שתף קטע נבחר
 

שכר הנשים נמוך יותר? זה גם בגללכן

פערי השכר בין גברים ונשים במגזר הציבורי מובילים למסקנה אחת: נשים צריכות לעמוד על זכויותיהן בעצמן, כי אף אחד אחר לא יעשה זאת עבורן. אז אל תסתפקו בשכר נמוך מגברים, תעמדו על דעתכן, ותתגברו על הפחד מלהעלות דרישות

בכל פעם שמתפרסם מחקר כלשהו אודות פערי השכר בין גברים לנשים בחברה הישראלית - זה מכעיס אותי מחדש. אני תוהה כיצד ייתכן שפערים אלה עדיין מתקיימים במדינה נאורה. אלא שחלקים מהמדינה אינם נאורים. נכון שנחקקו חוקים שאמורים להגן על זכויות הנשים, אבל עוקפים אותם - במקום לאכוף אותם. הפיתרון? נשים צריכות לעמוד על זכויותיהן בעצמן, כי אף אחד אחר לא יעשה זאת עבורן.

 

 

אתמול פרסם בנק ישראל מחקר חדש. על פי המחקר, גברים אוחזים בתפקידים בכירים יותר במגזר הציבורי בהשוואה לנשים, מה שמוביל לפערי שכר גבוהים מאוד בין המינים. אלא שבכירות התפקיד בלבד אינה מסבירה את הפערים בשכר בין גברים ונשים - מחקרים מראים שגם בתפקידים מקבילים גברים משתכרים יותר מנשים. ארגוני נשים מרימים קול זעקה לנוכח המצב, אבל עולם כמנהגו נוהג.

 

לעתים נדמה שההבדלים הבוטים האלו אינם בין נשים לגברים, שלאחר שעות העבודה מנהלים חיים משותפים וחולקים את אותו הבית, אלא בין שני עמים שונים, תרבויות זרות, שלא רואים עין בעין את האינטרסים המשותפים שלהם.

 

נכון שהמדינה צריכה ויכולה לעשות הרבה מאוד בכדי לתקן את העיוות הזה, אבל גם לנו הנשים יש חלק בפערים אלה. יש שיאמרו שהתנהגות הנשים היא תוצר של חברה גברית ושוביניסטית שדיכאה במהלך השנים את שאיפותינו. זה עדיין לא אומר שאנו צריכות להיכנע לתכתיב זה.

 

נשים לא דורשות את מה שמגיע להם

מחקרים רבים מוכיחים כי שכר הוא אחד המרכיבים בחיי נשים שעבורו הן אינן דורשות את שמגיע להן. בהרבה תחומים נוספים נשים מתפשרות. מתפשרות על העניין בעבודה כדי שתוכלנה לעבוד בשעות עבודה נוחות, מתפשרות על מקום מגורים כדי לתמוך בקריירה של הבעל, מוותרות על שעות פנאי כדי לדאוג לכל אותם דברים "קטנים" שהופכים את חיי המשפחה לנעימים.

 

כאשר נשים מתחנכות על דרך הפשרה ונועם הליכות – הדרך להסתפקות בשכר נמוך מהאפשרי קצרה. בל נטעה – גם לגברים לא קל לבקש העלאה בשכר, אלא שעולם העבודה של גברים שונה מעולם העבודה של נשים כבר מתחילת הדרך.

 

איך יש פערים? ככה

הנה אחד ההבדלים בין המינים, שתורמים לפערי השכר בין המינים: שני בוגרי MBA מגיעים לראיון עבודה: הבוגר יאמר אני בוגר MBA, מגיע לי X. הבוגרת תגיד: אני בוגרת MBA, עדיין אין לי נסיון, אודה לכם מאד אם תקבלו אותי ותאפשרו לי להוכיח את עצמי ובינתיים שלמו לי רק 70%*X.

 

אם שני בוגרים אלה יתקבלו לארגון, פערי השכר ביניהם ילכו ויגדלו משום שההתחלה שלהם שונה וסביר להניח שהעלאות השכר שלהם יהיו שונות. כך, באופן לא מוסבר, גברים נמדדים על סמך הפוטנציאל בעוד נשים נמדדות על סמך תוצאות, והתוצאות צריכות להיות הרבה יותר טובות מן המצופה כדי שנשים יקבלו את ההערכה והתגמול הראויים.

 

אולי אם נשים לב להבדלים הללו, שנוצרו בין המינים, אנו הנשים נדע להתמודד איתם טוב יותר, ולפצות על הפערים שנוצרו במהלך השנים.

 

אז מה לעשות?

יש כמה דברים בסיסיים שנשים יכולות לעשות בכדי לשפר את רמת שכרן:

  • בבואכן למשרה חדשה, עליהן לבדוק מה מרוויחים בתפקידים מקבילים באותו ארגון ונסו לברר מה קיבל קודמכן בתפקיד.
  • לימדו לנהל משא ומתן. דעו לעמוד על מה שהכרחי ולוותר על מה שפחות חשוב.
  • היו יצירתיות וחישבו על דרכים אלטרנטיביות כדי להשיג שיפור במקומות הרצויים.
  • דעו שאתן שולטות בגורלכן - אל תצפו שדברים יקרו כי מגיע לנו שהם יקרו. למשל אם אתן רוצות קידום או העלאה בשכר תבקשו, הודיעו או תדרשו  – כל אחת לפי הסגנון ולפי התנאים המתאימים.
  • אל תעריכי את עצמך בחסר. חוסר בטחון עצמי מוביל בהכרח להישגים נמוכים במו"מ על גובה השכר. אם יש צורך, פני לאיש מקצוע שיעבוד איתך על החוזקות שלך ודרך הצגתן בראיונות עבודה ובכלל.

 

הגיעו מוכנות לפגישה להעלאת שכר, קבלה לעבודה, משא ומתן. דעו להסביר את דרישותיכן, נשמו עמוק ובקשו את מה שאתן חושבות שמגיע לכן. נכון, לעתים קשה לעשות את המעבר הזה, קשה לבקש תנאים עבור עצמך, קשה להתגבר על הפחד מסירוב, או להרגיש אי נעימות. כדי לעשות זאת, דעו שמגיע לכן בזכות ולא בחסד, ובוודאי לא פחות מהקולגות הגברים. כשתעשו כל זאת הפערים יצטמצמו.

 

הכותבת היא פסיכולוגית חברתית, מנכ"ל עמותת "נטע", המרכז לפיתוח קריירה.

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: index open
עליכן לעמוד על זכויותיכן. מנהלת (אילוסטרציה)
צילום: index open
ד"ר יעל יצחקי
מומלצים