שתף קטע נבחר

"להעלות תמלוגים לכי"ל בגלל נזקים לסביבה"

השר להגנת הסביבה דורש משר האוצר לעלות את גובה התמלוגים שמשלמת החברה שבשליטת משפחת עופר, בעקבות הנזקים שנגרמים לסביבה בתהליך כריית המחצבים בים המלח. המפעלים בתגובה: "אנחנו לא פוגעים בים המלח, להפך"

השר להגנת הסביבה, גלעד ארדן, דורש להעלות את גובה התמלוגים שמשלמת חברת כימיקלים לישראל למדינה - בגין נזקים סביבתיים שנגרמים בתהליך כריית המחצבים בים המלח.

 

במכתב ששלח ארדן בימים האחרונים לשר האוצר, יובל שטייניץ, הוא מציין כי בתקופה האחרונה מבוצעת במשרדו עבודה להערכת הנזקים הסביבתיים שנגרמים לאזור כתוצאה מפעילות מפעלי ים המלח. עבודה זו צפויה להסתיים בשבועות הקרובים.

 

האוצר מקיים בשנים האחרונות דיונים רבים שמטרתם להסדיר את גובה התמלוגים בגין כריית מחצבי ים המלח, לתקופת הזיכיון הבאה. החברה האם של מפעלי ים המלח, כימיקלים לישראל, נמצאת בשליטת משפחת עופר.

 

"בהמשך לעבודת ועדת ששינסקי, שמטרתה לבחון את המדיניות הפיסקאלית בנושא משאבי טבע וגז טבעי ובהמשך לדיונים אלה שצוינו לעיל בין המדינה ובין כימיקלים לישראל בע"מ על המשך משטר הזיכיון, אני סבור כי יש מקום לבחון מחדש גם את גובה התמלוגים הנגבים בגין כרייה במחצבי ים המלח ולשלב בבחינה זו היבטים סביבתיים", כותב ארדן במכתבו.

 


בולענים בים המלח

 

המשרד להגנת הסביבה מבצע בתקופה האחרונה עבודה שנועדה לכמת את הנזקים הסביבתיים שנגרמים כתוצאה מהכרייה וכעת מבקש לבדוק את האפשרות לקשור את גובה התמלוגים למידת הנזק. "עבודה זו תסתיים בתחילת דצמבר 2010 ואני מבקש כי קביעת גובה התמלוגים העתידי יקבע בין השאר בהתחשב בכימות נזקים סביבתיים אלה", כותב ארדן.

 

המפעלים: בזכותינו יש מים

במפעלי ים המלח דחו היום את הטענות ואמרו, כי:"ירידת מפלס ים המלח הינה תוצאה של שאיבת המים מהכנרת למוביל הארצי, שמזה 50 שנה גורמת לכך שאין זרימת מים מהכנרת דרך הירדן לים המלח. כל שנה היו אמורים לזרום לים המלח קרוב למיליארד וחצי מטר קוב מים וכתוצאה מהשימוש במי הכנרת, סכר דגניה בדרום הכנרת סגור ולא עוברים מים מהכנרת לירדן. התוצאה היא שים המלח מתייבש".

 

עוד ציינו במפעלים, כי "לא זו בלבד שהמפעלים אינם פוגעים בים המלח אלא להפך; בזכות השאיבה שלהם מהחלק הצפוני לדרומי, יש מים ליד בתי המלון בים המלח. אלמלא המפעלים, היה כל השטח שליד המלונות שטח של חול יבש. צריך לזכור שאורחי המלונות שמשתכשכים במים, אינם טובלים במי ים, אלא במי בריכת אידוי של מפעלי ים המלח, שכאמור, אלמלא היו שם לא היו כלל מים ליד המלונות.

 

"גם בנושא הבולענים, הרוב המכריע של הבולענים נמצא באזור הצפוני ולא באזור המפעלים והמלונות (האזור הדרומי). וזאת שוב מהטעם של התייבשות הים בחלק הצפוני בגלל שאיבת המים מהכנרת ומניעת זרימתם לים המלח על-ידי מדינת ישראל במשך עשרות שנים".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סבטלנה ברגר
מפעלי ים המלח
צילום: סבטלנה ברגר
בולענים בים המלח
צילום: דביר אלמוג
מומלצים