מופז: הקפאה - טעות אסטרטגית ראשונה במעלה
ח"כ מקדימה הזהיר כי בתום ההקפאה המתהווה, תידרש ישראל לעוד אחת: "עד שלא יוחלט על ייצוב הגבולות, נישאר בבוץ". הוא אמר שזו עת למהלכים גדולים: "חייבים להתניע התהליך, מי שיחכה לליבה - יקבל עוד 20 שנות עימות"
לא רק שרים בליכוד ובישראל ביתנו מתנגדים להקפאה: ח"כ שאול מופז (קדימה) אמר הערב (יום ה') כי הקפאת הבנייה בהתנחלויות שנרקמת שוב בימים אלה היא "טעות אסטרטגית מהמעלה הראשונה". בכנס הוועידה המדינית השנייה של צעירי ישראל, שארגנה יוזמת ז'נבה, אמר מופז כי ההקפאה "הפכה לתנאי מוקדם למשא ומתן, למרות שאין במשא ומתן התקדמות כלל".
בכנס הזהיר מופז כי אם ישראל תסכים כעת להקפאה בת 90 יום כפי שביקש הממשל האמריקני, "אחרי שלושת החודשים
האלה היא תתבקש לעוד הקפאה ועוד הקפאה". הוא הדגיש כי "עד שלא יוחלט על ייצוב הגבולות והסדרי הביטחון, לא נצא מהבוץ".
מופז אמר כי ישראל ניצבת בפני צומת דרכים חשוב מאוד, שיוביל אותה להישג מדיני ארוך טווח או לעימות קשה שבו תנצח, אך יגבה ממנה מחיר דמים יקר וידחה את התהליך המדיני בכמה שנים נוספות. "אז, נאלץ להגיע לאותה נקודה", הבהיר. מופז אמר כי יש לבצע "מהלכים גדולים", וקשר בין התהליך המדיני לבעיותיה הפנימיות של ישראל.
"היום הצעירים אינם יכולים לרכוש בית ודיור, העוני בישראל רק מתרחב, ו-20% מכלל אוכלוסיית ישראל נמצאים מתחת לקו העוני", הזכיר. "אם לא נעשה מהלכים גדולים - זה יגדל. כדי שנוכל להנגיש השכלה גבוהה וטכנולוגיות לכל אדם במדינה, כדי שהמעמד הסוציו-אקונומי של מעמד הביניים לא ימשיך להישחק, כדי שנוכל להבטיח בית לצעירים בישראל - חייבים להגיע לתהליך מדיני. המודאגות התמידית שבה נמצאת ישראל, אינה מאפשרת זאת".
חמאס ימשול בגדה, התנחלויות מבודדות יגדלו
חבר הכנסת הזהיר כי "כל מי שימתין לנושא הליבה, יכול להוסיף עוד 20 שנה שבהן יהיו עוד עימותים. אנחנו חייבים להוביל מהלך גדול". הוא אמר כי תוכניתו המדינית יכולה להיות מיושמת במסגרת לוח זמנים קצר, ולהביא לשינוי אווירה משני הצדדים, כשאבו מאזן יקבל יותר מ-60% משטחי הגדה ו-99% מהאוכלוסייה הפלסטינית יהיו תחת שליטתו. "הוא יוכל להקים מדינה עם רצף טריטוריאלי מג'נין ועד חברון, חוץ ממזרח ירושלים".
מופז אמר כי הזמן עובד הן לרעת הישראלים והן לרעת הפלסטינים. "הרשות עלולה להמשיך להיחלש, ואנחנו עלולים להתעורר למציאות שבה חמאס ישלוט גם בגדה, ו-60 אלף התושבים היהודים ביהודה ושומרון, שחיים מחוץ לגושי
ההתיישבות הגדולים, יהפכו למאה אלף ויהיה קשה אפילו יותר לגרום להם להתיישב מחדש במקום אחר". הוא אמר כי יישוב מחדש של 60 אלף תושבי ההתנחלויות המבודדות במהלך אחד של הסדר קבע - אינו ריאלי.
השר לענייני מיעוטים, אבישי ברוורמן, הזהיר בכנס כי "ללא תהליך מדיני, מדינת ישראל תהיה מדינה ערבית עם מיעוט יהודי. הכל מצביע על כך - האינדיקטורים הדמוגרפים, שקיעת כוחה של אמריקה ועליית כוחן של הודו וסין. אנחנו יורדים בצעדים מדודים לגיהנום".
יו"ר מרצ, חיים אורון, אמר כי "הפרטנר היחידי שיש לנו בעולם הוא הפרטנר הפלסטיני. עלינו לקבל חילופי שטחים ביחס של אחד לאחד במתווה גבולות 67', ולהבין שבירושלים יהיו שתי בירות לשני העמים". הוא הדגיש כי הכרחי למצוא פיתרון לבעיית הפליטים כמרכיב מהותי בסכסוך, ושהפיתרון יהיה שיבתם למדינה הפלסטינית ולא למדינת ישראל.