שתף קטע נבחר

בלי כרטיס אדום: מארגנים כדורגל לפליטים בת"א

בתמיכת האו"ם החלה בגינת לוינסקי פעילות ספורטיבית מיוחדת. "על המגרש שהם ישנים בו בלילה הם שיחקו לראשונה כדורגל", סיפרו המארגנים בהתלהבות. צעיר מסודן התרגש: "ככה כולם מתאחדים. אולי מכאן ייצא הרונאלדיניו הבא"

זרם המסתננים - או הפליטים - האפריקנים לישראל לא נפסק, ובזמן שבמקומות אחרים מנסים לדחוק אותם החוצה, יש מי שמנסה לשפר מעט את חייהם כאן. עקבות הגידול במספרם נפתחה לאחרונה, בתמיכת האו"ם, תוכנית הפעלה ספורטיבית חדשה. זה קורה בגינת לוינסקי הסמוכה לתחנה המרכזית בתל-אביב, שם שוהים רבים מהם לאורך כל שעות היממה.

 

את התוכנית יזם ארגון ARDC - המרכז לקידום פליטים אפריקנים. אנשיו שערכו אתמול (יום ד') עבור הפליטים משחק כדורגל בגינה נתקלו בפליטים רבים שגדשו את המקום, התחלקו לקבוצות - והרימו את בעיטת הפתיחה.


עושים ספורט בגינת לוינסקי. לא רק מצוקה (צילום: מתי אלמליח) 

 

מנהל השירותים הקהילתיים במרכז, בנג'מין חסן, עלה רק לאחרונה מגיברלטר. הוא פסיכותרפיסט במקצועו, וסיפר כי "התוכנית החדשה באה לתת מענה למחסור בפעילויות חיוביות בונות לקהילת הפליטים".

 היוזמה זוכה לתמיכת נציבות האו"ם לפליטים (UNHCR), ומי שהגיע למשחק בגינה מאימונים של ממש, שבהם ניתנו לפליטים כלים שלא היו מביישים אף קבוצה בליגה.

 

מי שמילא את תקני המאמן והשופט היה בנג'מין קמרה, שחקן כדורגל מקצועי מחוף השנהב. הוא תרם את חלקו ליוזמה כמי שבעבר נזקק בעצמו לעזרה - וכעת מושיט יד לסייע. "הכדורגל הוא כלי אדיר", הסביר. "הוא מראה את הצד החיובי של ישראל לפליטים ואת הצד החיובי של קהילת הפליטים לישראל. על המגרש כולם יכולים להתחיל יחד מאפס ולהשליט תרבות חדשה של ספורט, במקום אלימות".


נחמה באמצע המציאות הקשה. המשחק בתל-אביב (צילום: מתי אלמליח)

 

קמרה המשיל את דבריו ואמר כי "אותו כדור קטן הוא בעצם 'תרופה חזקה'. כדורגל יחיד גורם לעשרות אנשים לשכוח את בעיות היום-יום, ופשוט ליהנות לרגע".

 

"סוף כל סוף יש לפליטים משהו שהם יכולים לצפות לו", סיפרה מנהלת המתנדבים של ARDC, איימי סטינגר. "על המגרש שהם ישנים בו בלילה הם שיחקו לראשונה כדורגל. עבורנו, מדובר בדרך נהדרת להגיע לאנשים שלעולם לא היינו יכולים להיחשף אליהם באופן שונה ולהכיר את הבעיות שהם מתמודדים איתן".

 

אחד השחקנים שהתמודדו על המגרש בגינת לוינסקי הוא מוחמד נאסר, צעיר בן 23 מסודן.

 "זו דרך נהדרת לפגוש אנשים חדשים, גם מקהילות אחרות ואפילו מישראל. לכדורגל יש את הדרך לחבר ולגשר בין כל פערי התרבות. יש כאן אתיופים, אריתראים, ניגרים, סודנים, קונגולזים, ישראלים, אמריקנים וקנדים".

 

הוא סיפר כי הפעילות הייתה פסק זמן חיובי בשגרת היומיום הקשה. "האימון לפני המשחק היה קשה, אבל זו הייתה דרך נהדרת להמיר את האגרסיות והתסכול בספורט ושמחה. מי יודע, אולי מכאן ייצא הרונאלדיניו הבא"? שאל בחיוך.

 

למרות הרוח החיובית של דבריו, הזכיר חסן כי "ההתמודדות שלנו כאן היא עם בני אדם שחוו טראומות ועינויים, וחלקם סובל מבעיות נפשיות". זו הסיבה שבארגון מציעים שירות פסיכולוגי לרווחת הפליטים, מה שבעיניי סטינגר מהווה "דרך ליצור עמם קשר", כהגדרתה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עומדים יציבים על הקרקע. המשחק בלוינסקי
צילום: מתי אלמליח
מומלצים