היועמ"ש דרש פינוי, בבית יהונתן דווקא מברכים
תושבי הבית היהודי בשכונת סילוואן רואים בהוראת היועץ המשפטי לממשלה לפנותו בהקדם - סוף למדיניות האכיפה הלא שוויונית של הפרת תקנות הבנייה במקום. לצד זאת, העריכו חלקם: "בסופו של דבר האטימה לא תתבצע"
מימוש צו הפינוי - סוף לאפליה באכיפת תקנות הבנייה. בבית יהונתן קיבלו בשמחה את הודעת היועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין, שהורה היום (ד') לפנות ולאטום את הבית היהודי בשכונת סילוואן בהקדם האפשרי. "משמעות ההחלטה היא שבית יהונתן יקבל מעמד שווה לבתים הסמוכים לו", הסבירו המתנחלים, "היועץ המשפטי קבע קביעה היסטורית ושם קץ למדיניות הבלתי שוויונית".
לטענת תושבי בית יהונתן, הודעת היועמ"ש מהווה "בשורה אמיתית" על סיום ההעדפה המתקנת לכאורה לה זכו הערבים עד כה. "במשך למעלה מעשור בחרו הרשויות השונות להתעלם מהחוק, כאשר הערבים המשיכו לבנות ולבנות גם לאחר שצווים שיפוטיים הונחו לפתחם", ציינו. "הודעת היועץ המשפטי קובעת לראשונה כי אסור לקיים את האפליה בין בית יהונתן לבתים הסובבים אותו וכי יש להפעיל קריטריונים שווים במדיניות האכיפה.
בית יהונתן בסילוואן. טיפול שונה במשך עשור (צילום: נועם מושקוביץ)
"לא ייתכן שמאות מבנים לא חוקיים הסמוכים לבית לא 'זכו' לטיפול לו זכה בית יהונתן מצד רשויות האכיפה. עד עצם היום הזה היה בית יהונתן עלה התאנה עבור נציגי האכיפה השונים, גם במחיר של פגיעה בעיקרון השוויוניות", הוסיפו המתנחלים. "בהודעה מבהיר היועץ המשפטי כי יש לבצע את איטום הבית במקביל לטיפול במאות המבנים האחרים, מכאן שיש מסר ברור שהבנייה הבלתי חוקית מצד האוכלוסייה הערבית תזכה מעכשיו לטיפול גורמי האכיפה".
עם זאת, קודם לכן העריכו תושבים בבית יהונתן כי לדעתם, "בסופו של דבר הריסה או אטימה של הבית לא תתבצע".
אולם בתנועת רגבים, היוצאת נגד השתלטות לא-יהודים על אדמות ישראל, לא מיהרו לחגוג את סיום האפליה. הערב הביעו בתנועה תמיהה על כך שהיועץ המשפטי לממשלה נוהג במדיניות של "איפה ואיפה", ובעוד שלגבי בית יהונתן הוא מורה לאטום את המבנה לאלתר, ביחס לעשרות רבות של בתים בלתי חוקיים ערבים אשר נגדם הוצאו צווים שיפוטיים וממוקמים עשרות בודדות של מטרים מבית יהונתן, הוא בוחר ב"בדיקה בלבד".
"לתנועת רגבים - כמו גם לרשויות המדינה - מידע מהימן לגבי אי חוקיותם של עשרות בתים ערבים בלתי חוקיים, שחריגות הבנייה בהם חמורות פי כמה מבית יהונתן, ולמרות זאת לא נעשה למולם דבר", ציינו בתנועה. "אם ליועץ המשפטי אכן חשובים ערכי מראית פני הצדק אסור לו לנהוג בדרך של אכיפה סלקטיבית, ולהפוך את שלטון החוק לכלי ניגוח בידי צד אחד של המפה הפוליטית ובכך לגרום נזק לאמון הציבור במערכת המשפט".
פעילי שמאל: "החלטה חשובה, אך באיחור"
גם מובילי המאבק להריסת הבית בסילוואן בירכו על הודעת וינשטיין. "בית יהונתן הוא נטע זר שמהיום הראשון היו צריכים למנוע אותו. אחרי כל הפסיקות בבתי המשפט, חוות הדעת של היועמ"ש העירוני, הפרקליטות והיועץ המשפטי לממשלה, הגיע הזמן שנגיע לביצוע. מבחינת שלטון החוק הם עשו את כל העבירות האפשריות במקום", טוען יו"ר סיעת מר"צ בעיריית ירושלים, יוסף (פפה) אללו, שהוביל יחד עם היועץ המשפטי לעירייה,
עו"ד יוסי חביליו, את המאבק למימוש צו האיטום והפינוי.
סביב אי-אכיפת הצו על-ידי עיריית ירושלים התפתח מאבק חריף בין ראש העיר, ניר ברקת, שפעל בכל מאודו על מנת להשאיר את הבניין הלא חוקי על תלו, לבין עו"ד חביליו שביקש לפעול על-פי שלטון החוק. היועמ"ש אף מתח ביקורת חריפה על תוכנית ברקת להכשיר את המבנה, יחד עם בתי ערבים נוספים בשכונה שנבנו באופן לא חוקי. עוד בחודש פברואר התחייב ברקת לפנות את התושבים היהודים מבית יהונתן, בעקבות לחץ של פרקליט המדינה, משה לדור, אך ההחלטה לא מומשה בפועל.
"החלטת ויינשטיין חשובה, אבל באה באיחור", מדגיש אללו. "כל הנושא הזה של בית יהונתן ומתנחלים בסילוואן גרם לתסיסה ולמהומות שיכלו היו להימנע,
והתוצאה היא מה שאנו רואים היום, שכמעט בלתי אפשרי להיכנס לשכונה".
מנגד, הביעו גורמים מוניציפליים בעיריית ירושלים אכזבה רבה מהמכתב שהעביר וינשטיין, בו פירט את הנחייתו. "זו החלטה אומללה ביותר. לא יכול להיות שהחוק ייאכף בפינטצה כלפי יהודים בלבד", הלין סגן ראש עיריית ירושלים, דוד הדרי, מסיעת האיחוד לאומי-מפד"ל. "במקום קיימים כ-600 בתים בלתי חוקיים של ערבים ואף אחד לא עושה כלום. מנגד, כשמדובר בבית של יהודים כל העולם יוצא נגדו וזו פשוט שערורייה".
ראש העיר ברקת העביר בתגובה מכתב לוינשטיין בו הבהיר
כי "מיותר לציין שעיריית ירושלים מחויבת לפעול למימוש הצו שבנדון ולשאר הצווין החלים בעיר. כפי שהובהר, מאז ומעולם עיריית ירושלים פעלה ותפעל על פי המוטל עליה בדין ותיישם את פסקי הדין החלים עליה בהתאם לסדרי העדיפויות, המשאבים והסיוע המשטרתי שתקבל. כידוע, העירייה עוסקת בתכנון מחודש של מספר שכונות במזרח העיר, ובהתאם למדיניות החדשה שהכריע עליה ראש העיר ואף אישרה בוועדה המקומית את התב"א החדשה בסילוואן התיכונה".
ברקת הוסיף בפנייתו לוינשטיין כי "אנו משוכנעים שכפי שהינך מגלה מעורבות אישית במימוש הצו הספציפי, כך גם נוכל להסתייע בך בטיפול בעוד עשרות אלפי מבנים בלתי חוקיים במזרח העיר".