להתחבר לאינטרנט דרך המחשב בקומת הקרקע גם כשהוא במפלס השלישי של הבית, או בגינה. מגברים איכותיים יכולים להעלות את עוצמת השידור לשלושים דציבלים ויותר. הם עולים בין 200 ל-900 שקלים.
קחו בחשבון שדי למקם את הראוטר כמו שצריך כדי לקבל קליטה טובה בהרבה. מגברי אות ואנטנות כיווניות נועדו בעיקר למי שרוצה להתחבר לרשת גם מחוץ לבית. בסופו של דבר, אפשר לשפר את הקליטה האלחוטית ברשת הביתית שלכם, וזה לא יקר או מסובך. את חוקי הפיזיקה כנראה שלא תצליחו לנצח, ולא תצליחו להוציא קליטה של 100 מטר בכל כיוון מהראוטר שלכם בתוך מבנה, ללא עזרים והשקעה.
מי שמחפש חיבור מושלם צריך לזכור, שהאמין ביותר הוא, בסופו של דבר, חיבור פיזי עם כבל.
מכירים עוד שיטות לשפר את קליטת הרשת האלחוטית? נו, אל תהיו כאלה, ספרו לנו בטוקבקים